Fast&Furious 6 (2013) – Ride or die

Nota: 7/10

“Ride or die.” ( Dom Toretto)

Justin Lin revine cu un nou capitol din seria de succes Fast and Furious.  Fete cunoscute dar si personaje noi dau navala pe ecran  la bordul unor masini rapide si tunate pe masura. Nimic nou sub soare si poate un detaliu din scenariu ce nu trebuia scapat odata cu promo-ul difuzat in cadrul Super Bowl-ului ar fi oferit mai mult suspans acestui film.

Daca stim din capul locului ca Letty e in viata, facem  intre  timp cunostinta cu un villain chitit sa puna bete-n roate echipei de soc a lui Toretto. Din pacate aici vedem si minusurile acestei serii. Dialogurile puerile si personajele de abia schitate nu fac decat sa puna pe ecran o isprava unde muzica si masinile puternice iti iau ochii si urechile. Fast and Furious nu are pretentii de film de arta, nu doreste nominalizari la Oscar si nu se sinchiseste de critica de film. Vorbim deja de partea a 7-a. Atata timp cat Vin Diesel este in forma si idei pentru noi cascadorii la limita imposibilului iau nastere in mintea scenaristilor noi sa fim sanatosi, franciza va merge inainte.

Ce avem noi aici?

Dom (Vin Diesel) si Brian ( Paul Walker) duc un trai linistit prin tari ce nu au tratate de extradare cu Statele Unite. Intre timp apare Dwayne Johnson aka agentul Hobbs – nu stiu ce a patit anul acesta The Rock dar aproape in fiecare luna rasare cate un film cu dumnealui pe afis, Pain & Gain, G.I. Joe, Snitch; nu sunt mari variatiuni pe tema dar il vedem pe fostul wrestler turned actor distrandu-se de mama focului – si arunca bomba. Letty ( Michelle Rodriguez) traieste dar lucreaza cu un genial si far’ de scrupule mercenar, Shaw ( Luke Evans). Autoritatile s-au saturat sa fie ciuca batailor acestui criminal cu minte bric si ajung sa faca un pact cu echipa lui Toretto: capturarea lui Shaw contra gratierii tuturor. Acum intervine intrebarea: oamenii astia o ducea bine mersi si fara gratiere, ba mai mult nu le pasa catusi de putin de acest aspect, de ce ar fi interesati?  Faptul ca Hobbs aduce argumentul aka Letty schimba regulile unui joc cat de cat logic in defavoarea unei curse oarbe dupa un fost soldat cu state prin teatrele de operatiuni clasice in filmele ultimului deceniu. Lin ne ispiteste fluturandu-ne pe la ochi cartea familiei ce ramane impreuna la bine si la greu. E frumos. Ne aducem aminte cum au stat lucrurile pana cand s-au sudat relatiile in aceasta gasca dar la capitolul sentimente si motivatie, distributia nu se chinuie sa ne oferea mai mult decat aceleasi replici ironice utilizate pana acum si un puseu de vina inchipuita marca Paul Walker – de altfel Walker a mai incercat acest stil de joc si in Vehicle 19 si acolo s-au vazut clar limitele interpretarii dumnealui.

Daca eroii isi vad de cursa contra cronometru, noi ne intoarcem privirile catre personajul negativ de serviciu in acest film, Shaw aka Luke Evans. Il stim din Cei trei muschetari, varianta 2011, Immortals si Clash of the Titans, il vom vedea se pare in remake-ul The Crow. In Fast&Furious 6 nu a excelat, a oferit la inceput o partitura stearsa, spusa molcom si fara prea mult interes ca pe final sa realizeze ca da, este personajul negativ deci poate sa invarta pe toti cei angrenati in jurul sau pe degete. In 5 minute de cinism si pragmatism, Evans scoate din Shaw mai multa substanta si prestanta decat in tot ce filmase pana atunci. N-ar fi rau sa mai exerseze astfel de roluri doar are un avantaj imens si numai bun de exploatat la ora actuala: e britanic si e brunet. Villain scrie pe mutra lui.

