Iron Man 3 (2013) – Omul din spatele mastii

Nota: 9/10

Mr.  Stark, today is the first day of what’s left of your life. (The Mandarin)

That’s not the beginning of the end
That’s the return to yourself
The return to innocence.

(Enigma – The return to innocence)

Dupa ce vezi Iron Man 3 te gandesti cum sa-l compari cu celelalte filme din Phase One. Mai bun, mediu, mediocru. Incerci sa-ti aduni ideile si punand cap la cap impresiile si starile traite pe parcursul celor 130 de minute, te intrebi daca  a fost atat de bun. A fost un film asteptat de fanii Marvel si nu numai. Robert Downey Jr. in 2008 a reusit sa faca din Tony Stark un personaj indragit si de multi novici intr-ale benzilor desenate. Da, a fost un film foarte bun. Am avut parte de intorsaturi de situatii, de neprevazut, de scene la care nu ne asteptam ( eu pot sa spun cu mana pe inima ca am fost surprinsa de finalul Iron Man 3, surprinsa si incantata ).  Cu mult peste Iron Man 2,  noile aventuri ale lui Tony Stark au reusit sa incante mintile si privirile. S-a achitat de minune la capitolul entertainment, a avut subtilitati pe teme sociale, politice si mondene. Ne-am intors la omul din spatele mastii, ne-am infruntat demonii si greselile trecutului. Am intors o noua pagina si peste fani se asterne asteptarea. Pe 26 martie 2013 incepe Faza 2 a Universului Cinematografic Marvel. Thor The Dark World, Captain America The Winter Soldier, The Guardians of the Galaxy, culminand cu The Avengers 2. Vom astepta urmatoare productii, le vom revedea cu drag pe cele vechi, vom infrunta marea de spoilere. La un an dupa succesul lui Joss Whedon cu Avengers, Shane Black a acceptat provocarea si a castigat pariul cu cei ce credeau ca nu va fi in stare sa faca un film capabil sa fie la inaltimea blockbusterului din 2012. Subtil si indraznet, ne asteapta sa infruntam prejudecatile care le avem la adresa filmelor cu supereroi.

Ce avem noi aici?

‘Does the man make the suit or does the suit make the man?’

Shane Black si Drew Pearce semneaza scenariul Iron Man 3 ce are la baza povestea Extremis, scrisa de Warren Ellis. Tony Stark (Robert Downey Jr.) infruntea lumea dupa aventurile din Avengers. Traumatizat de realitatea acelor clipe, eroul nostru are probleme cu somnul, sufera de atacuri de panica si s-a inchis in laboratorul sau unde creeaza armura dupa armura. Lumea in schimb nu a stat pe loc cu toate ca atacul hoardei de Chitauri condusi de Loki a marcat sensibil scena politica si viata in general. Revenim usor cu picioarele pe pamant intr-un spatiu instabil. Daca nu esti atacat de lighioane din spatiu si nu faci cunostinta cu zei manuitori de ciocan magic ai parte de ‘lucruri obisnuite’ cum ar fi atacuri teroriste. Pe scena internationala a intrat un nou adversar, The Mandarin (Ben Kingsley).Intre timp Tony pare intors la stilul de viata avut dupa revenirea din Afganistan (Iron Man 1). Inchis in singurul spatiu ce-i ofera siguranta, laboratorul sau, Tony va ajunge sa infrunte nu doar pe Mandarin dar si pe sine. Demonii personali, demoni creati si uitati in trecut revin si in balanta se afla ceea ce geniul-playboy-filantropist incearca sa protejeze, Pepper Potts (Gwyneth Paltrow), iubita sa.

Tony Stark este dezbracat de poboade daca e sa folosesc o expresie clasica din referatele de pe vremea liceului. Cu toate ca s-a inconjurat de o armata de armuri ce a sarit cu usurinta peste numarul 40, Stark este scos din zona de comfort si pus sa se descurce cu ce poate. Adica sa-si foloseasca intelectul. Si o face intr-o combinatie stralucita de MacGyver, James Bond, Ethan Hunt si Jack Ryan. Robert Downey Jr. aduce noi elemente in dezvoltatea personajului Tony Stark – daca aceasta va fi ultima data cand il vom vedea pe Downey in rolul lui Stark, actorul care ii va urma va avea o slujba ingrata de a se ridica la inaltimea stachetei impuse in acest moment de RDJ. Expresiv, fragil, inventiv, neinfricat, arogant, de neoprit. Sunt doar cateva din cuvintele ce pot descrie acest personaj care a prins viata sub ochii nostrii in 2008. Anul aceasta asistam la o schimbare profunda din partea lui Gwyneth Paltrow in ceea ce o priveste pe Pepper Potts. Miss Potts devenise usor un personaj iubit dar si urat de fani pentru ca nu facea mai nimic.  In Iron Man 2 chiar era usor nesuferita pentru excesele de nevricale. Paltrow are un rol de daca aceasta complex, se implica mult mai mult in dinamica cuplului Pepper/Tony, in actiunea filmului, Miss Potts ofera o serie de momente cheie surprinzatoare. O abordare inteligenta ce a reinvigorat personajul.

