[Review] Focus (2015)

by Dragos Diaconu

Distributia: Will Smith, Margot Robbie, Rodrigo Santoro, Gerald McRaney, BD Wong, Robert Taylor, Dominic Fumusa, Brennan Brown, Griff Furst, Adrian Martinez, Alfred Tumbley

Regia: Glenn Ficarra, John Requa

A aparut un nou film cu Will Smith. Sau mai bine am spune filmul cu Will Smith de anul acesta, dat fiind ca acesta este ritmul aproximativ cu care ne-a obisnuit inca de pe vremea primului Bad Boys. Dar ce avem noi aici?

Will Smith este Nicky Spurgeon, un escroc de meserie, care continua o traditie de mai multe generatii in acest domeniu. Nicky conduce linistit o echipa cu care strabate America in lung si in lat, cautand de fiecare data sa-si maximizeze profitul fara sa faca valuri. Asta, pana se intalneste la un restaurant cu Jess Barrett, jucata de Margot Robbie, si ea incercandu-si norocul in aceasta meserie. Blondina nu numai ca invata multe de la maestru, dar ii fura si inima. Dandu-si seama ca acest lucru poate dauna meseriei, Nicky pune un punt foarte abrupt relatiei, lasand in urma o fatuca foarte contrariata. Trei ani mai incolo, cei doi se intalnesc la Buenos Aires, incercand sa insele acelasi personaj.

Daca pana atunci ritmul cu care se intamplau lucrurile in film nu era unul care sa suscite un interes sporit din partea spectatorilor, din acest moment incolo, se inlantuie cu o viteza uimitoare o serie de inselaciuni care mai de care mai spectaculoase, care ne conduc spre o confruntare finala unde toate acestea ies la vedere.

Pe scurt, este o reteta tipica pentru un film care doreste sa obtina un succes in box office: are un super star carismatic in rolul principal, o fata frumoasa si simpatica dornica sa-si cladeasca un renume international, un subiect interesant si e suficient de bine facut cat sa placa unei audiente cat mai mari. Este un film lejer, care nu aduce in discutie mari subiecte de dezbatere, dar care reuseste sa nu-ti piarda interesul printr-o actiune dinamica si bine dezvoltata, garnisita de o latura romantica pentru amatorii de gen si condimentata cu suficienta doze de umor cat sa smulga niste rasete pe ici pe colo. Daca ceea ce tocmai v-am descris pare a fi o salata, sa stiti ca nu va inselati. Dar nu e genul de salata fara gust pe care o mananci atunci cand esti la regim, ci acea salata pe care o comanzi la un restaurant suficient de bun pentru ca doresti sa mananci ceva usor, dar care sa te sature in acelasi timp.

Personal, dupa ce am vazut trailerul, si data fiind natura filmului si restul distributiei mai putin cunoscute, ma asteptam la un one man show al lui Will Smith. Dar am fost placut surprins sa vad cum totul a curs asa cum trebuia, iar schimbarile de situatie au parut la locul lor intr-o poveste despre escocherie, care mi-a adus un pic aminte de Ocean’s Eleven. Dupa aproape 2 ore, am plecat de la film multumit de ce am vazut, si il recomand, dat fiind ca a reusit sa-mi tina mintea treaza pana la final intr-un mod placut.

Nota: 7,5/10

Comments