Coregrafiile curselor de masini, pe strazile Londrei, pe poduri ne tin in fata ecranelor. Doar pentru asta am venit la acest film. Problemele apar cand aceste scene se succend intr-un ritm alert in a doua jumatate a filmului si devin greu de digerat, necesitand un moment de respiro. Trebuie mentionat ca Fast&Furious 6 se petrece inaintea actiunii filmului din 2006, Tokyo Drift, un amanunt important in logica actiuni si demonstrand ca producatorii au de gand sa mizeze pe cele doua generatii: clanul Toretto si gasca Boswell.

Tema centrala a acestui nou capitol, legaturile de familie, nu este exploatata suficient cum nici personajele nu fac nimic extraordinar. Fiecare are portia sa de one liners, glume si voie buna, pe alocuri si acolo unde exista un cuplu se forteaza o nota de dramatism ce nu este construita suficient de bine cat sa razbata pana la spectator. Da, exista 2 rasturnari de situatii pe final dar nu sunt suficiente  pentru a ridica nivelul acestui film. Momentul cu adevarat captivant apare la final cand are loc ceea ce peste ocean este cunoscut cu titlul de crazy credits.

Fast & Furious 6 este un film de vara. Aceasta serie nu a promis mai mult decat poate duce si nu a dezamagit cand vine vorba de masini tunate si cascadorii aproape imposibile. Fanii se vor distra, novicii vor pricepe cat de cat cum stau lucrurile cu aceasta franciza.  Multa actiune, mai putina atentie la scenariu – dialogurile nu sunt punctul forte ale acestui film. Evans este sters in prima jumatate a filmului irosind bunatate de engleza cu accent britanic fara sa ne faca sa tresaltam de pe scaune. Vin Diesel se simte bine in pielea lui Dom dar nu ofera nimic in plus – si tare mi-e teama ca daca are noroc si proiectul sau Hannibal reuseste sa fie pus pe picioare, ne vom ‘delecta’ cu un history flick slab, asta in caz ca Diesel nu s-a uitat in ograda Starz si n-a invatat lectia Spartacus. Ride or die si senzatie de clip hip-hop filmat de Hype Williams, logica putina dar multa distractie si voie buna. In fond si la urma urmei vara e aproape. Fast&Furious 6 se va incadra perfect in peisaj.

Ce spune critica?

Fast&Furious 6 se bucura de cronici favorabile . Aceasta franciza a fost cinstita cu publicul de la bun inceput: fast cars, fast women, good entertainment. Constatam ca pe IMDb nota afisata este de 7.7/10 ( aceeasi nota ce se gaseste si-n dreptul filmului Iron Man 3 . Totusi mai e mult pana departe iar la capitolul calitate Iron Man 3 castiga detasat chit ca a divizat fanii gratie conceptului abordat pentru The Mandarin. ). Rotten Tomatoes ofera o prospetime de 76% si o medie din partea criticilor de film de 6.2/10. Pe Metacritic gasim un metascore de 56/100.

Chris Cabin, Slant Magazine:

Justin Lin strives to approximate something like Ocean’s Eleven for petrosexuals, but testosterone outweighs wit and cleverness at every turn in Chris Morgan’s starched script.

Owen Williams, Empire:

No film that includes a Vin Diesel flying headbutt could remotely be called a write-off, and Furious 6, like its predecessors, is a big screen no-brainer that’s objectively terrible but undeniably pleasurable. A reversal from Fast 5, it’s still a gear above all the other sequels. And an end-credits teaser promises much for the future.

Laremy Legel, Film.com:

This is a franchise entirely comfortable with what it is, what it’s not, and what it has to offer. It has a whole mess of “Fast” for us all, and woe be the souls who enter this film hoping to go slow.

Comments