Rise of the Guardians (2012) – Guardians assemble!

Nota: 8/10

“We have never faced a greater threat. And so, we will fight.” – North/Mos Craciun

Rise of the Guardians este entertaining, povestea e buna spre foarte buna in prima jumatate a filmului si actori distribuiti perfect pe voci si roluri. Animatia este superba si ce conteaza per ansamblu este ca te simti bine alaturi de cei cinci gardieni. Surpriza placuta a venit pe langa capitolul animatie, din partea actorilor. Cu greu o sa-l recunoasteti pe Alec Baldwin iar Jude Law si accentul sau britanic in cheie evil este un deliciu. 

Rise of the Guardians te duce cu gandul la the Avengers in versiune animata dar acest lucru nu face o defavoare filmului, ba mai mult surprinde foarte bine diversitatea personajelor ce lupta cot la cot impotriva lui Pitch. Tema filmului este puterea credintei. Believe. Sa crezi in aceste personaje: Mos Craciun, Zana Maseluta, Mos Ene, Iepurasul de Pasti, Jack Ger. Inocenta copilariei si capacitatea unui copil de a crede in aceste fapturi de basm este de fapt adevarata putere a celor cinci. O puterea mai mare decat caracteristicele cu care sunt inzestrati.

Ce avem noi aici?

Avem cinci gardieni, alesi de Omul de pe Luna sa protejeze credinta, sperantele si imaginatia copiilor din intreaga lume. Mos Craciun (Alec Baldwin) cu un accent rusesc de toata frumusetea, Zana Maseluta (Isla Fisher) o faptura diafana, cu simtul umorului, uneori prea concentrata pe munca ei si a Dintisorilor de Lapte – niste mini zane absolut delicioase, il avem pe Mos Ene, zis si Sandy, el nu vorbeste dar mutra si atitudinea lui fac dintr-un personaj tacut pe tot parcursul filmului, unul foarte simpatic, Iepurasul de Pasti (Hugh Jackman) cu un accent aussie si look de razboinic si il mai avem pe Jack Frost. Daca primii 4 sunt personaje cunoscute de copii, Jack Frost isi duce existenta fiind o expresie, nimeni nu crede in el, nimeni nu il vede. Jack este singur si cu toate acestea ii bucura pe cei mici cu jocuri si glume. Nu este singurul caci vedeti dumneavoastra nici Pitch (Jude Law) nu este o faptura cu mare priza la publicul minor. De aici si furia ce pune stapanire pe Pitch. Bau Bau cu un aer very Loki like – Jude Law poate e fan The Avengers, who knows – se decide sa elimine pe Gardieni si sa distruga credinta si imaginatia copiilor, visele frumoase le transforma in cosmaruri, ouale de Paste nu mai sunt gasite, Zana Maseluta nu mai vine si in locul dintilor de lapte nu mai gasim dimineata un banut. Pitch incearca sa-i dezbine si in final sa-i distruga pe cei cinci gardieni.

Jack Frost la fel ca Pitch este singur. Iarna, gheata, frigul nu sunt intotdeauna motive de bucurie pentru cei mici si cei mari. Intre Jack si Pitch se poate observa o oarece asemanare iar pe ecran si o chemistry in scenele in care cei doi au schimburi de replici. In timp ce Pitch este intunericul si cosmarurile, Jack Frost este ghidusia si voia buna. Fiecare personaj are un element ce-l caracterizeaza, un suflet. Desi este singur, un outcast prinde 4 gardieni ce sunt cunoscuti si sarbatoriti de cei mici, Jack alege sa nu treaca de partea intunecata si sa-l ajute pe Pitch. Pitch nu pare sa fie un personaj negativ cu palarie neagra si mustata rasucita intre degete ci mai degraba un singuratic ce isi duce menirea de a fi Omul Negru si Stapanul Cosmarurilor, intr-o lume ce nu crede cu adevarat in el. Undeva in sinea lor atat Jack cat si Pitch striga din toti rarunchii: sunt si eu aici, in povestea asta cu Iepuri, Mos Craciun, Zane Maseluta, come on, credeti si in Mos Ene! In mine de ce nu credeti?

Filmul de animatie a lui Peter Ramsey nu este moralizator in stilul hai sa tinem un discurs copiilor. Povestea in prima jumatate a filmului este inchegata si atrage spectatorii prin farmecul personajelor ce nu sunt asa cum le stiam din legende. Mos Craciun aduce a cazac cu bratele tatuate iar Iepurasul de Pasti parca zici ca are ceva din Echipa de Rugby a Noii Zeelande. Si pentru ca povestea are in centru copiii, cei cinci gardieni ajung sa faca cunostiinta cu Jaimie (Dakota Goyo – il stim din Thor, unde alaturi de Ted Allpress – little Loki, juca rolul lui little Thor). Jaimie, pusti simpatic ce nu-si pierde speranta in cei cinci gardieni.

Momentele comice sunt echilibrate de momente de tristete intre personaje. Aflam povestea lui Jack Frost si cum a ajuns el sa fie spiritul iernii. Nu aflam prea multe despre Pitch si ceilalti gardieni. Poate in urmatorul film. Rise of the Guardians reuseste sa creeze o stare de simpatie fata de personaje, tii cu ele, razi alaturi de ele, nu vrei sa le vezi ca dispar si credinta copiilor in ele se stinge. Nici Pitch nu este un personaj construit sa-l detesti 100% ba mai mult Jude Law reuseste sa redea un personaj negativ echilibrat ce te face sa vrei sa-i stii povestea dinainte de a deveni Pitch. The villains had a heart at some point.

Actiunea din a doua jumatate a filmului merge pe un repede inainte urmarindu-se o concluzie in happy end dar cu suficient potential pentru un sequel si nu pot decat sa spun: Pitch will be back.

Ce spune critica?

Pe IMDb Rise of the Guardians are o medie de 7.5/10 calculat pe baza voturilor a peste 3200 de utilizatori si 70 de critici de film. Pe Rotten Tomatoes, regasim o prospetime de 76% cu un punctaj de 6.6/10 iar raportul critici de film pozitive versus critici de film negative inclina spre cele pozitive: 77 versus 24. Situatie e pic mai diferita pe Metacritic unde Rise of the Guardians are un scor de 57/100 din partea criticilor de film fata de 7.7/10 din partea utilizatorilor.

Dintre punctele de vedere exprimate de critica, Michael O’Sullivan de la Washington Post sesizeaza esenta povestii Rise of the Guardians:

Thoughts become things. That’s the message of Rise of the Guardians, a charming if slightly dark and cobwebbed animated feature about how believing in something makes it real, or real enough.

Rise of the Guardians este un film ce te face sa te inseli la inceput ca e doar o poveste pentru cei mici, e un film ce pune pe ganduri si  pe cei mari. E bine sa ne aplecam privirile spre copii si puterea lor de a crede cu tarie in astfel de personaje. “Believe.” Cum ar spune Mos Craciun.

Comments