[Review ] Poltergeist (2015)

by Dragos Diaconu

Distributia: Sam Rockwell, Rosemarie DeWitt, Jared Harris, Jane Adams

Regia: Gil Kenan

Da, ati citit bine este un review la filmul Poltergeist. Dar  nu la cel al lui Steven Spielberg, din 1982, ci la un remake proaspat si aburind, regizat de Gil Kenan, pe care daca-l stiti ca regizorul filmului City of Ember, e bine. Daca nu, iarasi e bine, caci nici eu nu-l stiam.

Tema din filmul original este pastrata : datorita unor probleme financiare, o familie trebuie sa se mute intr-o casa mai ieftina. Si ce este mai ieftin pe piata imobiliara decat o casa intr-un cartier de suburbie care a fost construit pe situl unui fost cimitir. Trecem peste latura ilogica cu familia care se muta intr-un cartier pustiu in care vecinii au plecat mancand pamantul doar pentru ca au gasit o casa ieftina si acceptam premisa de la care pleaca filmul.

De data asta, in locul familiei Freeling din 1982, avem familia Bowen, cu Sam Rockwell jucandu-l pe Eric, tatal, si Rosemarie DeWitt care o interpreteaza pe Amy, mama. Acestia, acompaniati de 3 copii, o fata mare, Kendra, un frate mijlociu, Griffin, si o fata mica, Maddie, se muta, dupa cum o spuneam, intr-o casa noua dintr-un cartier tipic unei suburbii americane. Desi, la o prima vedere, totul parea in regula, fiul familiei are un sentiment prost despre casa, dar, in loc sa-l asculte, parintii pun aceasta teama pe seama unei traume precedente pe care a suferit-o micutul. Dar sa ne bucuram ca nu l-au ascultat, ca altfel nu mai aveam filmul. Sau nu?

Anuntata de niste mici semne, cum ar fi fiica cea mica care este gasita noaptea de familie vorbind puricilor pe televizor, zgomotele dubioase care provin dintr-un dulap care nu se deschide si gasirea unui os ingropat in gradina, nenorocirea nu se lasa asteptata : intr-o seara cand cei doi parinti sunt intr-o vizita, iar cei 2 copii mici sunt supravegheati de Kendra, Maddie pur si simplu dispare in dulapul din camera ei in timp ce fratii ei nu puteau s-o ajute, fiind blocati. In vizita, cei doi parinti afla vestea grozava cum ca s-au mutat pe situl unui fost cimitir, dar asta e nimic fata de ce-i astepta acasa. O data intorsi acasa, parintii constata disparitia fetitei, si, stiind deja ca au de-a face cu ceva paranormal, cheama ajutoarele…

Personal, nu am niciodata mari asteptari de la actori sau de la poveste in sine intr-un film de groaza. Esentialul intr-un astfel de film, singurul motiv pentru care te-ai putea uita la asa ceva, este dorinta de a fi speriat. Iar aici acest film esueaza lamentabil acest lucru. Partile care ar trebui sa sperie audienta ar putea speria in cel mai bun caz audienta de la o emisiune cum era Abracadabra cand eram eu mic. Scenariul e atat de previzibil incat oricine cu un pic de imaginatie ar fi putut sa detalieze actiunea filmului inca din primele 10 minute. Bine, oricine a vazut filmul original, dar totusi parca, din amintirile mele indepartate, acesta a fost mult mai reusit. Il tin minte si azi ca pe un film horror de referinta, pe cand acest remake, pe care nimeni nu-l cerea, este doar o ciorba reincalzita.

Nu ma intelegeti gresit, actorii isi fac treaba onorabil. Regia este si ea corecta. Pe alocuri mai sunt si mici momente comice. Dar acest film, care se vrea a fi un tribut adus originalului, n-a reusit deloc sa se apropie de original in ceea ce priveste scenariul, lasand locul unuia facut plat, fara imaginatie si fara sa aduca nimic absolut nimic nou. N-as putea sa recomand nimanui sa mearga sa vada asa ceva fara sa ma astept la injuraturi in schimb. In concluzie, evitati pe cat puteti acest film.  Decat daca vreti sa va convingeti cu ochii vostrii…

Nota: 3/10

Comments