Life of Pi (2012) – Esenta curajului pe aripile basmului

Nota: 9/10

“So tell me, since it makes no factual difference to you and you can’t prove the question either way, which story do you prefer? Which is the better story?” (Pi Patel)

La sfarsit de an si inainte de sfarsitul lumii anuntat cu surle si trambite (sic) avem sansa sa vedem pe ecrane Life of Pi, o poveste emotionanta despre curaj si destin. Un basm modern. Un ‘a fost sau nu a fost’. Ce poveste alegi sa crezi? Cea adevarata? Cea pe care o consideri ‘tu’ adevarata? De fapt ce este adevarul? 

Life of Pi este un film ce poate fi privit din mai multe unghiuri si iti ofera noi fatete ale sufletului, atat al omului cat si al animalului. Ang Lee si-a luat inima in dinti si a ecranizat romanul lui Yann Martel, oferind publicului un film unde imaginile si atmosfera atrag din primele clipe iar Pi, Piscine Molitor Patel este imaginea suferintei, pierderii si regasirii. Amazing Grace cu un suflu indian intr-un ocean in care pierzi totul si te regasesti in clipele cand totul pare pierdut. O parabola a credintei in propriile puteri si acceptarii destinului prin prisma vietii si invataturilor diferitelor religii. O poezie de film cotat cu sanse mari la Oscar si cu 3 nominalizari la Globurile de Aur.

Ce avem noi aici?

Life of Pi ofera rasturnari de situatii, iti lanseaza intrebari asupra propriilor tale convingeri si limite, limitele autoimpuse. La finalul povestii lui Piscine, o viata de poveste, de erou de basm modern, ce alegi sa crezi ca s-a intamplat pana la urma? A supravietuit Pi intr-o barca in mijlocul Oceanului Pacific cu un tigru sau totul a fost o nascocire imaginata de Pi pe fondul halucinatilor? Mai conteaza? Piscine Molitor Patel isi incepe epopeea in India, riviera franceza indiana, intr-o familie ce-i insufla dorinta de a nu accepta ce i se ofera drept adevar de sine statator iar Pi imbratiseaza cunoasterea. Gradina zoologica se muta pe un vas ce este prins in mijlocul unei furtuni iar Pi supravietuieste alaturi de un tigru, o gorila, o hiena si o zebra. Din cei cinci la final raman doar Richard Parker-tigrul- si Pi. Oare? Frumusetea acestui film vine din valul de mister aruncat asupra celor narate de Pi.

Lupta pentru supravietuire. Pastrarea sperantei in cele mai potrivnice situatii. Filmul lui Lee devine o piesa cu doua personaje: Pi si Richard Parker pentru ca la final sa fie totul pus sub semnul intrebarii iar Richard Parker sa fie un simbol al supravietuirii. Oare? Nu stim. Putem doar sa ne imaginam. Putem la fel de bine sa-l privim pe tanarul Pi in mijlocul unui paradis inselator, fiind la pragul dintre viata si moarte. Pelicula ofera o feerie in ceea ce priveste calitatea imaginii si atmosfera de basm/halucinatie/inchipuire. Culori fluorescente, un ocean limpede, o oglinda a realitatii si visului. Efectele vizuale utilizate combinate cu povestea si jocul lui Suraj Sharma sunt marile atuuri ale filmului Life of Pi. Eu adaug si tigrul, Richard Parker. Este foarte greu sa antrenezi un animal pentru un rol in film dar Richard Parker, privirea acestui tigru in care vezi oglindit sufletul lui Pi merita aplauze la scena deschisa.

Nu-ti pierde speranta, nu abandona. Este motto-ul filmului. Este motto-ul familiei lui Pi ce decide sa lasa in urma viata din India si sa inceapa o viata noua in Canada. Este povestea lui Pi ce atrage curiozitatea unui scriitor ce este in cautarea unei istorisiri ce-i poate oferi sansa unui roman de succes si sansa de crede in Dumnezeu. Pi ofera in schimb o lectie de viata. O lectie in care omul accepta vicisitudinea naturii si nu isi pierde speranta in sansa de a scapa din infernul pustietatii. Life of Pi  este viata unui om ce a fost la un pas de moarte si a supravietuit. A ales sa spuna ce a patimit iar povestea oferita poate fi cea a unui tanar si un tigru sau a unui tanar ce a cunoscut natura umana sub toate formele sale.

Life of Pi este un basm modern. As fi vrut sa-i caut un nod in papura dar la final povestea m-a cucerit. M-a cucerit jocul incredil al lui Suraj Sharma si inflexiunile vocii combinate cu expresia fetei lui Irrfan Khan atunci cand ajunge la finalul istorisirii sale. Da, Life of Pi este un regal vizual dar in primul rand este o poveste despre supravietuire si incredere in propriile puteri.

All of life is an act of letting go but what hurts the most is not taking a moment to say goodbye.

Ce spune critica?

Life of Pi are parte de cronici foarte bune. Pe IMDb are un punctaj de 8.4/10. pe Rotten Tomatoes: 7.9/10 din partea criticilor, o prospetime pe tomatometer de 89%  si un rating oferit de public de 4.2/5. Pe Metacritic regasim: 79/100, 37 de cronici de film pozitive si 7 mixte.

Robert Eber conchide pentru Chicago Sun Times:

Is it real? Is this whole story real? I refuse to ask that question. “Life of Pi” is all real, second by second and minute by minute, and what it finally amounts to is left for every viewer to decide. I have decided it is one of the best films of the year.

Vreau sa-i multumesc Angelei pentru invitatia la acest film – probably the best Christmas present so far – si sa va incurajez sa mergeti la Life of Pi si sa va lasati purtati de poveste. Nu veti regreta.

Comments