Mandarinul (Ben Kingsley) si Aldrich Killian ( Guy Pearce) dovedesc inca odata ca actorii britanici sunt alegerile perfecte pentru rolurile de personaje negative sau pur si simplu nesuferite dar incantatoare. Mandarinul ar putea castiga premiul pentru personajul negativ care a surprins din prima clipa pana la final iar Kingsley s-a jucat cu toate fatetele posibile si imposibile. Mandarinul este o vedeta, un terorist ce apare la televizor in prime time si ameninta ca o primadonna. Sustine un discurs inveninat la adresa S.UA. dar in spatele sau se afla o intreaga echipa, interese periculoase ce nu vizeaza o noua ordine mondiala ci razbunarea. Pentru ca sunt momente in viata cand alegi, alegi cine vei fi si ce vei face. Momente cand toata furia acumulata devine motorul unei vietii in slujba vendetei personale. Cand sacrifici totul pentru a oferi celui vizat ca tinta ceea ce ai simtit la randul tau. Disperare si suferinta. Duo-ul Pearce/Kingsley aminteste de jocurile de culise de pe scena politica, de papusi si papusari. Foarte multe cronici au elogiat jocul lui Sir Kingsley dar si Guy Pearce merita apreciat  pentru rolul lui Killian. Scenaristi si-au asumat multe libertati in constructia personajelor The Mandarin si Aldrich dar rezultatul este menit sa suscite interes pe simbolistica celor doi. Distributia este completata de Don Cheadle, un fel de Murtaugh pentru Downey Jr. aidoma lui Riggs, daca privim in cheie Leathal Weapon – merge si Watson & Holmes.  Happy ( Jon Favreau) se intoarce si el, de data aceasta promovat pe postul de sef al securitatii in cadrul companiei Stark. Maya Hansen (Rebecca Hall) fosta iubita a lui Tony si pustiul viitor (probabil) inginer, Hayley ( Ty Simpkins) sunt noii veniti pe care am fi vrut sa-i vedem mai mult in Iron Man 3.

Shane Black are in spate un CV impresionant cand vine vorba de scenarii ( Leathal Weapon, Last Action Hero, Kiss Kiss Bang Bang) dar doar doua filme regizate Kiss Kiss Bang Bang si Iron Man 3, ambele cu Robert Downey Jr. in rolul principal. Nu pare sa fie un handicap, Black scriind un scenariu inteligent si imprevizibil. Scenele de actiune nu sufera deloc la capitolul calitate, fiind la inaltimea asteptarilor. Dialogurile dintre personaje ofera parti consistente tuturor celor implicati in actiune nu doar lui Robert Downey Jr. Socul prin care a trecut Tony este construit echilibrat si sustinut pana la ultimele secvente din film. Infruntarea, acceptarea si imbratisarea identitatii de erou. Iron Man 3 in ultimul sfert de ora devine usor melancolic, incheie un capitol si se pregateste pentru unul nou. Se asterne din nou asteptarea peste fani. Ne asteapta in toamna Thor The Dark World.

Nu uitati, dupa end-credits, va asteapta o surpriza!

Ce spune critica?

Iron Man3 se bucura de cronici bune in acest moment. Pe IMDb are in prezent o nota de 8.5/10, pe Rotten Tomatoes o prospetime de 95% si o medie de 7.8/10. Metacritic indica un punctaj de 67/100.

Robbie Collin, The Telegraph:

Black has an instinctive feel for balancing action set-pieces against the passages of soap-opera that are required to make them matter.

Matthew Toomey, ABC Radio Brisbane:

Given that so many of today’s action films are crafted from the same mould, it was a pleasant surprise to seeIron Man 3 taking a few chances and offering a few unexpected twists – both dramatic and comedic.

Peter Bradshaw, The Guardian:

Iron Man 3 is smart, funny and spectacular. Stark now probably succeeds Chaplin as Downey’s key creation as an actor, loosing off funny lines with virtuoso skill, throwing away gags and delaying punchlines: Alec Baldwin does something similar, but in a more reflective style.

Comments