RoboCop(2014) – ”I fought the law and the law won”

actori: Joel Kinnaman, Douglas Urbanski, Abbie Cornish, Michael Keaton, Gary Oldman, Jackie Earle Haley, Samuel L. Jackson, Jay Baruchel
regie: José Padilha
Edge and Back: 7/10

“Dead or alive, you are coming with me!” (Alex Murphy/Robocop)

RoboCop promite sa te tina in fata ecranului pana la end credits mizand pe o reteta clasica: actori consacrati in roluri secundare dar de efect, efecte speciale reusite, un film cult revamped cu multa actiune, one-liners si atitudine. O bila alba pentru prim-planul adus unor teme de actualitate: robotizarea fortei de munca si manipularea exercitata de media asupra maselor.

Ce avem noi aici?

Multi dintre voi isi aduc aminte de filmul regizat de Paul Verhoeven cu Peter Weller in rolul detectivului cyborg Alex Murphy/RoboCop. Filmul a devenit cult si a produs 2 sequels, un serial de televiziune, doua serii animate, benzi desenate si jocuri de calculator. Povestea a incantat generatii de fani ai genului si in anul de gratie 2014, Jose Padilha ne aduce aminte de o poveste veche dar actuala.

Personajul Alex Murphy este jucat de Joel Kinnaman – din filmografia caruia mentionam o aparitie in “The Girl with the Dragon Tattoo” si rolul lui Stephen Holder in serialul “The Killing”. Impetuous, a lone-gun, Murphy necesita un actor capabil sa treaca rapid de la emotii puternice la polul opus – o masina de ucis in carcasa careia a fost adus un om fara corp, o minte si un suflet care sa insufleteasca un costum. Vizionarul si CEO-ul OmniCorp, Raymond Sellers (Michael Keaton) promit sa aduca pacea in lumea cu ajutorul robotilor. Armata Statelor Unite este inlocuita in teatrele de lupta de masini. Actiunea filmului se petrece in 2028 iar ecourile conflictelor recente se fac cunoscute din primele scene pana in final. Politica pacifista a Statelor Unite – ”free Tehran” – este construita pe suruburi si metal pentru ca soldatii sa nu mai fie carne de tun in bataliile de peste hotare. Legea Dreyfuss impiedica utilizarea dronelor pe teritoriul american in tacticile de mentinerea pacii si mai ales in ceea ce priveste dreptul de a utiliza arme de foc impotriva populatie.

Sellars si doctorul Norton(Gary Oldman) gasesc o nisa, utilizarea unui om intr-un costum de metal. Om si masina, un politist al carui trup a fost distrus intr-o reglare de conturi cu un mafiot si o carcasa de metal controlata de o armata de medici si tacticieni menita sa-i inhibe emotiile si sa mentina iluzia ca exista liberul arbitru.

Tema centrala in “RoboCop” o reprezinta utilizarea liberului arbitru si consecintele din spatele unor decizii aparent imorale. Intr-un viitor nu prea indepartat oamenii sunt inlocuiti cu masini, cyborgs, creaturi venite din filmele S.F. ale trecutului devin realitate. Om sau robot ? Cine controleaza pe cine? Drama lui Alex Murphy este credibila in ochii spectatorilor. Un om care nu v-a putea sa fie vreodata un sot si un tata normal dar care isi pastreaza sufletul si actiuneaza uman intr-un invelis de metal.

Kinnaman ofera personajului “Alex Murphy” emotie si determinare, intr-un echilibru perfect intre momentele cand trebuie sa fie Alex si clipele in care RoboCop intra in actiunea. Duelul artistic vine din partea lui Keaton si Oldman, cei doi channeling Faust si Mefisto, doctorul cautand sa-si justifice creatia ce sfideaza regulile moralitatii iar Sellars oferind un spectacol al omului de afaceri fara scrupule care vede profit si isi justifica orice actiune prin prisma castigurilor. In spatele lui Sellars se afla o echipa retudabila – Jay Baruchel si Jennifer Ehle fiind componentele marketing si legal in OmniCorp – si televiziunea. Pat Novak (Samuel L. Jackson) manuieste cuvintele ca pe niste arme, fiecare intorsatura de fraza fiind utilizata pentru a consolida ideea ca in spatele sau se afla interese mult mai mari decat libertatea si power to the people.

Spectacolul cinematografic “RoboCop” este sustinut intens de Keaton – intr-o combinatie de Tony Stark meets Adrian Veidt – si Oldman, impreuna cu cei doi minor villains: Vallon (Patrick Garrow) si Mattox (Jackie Earle Haley) dar Samuel L. Jackson reuseste sa-ti ramana in memorie pentru ca … este Samuel L. Jackson. Daca vi se pare ca pe undeva simtiti un zi fin de “Avengers” va provoc sa fiti atenti … la un moment dat veti auzi fraza “thank you for your cooperation”.

Atractiv si intens. “RoboCop” incepe lent dar se termina exploziv si cu putin noroc s-ar putea sa prinda un sequel pentru ca … Samuel L. Jackson “mother-f****rs”.

Comments