Saving Mr. Banks (2013) – Povestea povestii

actori: Emma Thompson, Tom Hanks, Colin Farrell, Ruth Wilson, Paul Giamatti

regizor: John Lee Hancock

Edge and Back : 8/10

“Winds in the east / Mist coming in / Like something is brewing / About to begin / Can’t put me finger / On what lies in store / But I feel what’s to happen / All happened before.” – Travers Goff

P.L. Travers a scris opt carti despre Mary Poppins si in 1964 Walt Disney a adus-o pe ecran pe simpatica guvernanta. Nu stiu cati dintre voi au vazut filmul cu Julie Andrews si Dick Van Dyke, eu fac parte din generatia care a citit cartile si a vazut si filmul. Trecand peste acest amanunt pitoresc ajungem la filmul cu Emma Thompson pe post de autoare severa, ironica si ferma pe pozitii, P.L. Travers, Pamela. Cititi titlul filmului cu atentie si daca ati trecut prin carti sau ati vazut filmul, s-ar putea sa va prindeti despre ce este vorba in substratul povestii. Domnul Banks, tatal celor patru tanci de pe strade Cherry Tree, numarul 17. “Saving Mr. Banks” are darul sa-l lase in umbra pe Tom Hanks, sa puna acceptul pe interpretarea spot on a Emmei Thompson si sa produca ceea ce numesc eu minunea mult asteptata. Colin Farrell can act dragilor iar daca exista o urma de dreptate poate il vedem cu o nominalizare la Oscar pentru Cel Mai Bun Rol Secundar. Din pacate, eu am renuntat sa mai sper la minuni din partea Academiei.

Ce avem noi aici?

Fetele lui Walt Disney (Tom Hanks) l-au rugat pe creatorul lui Mickey Mouse sa adapteze cartile lui P.L. Travers. Tata bun si fan al povestilor, omul nostru a dorit si a incercat sa faca pe plac copilelor dar ce sa vedeti dumneavoastra…Pamela este de neclintit si nu vrea sa vada cum munca si sufletul ei transpus in paginile volumelor indragite de milioane de pusti, devin un sir de cantecele vesele si trecute prin filtrul american. Ambalajul glitz and glamour o face pe madam Travers sa strambe din nasuc iar primirea cu tot cu papusi de plus Disney nu o convinge sa-si schimbe parerea.

De ce? Pentru ca Mary Poppins este ancora Pamela. Cine este domnul Banks? Este parintele autoarei. Un alcoolic cu vise pierdute (Colin Farrell), cu o droaie de copiii si o slujba care nu poate s-o tina. Un barbat care doreste ca fetita lui sa viseze si sa nu-si piarda speranta. Scena in care un discurs tinut de Travers in stare de ebrietate este montat pe o melodie din filmul “Mary Poppins” este probabil unul dintre cele mai bune momente din toata pelicula. De mult nu l-am vazut pe Colin Farrell daruindu-se intr-un rol. Fragil dar puternic, sensibil dar dur, fara excese, cu privirea sa de irlandez care te vrajeste si te face sa crezi ca totul este posibil. Rolul de tata chinuit de proprii sai demoni este redat impecabil. Sa speram ca Academia nu-l va ignora anul acesta.

Emma Thompson ne-a facut cu ochiul in Nanny McPhee si revine cu P.L. Travers. Un permanent sever, sarcasm cat cuprinde si emotie imbracata intr-un ambalaj dur. O femeie care s-a maturizat mult prea devreme, o femeie care si-a pus sentimentele pe foaie si a demonstrat ca guvernanta cu puteri nebanuita nu a venit ca sa-i salveze pe copiii. Titlul filmului ne spune clar cine era personajul care avea nevoie de ajutor. Un rol pentru care Thompson lupta pentru un Glob de Aur, pentru un premiu BAFTA si cu siguranta o vom vedea nominalizata si la premiile Oscar.

Din pacate Tom Hanks nu apare suficient de mult pentru a convinge in rolul lui Walt Disney. Nu-i vina lui, scenariul a mizat pe Thompson iar Hanks devine un personaj secundar spre cameo. Sa nu uitam ca-n afacerea Mary Poppins pe ecrane a fost si Walt implicat. Jucat curat dar fara prea mult chef, Tom Hanks va miza anul acesta pe rolul din Capitanul Phillips.

“Saving Mr. Banks” incanta si te rascoleste. Ne ofera o pagina nestiuta de multi despre P.L. Travers. Filmul lui John Lee Hancock ne aduce aminte de o poveste indragita dar ne pune fata-n fata cu demonii care au creat un personaj de neuitat.

Comments