Edge and Back la Targul de Carte din Leipzig

by Miriam Mircea

La Targul de Carte din Leipzig (13-16 martie 2014)la care am primit acreditare de presa, am vizitat astazi cu drag si dor de tara standul Romaniei ( hala 4, E-406), reprezentat minunat de catre Ministerul Culturii din Romania. 

Am intalnit oameni culti, tineri, frumosi si extrem de amabili, domni si doamne din partea Ministerului care m-au primit cu entuziasm si caldura si m-au facut sa ma simt putin ca acasa. Dansii sunt in Leipzig cu scopul de a promova literatura romana clasica dar si contemporana si de a prezenta cu mandrie cativa din autorii nostri cei mai de seama.  Am discutat despre dorinta lor de a schimba putin imaginea Ministerului Culturii din Romania si de a crea o punte trainica intre institutie si generatiile tinere de la noi . La Leipziger Buchmesse 2014 ii putem cunoaste pe Ioan Grosan, Daniel Banulescu si Stefan Baghiu. Personalitati de seama din Romania si autori apreciati national si international, ei vor prezenta tuturor celor prezenti cateva fragmente din lucrarile lor sambata,15 martie de la ora 12:00.

Eu vreau sa ma consider la randul meu o reprezentanta a Romaniei in Leipzig mai ales datorita a ceea ce incercam prin site-ul si firma noastra de PR (Fort Knox PR), Ioana si cu mine punand in evidenta de fiecare data componenta neaosa a activitatii noastre. Domnii si doamnele de la Ministerul Culturii din Romania care se afla in aceste zile la Leipziger Buchmesse sunt gata sa intampine oaspetii si curiosii si sa raspunda pe indelete intrebarilor tuturor fie ele in romana, engleza sau germana. Am fost extrem de placut surprinsa de politetea si gentiletea domniilor lor si de suflul proaspat care se regaseste in gandirea dansilor.

Cu foarte mare drag va recomandam si va invitam daca sunteti in Leipzig sa mergeti la Targul de Carte si sa vizitati standul Romaniei. Va garantam ca nu veti fi dezamagiti !

Felicitari din suflet reprezentatilor Romaniei in Leipzig si Ministerului Culturii din Romania!

comunicat de presa:

