Barbara (2012) – Pretul libertatii

Nota: 8.5/10

Do you think they’ll let me leave?

Barbara pentru mine este o supriza placuta in materie de filme ce trateaza epoca comunista, mai cu seama zona RDG. Nu m-am asteptat sa-mi placa acest film atat de mult dar interpretarea Ninei Hoss m-a tinut legata de scaun pana la final. 

Actiunea din Barbara are loc in 1980, in RDG, intr-un orasel de provincie. Barbara (Nina Hoss) a fost arestata dupa ce si-a depus actele pentru a emigra in Germania de Vest si fortata sa se mute si sa munceasca intr-o zona retrasa, tinuta sub observatie, urmarita, umilita. Barbara nu se lasa calcata in picioare si nu arata nicio o clipa ca este infranta. Un personaj curajos, fizic cat si moral. Christian Petzold a castigat Ursul de Argint in 2012, cel mai bun regizor, Nina Hoss a fost nominalizata la categoria cea mai buna actrita pentru premiile Academiei Europene de Film. Filmul Barbara a fost ales sa reprezinte Germania la editia din acest an a premiilor Oscar. Intr-o lume intunecata, crispata, Barbara supravietuieste, arata compasiune si determinare. Un om ce refuza sa se conformeze si sa fie zdrobit.

Ce avem noi aici?

Barbara (Nina Hoss) a vrut sa emigreze in Germania de Vest si a fost arestata. Din Berlin, Barbara, un doctor foarte bun, este obligata sa se mute si sa lucrere intr-un spital din provincie. Barbara este haituita,urmarita, interogata, perchezitionata de agenti Stasi. RDG-ul din 1980 este intunecat, periculos iar viata intr-o lume in care esti verificat la sange devine sufocanta. Barbara in schimb nu renunta si se ambitioneaza sa scape din acest infern. Indura umilintele vizitelor si invadarii intimitatii si infrunta regulile impuse acestui arest pentru trece granita ajutata de iubitul ei Jorg (Mark Waschke). Intre timp in viata ei apare doctorul Andre (Ronald Zehrfeld), un coleg in fata caruia Barbara simte ca-si poate deschide sufletul si Stella (Jasna Fritzi Bauer), o pacienta insarcinata si bolnava de meningita pe care o protejeaza.

Nu vad acest film avand un ritm lent, timpul curge intr-un ritm gales potrivit oraselului in care traieste Barbara, nu se potriveste o actiune derulata alert in spiritul unui film thriller. Barbara este o doamna, fumeaza constant, este ingrijita si cocheta, machiata in fiecare secventa, cu parul aranjat, cu o poseta de piele asortata unei perechii de pantofi. Merge pe bicicleta, canta la pian, demonstreaza spirit de sacrificiu si are alura Gretei Garbo. Barbara nu este o revolutionara, nu pregaste o rebeliune, nu aduna in jurul ei alti razvratiti dar pe chipul ei glacial se simte dorinta mocnita de rupe lanturile ce o tin legata de acest loc uitat de lume. Fumatul nu pare a fi un moft cat un tic pentru a tine sub control starile nervoase.

Barbara este suspicioasa pe toti cei ce o inconjoara. Nu se arunca in bratele lui Andre, nu-si deschide sufletul fata de acest barbat cult. Il priveste fix in ochi si nu lasa pe chipul ei sa se citeasca nicio emotie. In schimb fata de Stella, Barbara izbucneste. Angoasele, nervii, teama ies la suprafata si dezvaluia fragilitatea si spiritul de sacrificiul al acestui personaj.

Ce spune critica?

Barbara s-a bucurat de cronici favorabile din partea criticilor. Pe IMDb acest film are un punctaj de 7.2/10 din partea a peste 2500 de utilizatori. Pe Rotten Tomatoes, Barbara are titlul de certified fresh cu 94%, un rating din partea cronicarilor de 7.6/10 si un interes din partea publicului de 76%. Pe Metacritic, Barbara are un scor de 87/100, cele 20 de cronici scrise si inregistrate pentru acest film fiind pozitive.

Manohla Dargis din partea The New York Times scrie despre Barbara:

Barbara is a film about the old Germany from one of the best directors working in the new: Christian Petzold. For more than a decade Mr. Petzold has been making his mark on the international cinema scene with smart, tense films that resemble psychological thrillers, but are distinguished by their strange story turns, moral thorns, visual beauty and filmmaking intelligence.

Barbara a fost o placere din punct de vedere cinefil. Nina Hoss a zugravit pe ecran portretul unei luptatoare, demna si gratioasa. O doamna pentru acele timpuri intunecate.

”Barbara” are premiera in Romania pe data de 15 februarie  2013 si este distribuit in Romania de catre Independenta Film.

Comments