Less Than Zero (1987) – Pretul excesului

Nota: 8/10

Julian: I mean, come on. Can’t you tell when I’m telling the truth?
Benjamin Wells: No. Trust was the first thing you ruined.

Adaptare dupa romanul cu acelasi nume al lui Bret Easton Ellis, Less than Zero este filmul care vazut acum si tinand cont de problemele cu droguri avute de Robert Downey Jr pare a fi un film intre profetie despre viitor si imaginea actorului dupa aproximativ 10 ani de la terminarea filmului cand se regasea in tumultul abuzului de substante. 

Pe langa acest aspect, Less than Zero este un film bun aparut in vremuri cand erau la moda comediile simpatice cu adolescenti, petreceri, viata de liceu si cea de colegiu. Are o oarece doza de Recviem pentru un vis inainte Recviemului, este dulce amarui si ofera trei interpretari din partea lui Downey Jr., McCarthy si Spader de exceptie. Adaugam ca Ellis la inceput nu s-a aratat foarte multumit de distributie si ce s-a ales de cartea lui in adaptare – erau anii ’80 iar Mc Carthy avea o aura de golden boy via St.Elmo’s Fire si Pretty in Pink – dar intre timp s-a mai calmat iar dupa ce a lansat o continuare a romanului Less than Zero, ce poarta titlul de Imperial Bedrooms si spera la o reuniune pe marele ecran pentru dorita adaptare, a distributiei din ’87. L.A.  vieti pierdute, glamour si broken dreams. Soundtrack-ul este o placere de ascultat: Life fades away (Roy Orbinson) si A hazy shade of winter (The Bangles).

Ce avem noi aici?

Se intampla sa aterizez pe VH1 si sa raman sa privesc clipurile video ale anilor ’80, dar mai cu seama videoclipurile cu melodii din filmele acelor ani. Picand pe melodia celor de la The Bangles am observat secventele din Less than Zero. Cercetand pe Imdb nitelus filmografia lui RDJ si gasind un alt film ce-l voi prezenta saptamana aceasta, am revazut dupa multi ani LTZ si parca mai mult ca niciodata filmul a capatat o aura profetica la adresa lui Downey Jr. Poate ca atunci cand am vazut acest film nu aparusera prea multe stiri despre dependenta de droguri a actorului, poate ca revazand acest film si tinand cont de the rise and fall and rise back a lui RDJ, rolul lui Julian pare mult mai credibil in ochii mei decat a fost la prima vizionare .

In frumoasa poveste ii regasim in L.A.-ul anilor 80, unde banii si opulenta erau la mare cautare – nu c-ar fi disparut in zilele noastre,  Dinastia a fost inlocuita cu reality showurile clanului Kardashian iar life in plastic is fantastic pare neschimbata ca doar Nip/Tuck nu m-a mintit ani de-a randul – pe cei trei prieteni. Clay Easton ( Mc Carthy) pleaca la studii, lasand in urma lui pe Blair – iubita sa  – ( Jami Getz ) si pe cel mai bun prieten, Julian (Robert Downey Jr.). Intre timp iubita si prietenul cel mai bun au avut o aventura iar Julian este dependent de droguri.

Nu trebuie uitat nici James Spader din aceasta ecuatie el fiind furnizorul de droguri, peste si personaj that you love to hate, Spader se achita de rol minunat , scenele dintre el si RDJ fiind poate unele din momentele cele mai bune din film. Foarte aproape fiind de cele dintre Julian si tatal sau. Pelicula urmareste decaderea lui Julian pas cu pas, de la familia bogata ce-si spala mainile si decide ca nu-l mai vrea in viata ei, la prietenii ce se lupta sa-l salveze. Julian in schimb nu reuseste sa invinga dependenta. Am spus si repet, intepretarea oferita de RDJ te tine lipit de ecran. Nu-i film de Oscar, nu-i cel mai bun film din cariera actorilor dar este un film ce reda intr-o vreme cand rar apareau astfel de filme, fata intunecata a L.A.-ului, a dependentelor si a ‘ingerilor’ cazuti.

Clay, Blair, Julian, traiesc intr-o lume ‘moarta’, unde familiile se aduna la masa doar pentru un ritual in cadrul caruia pot face parada de bani, amante si extravagante. De cealalta parte a geamului, Julian se taraste macinat de gresilile facute, dependenta de droguri si neputinta de a renunta la stilul de viata ce-l omoara. Blair este la randul ei un personaj tragic, cu o familie ce o ignora, traind in lux si lucrand ca model pentru reclame la sapun. Nu-i de mirare ca Blair si Julian la un moment dat au avut o aventura si filmul nu sta sa tina morala asupra tradarii lui Blair si Julian. Ce-a fost a fost, mergem mai departe. Motivul central al filmului este sa arata legatura puternica de prietenie intre cei trei. Rip aka James Spader este pe atat de realist cat este detestabil dar in fond pentru el totul se rezuma la bani. Viata merge mai departe.

Ce spune critica?

Parerile sunt impartite. Pe IMDb Less than zero are un scor de 6.1/10. Pe RottenTomatoes gasim un rating de 5.4/10 cu o prospetime la tomatometer de 54% din partea criticii si de 64% din partea utilizatorilor.

La momentul lansarii, Rogert Ebert scria in Chicago Sun -Times despre filmul lui Marek Kanievska:

“…this movie knows cocaine inside out and paints a portrait of drug addiction that is all the more harrowing because it takes place in the Beverly Hills fast lane…The movie’s three central performances are flawless…[Robert Downey, Jr’s] acting here is so real, so subtle and so observant that it’s scary…The whole movie looks brilliantly superficial, and so Downey’s predicament is all the more poignant: He is surrounded by all of this, he is in it and of it, and yet he cannot have it”

Less than Zero, un film din anii ’80, ecranizarea unui roman celebru si interpretari foarte bune din partea distributiei. Give it a go

Comments