Ca în fiecare an, Ministerul Culturii organizează standul României la Târgul Internațional de Carte de la Leipzig, care se va desfășura în perioada 13 – 16 martie 2014. Scriitorii invitați pentru a participa la ediția din acest an a târgului sunt Ioan Groșan, Daniel Bănulescu şi Ștefan Baghiu. 
Programul evenimentelor:
Joi, 13 martie, ora 16.30, Daniel Bănulescu va susține o lectură din „Cel mai bun roman al tuturor timpurilor”, la Cafe Europa, Halle 4. Moderatorul evenimentului va fi Ernest Wichner, care a şi tradus textul în limba germană.
Sîmbătă, 15 martie, vor avea loc două evenimente la standul României (Halle 4, E 406). La ora 12.00, va avea loc lectura-dezbatere „Poezia românească: Două generații”, la care vor participa Daniel Bănulescu și Ștefan Baghiu. Moderator şi traducător: Ernest Wichner.
În continuare, de la ora 13.00, tot la standul național, scriitorul Ioan Groșan va lectura din volumul de povestiri „Caravana cinematografică”, versiunea în limba germană a textului fiind realizată de Stefan Moosdorf. Moderator: Jan Cornelius.
Joi, 13 martie, la ora 16.00, în Glashalle, va fi decernat Premiul Târgului de Carte de la Leipzig 2014, unul dintre cei nominalizaţi pentru acest premiu fiind traducătorul Ernest Wichner, pentru versiunea în limba germană a romanului Cartea şoaptelor de Varujan Vosganian ("Buch des Flüsterns", Paul Zsolnay Verlag).
Ministerul Culturii mulțumește Institutului Cultural Român şi Ambasadei României la Berlin pentru buna colaborare în vederea organizării activităţilor din cadrul târgului, precum şi editurilor care au trimis cărţi spre a fi expuse la standul României: Brumar, Editura Casa Radio, Hasefer, Herg Benet, Humanitas, Editura Institutului Cultural Român, Editura Militară, Nemira, Niculescu, Orizonturi, Polirom, Editura Universității din București, Rao, Tracus Arte, Tritonic și Vivaldi.
Sponsori: SC Kandia Dulce SA şi SC Lido Gîrbea
Mai multe despre scriitorii şi traducătorii invitaţi:
Ioan Groşan (n. 1954) a absolvit Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Debutul său cu volumul de povestiri Caravana cinematografică din 1985 a fost distins cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor. A fost de-a lungul timpului profesor, director artistic al studioului de creație cinematografică al Ministerului Culturii, precum şi publicist-comentator la mai multe reviste şi ziare. În 2009, povestirea Caravana cinematografică a fost ecranizată de regizorul Titus Muntean. Povestirile sale au fost traduse în rusă, în franceză, germană, engleză, poloneză, maghiară, rusă şi vietnameză. Bibliografie selectivă:. Un om din Est, roman, Editura Tracus Arte, 2010, Planeta mediocrilor, roman, ediţia a 3-a, Editura Polirom, 2008, O sută de ani de zile la Porțile Orientului, roman, ediţia a 3-a, Editura Polirom, 2007, Trenul de noapte, povestiri, Editura Cartea Românească, 1989.
Daniel Bănulescu (n. 1960). Poet, prozator şi dramaturg, Daniel Bănulescu este unul dintre cei mai interesanţi scriitori români contemporani. A primit numeroase premii, inclisiv Premiul European pentru Poezie al oraşului Münster (cîştigat alături de traducătorul Ernest Wichner), Premiul Academiei Române, Premiul Uniunii Scriitorilor. A fost tradus în numeroase limbi străine. Bibliografie selectivă. Poezie: Te voi iubi pin’ la sfirsitul patului, Balada lui Daniel Banulescu, Daniel, al rugaciunii, Ce bine e sa fii Daniel Banulescu (antologie). Clanul său de romane „Am vazut, lucrind, degetul lui Dumnezeu” cuprinde, până în prezent, romanele Te pup in fund, Conducator Iubit! şi Cel mai bun roman al tuturor timpurilor.
Ştefan Baghiu (n. 1992). Este student la secţia română-franceză a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca.A debutat cu poeme în revista Familia. Scrie cronică literară saptamânal pentru revista Cultura si colaboreaza cu revistele Steaua şi Familia. A fost redactor al revistei studentesti Echinox. A primit premiul Tânărul Poet al Anului 2013 la Gala Tinerilor Scriitori şi a fost cîştigătorul secţiunii Opera Prima a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu de la Botoşani în acelaşi an, pentru volumul Spre Sud, la Lăceni, Ed. Cartea Românească.
Ernest Wichner (n. 1952). scriitor, traducător, critic literar şi editor. Între 1973 şi 1974 a studiat germanistica la Timişoara. Şi-a întrerupt studiile în 1975, când a emigrat în RFG. Este directorul Literaturhaus (Casa Literaturii) din Berlin din anul 2003. A tradus în germană numeroşi autori români, între care Ana Blandiana, Daniel Bănulescu, Max Blecher, Mircea Cărtarescu, Nora Iuga, Ion Mureşan, Norman Manea, Gellu Naum, Varujan Vosganian. A publicat poezie, proză şi eseistică, a editat şi coordonat numeroase antologii. Dintre ultimele sale volume publicate amintim Neuschnee und Ovomaltine, hochroth, Berlin, 2010, si bin ganz wie aufgesperrt, Wunderhorn, Heidelberg, 2010.
Jan Cornelius (n. 1950 la Reşiţa) trăieşte din 1977 la Düsseldorf. A făcut studii de franceză, englez

Comments