Anonymous (2011) – Misterul faurit in jurul unei legende

Nota: 8/10

Though our story is at an end, our poet’s is not; for his monument is everliving. Not of stone but of verse. And it shall be remembered. As long as words are made of breath. And breath of life.

Anonymus este ultimul film in regia lui Roland Emmerich (asteptam sa apara in vara White House Down), unde ni se propune o perspectiva noua – unii au pus ca-i teoria conspiratiei de fapt e Teoria Oxfordiana, altii vad o abordare a la Dan Brown – despre cine a fost si daca a existat William Shakespeare.

 Big Will naste pasiuni si teorii si-n zilele noastre iar Emmerich ia in brate un scenariu scris de John Orloff ( A mighty heart ) si ofera un film entertaining, echilibrand momentele de suspans cu dialoguri destepte si un montaj alert. Sa oferi publicului larg un film despre Shakespeare nu este neaparat atractiv – a mers bine varianta romantica Shakespeare in Love – dar Emmerich preia ca punct de plecare o teorie ce a dat peste cap istoricii si merge pe linia unei povesti unde gasim comploturi politice si rivalitati demne de opera bardului. Atmosfera, decorurile si distributia ne introduc rapid in poveste. Maniera aleasa de a utiliza un prolog – Derek Jacobi – pentru secventa introductiva si cea de final, din capul locului ne transpun pe scena si din epoca moderna pasim in Globe Theater si direct in intriga.

Ce avem noi aici?

Edward De Vere, al 17-lea Lord de Oxford (interpretat de Rhys Ifans – adult si Jamie Campbell Bower – in scenele de flashback -adolescent) este adevaratul Shakespeare prins intr-un labirint de intrigi complicate si letale ale epocii elisabetane. Casatorit cu fiica Lordului Cecil (David Thewlis), Edward incearca sa-si salveze fiul nelegitim (copil din flori al Reginei Elizabeta – intram intr-o complexa teorie despre viata Reginei Virgine despre care spun unii istorici ca ar fi avut mai multi bastarzi ) de furia si comploturile membrilor Curtii. Intre timp trebuie sa-l plateasca si pe William Shakespeare (Rafe Spall) pentru a continua rolul de autor al pieselor scrise de insusi Edward. Intr-o lume puritana ce nu vedea cu ochi buni teatrul, Edward De Vere recurge la un siretlic si foloseste o fatada pentru ca piesele sale sa vada lumina zilei, un William de paie, natang si profitor ce nu face decat sa ridice sprancene surprinse atunci cand deschide gura. De unde si celebra rivalitate dintre Shakespeare si Marlowe pentru titlul de cel mai mare dramaturg al momentului. Intriga este tesuta in stilul Dinastiei Tudorilor, politica si rivalitatile atat in sanul familiei cat si dintre diferitele factiuni ridicand dramatismul povestii.

Rhys Ifans intra in pielea Lordului De Vere si face un rol perfect la polul opus regasindu-se Vanessa Redgrave( Regina Elizabeth la batranete). Edward, amantul din tinerete al Reginei (Joely Richardson – Elizabeth tanara) este prins intr-o complicata poveste ce-l obliga sa ramana casatorit cu fiica Lordului Cecil, sa atraga antipatia fiului acestuia, Robert (Edward Hogg) si sa descopere adevarul despre orginile sale. Daca pana acum am avut suficient de multe filme si mini serii despre amantele si sotiile lui Henry al VIII-lea, e timpul sa aflam ca umbla o teorie cum ca Regina Virgina a avut numeroase aventuri, multe dintre ele rezultate cu bastarzi ce erau incredintati la diferite familii nobile astfel incat copiii deveneau Lorzi sau neveste numai bune de maritat. Edward este tatal unui astfel de copil si incearca sa-l salveze de comploturile ce se urzeau la Curte. De-a lungul vietii, Edward a pus pe hartie opera lui Shakespeare, piese, sonete ce atrag londonezii. O opera ce putea sa nu vada vreodata lumina zilei daca Edward nu se incapatana sa scrie si sa decida sa utilizeze o alta persoana pentru a primi laudele si aplauzele.

Roland Emmerich executa un montaj superb in scenele in care sunt redate piesele lui Shakespeare, atmosfera din teatru, adoratia publicului. Un astfel de moment este celebrul discurs Saint Crispin’s Day din piesa Henry V – intens jucata pe scena si preferata de numerosi actori britanici:

Comploturile fac din Anonymus sa aibe doze suficiente de drama romantica, thriller politic si mister devoalat pe final. Problema succesiunii la tron si luptele pentru putere, antreneaza actiunea iar Edward jongleaza atat cu mosia sa ce se cam duce de rape, cu familia ce i se pune de-a curmezisul si adevarul despre originile sale ce-l pot distruge. Anonymus este construit intocmai ca o drama shakespeariana unde personajele sunt condamnate sa ispaseasca pacatele tineretii.

Thewlis si Ifans sunt alegerile perfecte pentru rolurile lui Edward si Lordului Cecil, Joely Richardson intrand in pielea tinerei reginei deloc modeste si nicidecum virtuoase din pacate nu ma asteptam ca Vanessa Redgrave sa nu fie deloc in ton cu rolul, Elizabeta oferita de Redgrave fiind stearsa si dezinteresata de derularea evenimentelor.

Londra este redata in culori cenusii si reci, luxul Curtii si domeniilor Lorzilor in contrast cu strazile pline de noroi ale metropolei, imaginea teatrului Globe ridicandu-se deasupra caselor imprumutand grandoarea arenelor sportive din prezent.

Dialogurile, misterul, intriga, superbul accent britanic al actorilor si mimica fac din Anonymus un film ce merita vazut si de ce nu, cand muza o cere revazut.

Ce spune critica?

Mixed opinions. Poate un pic cam prea dure la adresa acestui film, poate criticii nu au uitat asa de repede traznaia 10.000BC a lui Emmerich. Pe IMDb avem un scor de 6.8/10, pe Metacritic: 50/100 iar pe Rotten Tomatoes, o “prospetime” de 48% si un rating de 5.5/10. Genul de film pe care fie il iubesti fie il urasti.

Roger Ebert isi incheia cronica pentru Anonymous scriid:

All of that makes “Anonymous” a splendid experience: the dialogue, the acting, the depiction of London, the lust, jealousy and intrigue. But I must tiresomely insist that Edward de Vere did not write Shakespeare’s plays. Apparently Roland Emmerich sincerely believes he did. Well, when he directed “2012,” Emmerich thought there might be something to the Mayan calendar.

Anonymous este un film de epoca, un thriller politic, un film ce nu trebuie ratat. Anonymous este genul de film ce te pune pe ganduri in mijlocul atator teorii aparute in jurul autorilor celebrii, maine poimaine poate vom incepe si noi romanii sa ne punem intrebari. Daca Eminescu de fapt nu a existat?

Comments