Snow White and the Huntsman (2012) – Cu o floare nu se face primavara

Nota: 6/10

“I was ruined by a king like you once. I replaced his queen. An old woman. And in time I too would have been replaced. Men use women. They ruin us and when they are finished with us they toss us to the dogs like scraps.” -Queen Ravenna

Trecea anul si eu nu vazusem Snow White and the Huntsman iar aseara m-am gandit sa-mi iau inima-n dinti si sa vad ce mai face Kristen Stewart in alt rol decat cel al Bellei Swan. 

Ma rog, mai mult pentru Theron si Hemsworth dar asa cum spuneam toata vara ascultasem Breath of Life si din varii motive pasii nu m-au purtat spre un cinematograf sa vad si eu ce a ajuns din povestea fratilor Grimm. Pana la acest film, rasarisera mai multe adaptari: un horror cu Sigourney Weaver, o parodie-comedie cu Julia Roberts si versiunea Hallmark cu Miranda Richardson – precum vedeti mentionez rolul masterei nu pe cel al Albei. Mai adaugam si serialul Once Upon a Time de pe ABC si deja sunt destule incercari de a oferi o varianta noua la eterna poveste a duduii ce s-a inecat cu o bucate de mar. Ce ofera versiunea lui Sanders? Jumatate plictiseala, jumatate ridicare a sprancenei pe motivul ‘wtf’. Avem un Hemsworth cu accent scotian , o Theron cu accent british, o Stewart la fel de insipida si fara de emotie asa cum o stiam si pe Ian Mc Shane , Toby Jones,Ray Winstone si Bob Hoskins pe post de pitici razboinici. Wtf Mc Shane? N-ati luat castingul la The Hobbit? N-aveti oferte prin filme si seriale? De la Deadwood la rolul de pitic e cale lunga. As zice si o bataie de joc la adresa unor actori foarte buni aterizati intr-un film prost din punct de vedere al scenariului si constructiei personajelor dar bun in ceea ce priveste imaginea – se simte ca Sanders s-a inspirat din atmosfera din Game of Thrones foarte bine.

Ce avem noi aici?

Alba ca Zapada Printesa Razboinica si Vanatorul. Eu vad un ghiveci de idei aruncate care incotro in film sub pretextul hai sa fim originali si nu fie Alba ca Zapada o fatuca neajutorata. Cu ajutorul lui Stewart, Alba ca Zapada este inexpresiva, statica si falsa. Pana in acest moment Kristen Stewart nu m-a convins ca este in stare ca joace credibil. Pe tot parcursul filmului de la ea am asteptat acel moment in care sa empatizez un pic cu personajul ei din pacate pe la jumatatea filmului s-asa prea lung ii doream vesnica pomenire Albei ca Zapada de la atat off si expresie scremuta ce putea sa arate Stewart. Povestea in caz ca nu o stiti: un rege si o regina au o copila superba, regina moare,regele pleaca la razboi si se intoarce acasa cu o mireasa, Ravenna (Charlize Theron), mireasa ce-l omoara, pune mana pe regat si o baga in temnita pe fiica vitrega. Twistul adus de poveste este legat de frumusetea Ravennei, fiind la mijloc o vraja ce trebuie intretinuta ca un tratament cu Botox. Inima Albei ca Zapada este secretul nemuririi reginei iar atunci cand fata scapa din ghearele zgripturoaicei, Vanatorul pleaca dupa ea.

Charlize Theron se chinuie sa intre in rolul personajului negativ. Cu tot cu accentul fortat britanic si momentele de tipete fara rost, Theron are sclipiri de personaj negativ dar nu ofera un rol excelent. Mediocru cu indulgenta. Povestea sacrificiului Ravennei si motivul pentru care a ajuns sa fie o scorpie se pierd prin scenariu iar Theron ajunge o piesa de decor, invesmanta in straie frumoase si oferind multe cadre de close-up accentuand dementa Ravennei ce lupta in contratimp pentru a-si pastra tineretea. Mergand pe filozofia un personaj negativ bun scoate in evidenta capacitatile eroice ale personajului principal, in Snow White and the Huntsman perindarea personajelor pe ecran este seaca si fara rost, fortata si abundand de clisee ale genului. Ravenna si povestea ei puteau primi un prim plan sacrificand de exemplu cadrele cu pitici.

Kristen Stewart ofera un rol superficial. Este Aleasa, este viata, este printesa razboinica, Regina. Este aruncata in iuresul evenimentelor pe un repede inainte iar pentru Stewart este prea mult decat ce poate sa ofere pe ecran, de unde si ingramadirea de personaje secundare si introducerea larga oferita lui Hemsworth pe post de Vanator si posibilul triunghi amoros Alba Zapada – William – Vanatorul. Poate va fi explorat in sequel. Din pacate in afara de imagine si atmosfera, filmul lui Sanders nu ofera prea mult la capitolul actorie si poveste. In favoarea unei introduceri mult prea mari si filmarii peisajelor, poveste are de suferit iar in momentul cand se apropie de final notam cu tristete claia peste gramada de personaje si ‘hai sa punem punct la X poveste si Y personaj’. Pacat de potential.

Chris Hemsworth se straduie cu ce are. Are momente cand este the comic relief, are momente mai bune decat restul distributiei dar nu face nimic concret in tot filmul. Hai sa zicem ca este cel ce o salveaza pe Alba ca Zapada intr-o secventa cheie in rest pare aruncat in film mizand pe faptul ca actorul este pe val si era nevoie de o prezenta masculina ca sa atraga audienta feminina in timp ce Charlize Theron cu ale ei ciori/corbi whatever si speech ‘mua-ha-ha I’m evil, fear me’ este adusa pentru publicul masculin. Adica sa fie cu de toate pentru toti.

Ce spune critica?

Pe principiul putea sa fie ceva bun dar rezultatul a fost mediocru cam asa se situeaza parerea criticilor. Pe IMDb avem un scor de 6.3/10. Pe RottenTomatoes o prospetime de 48%, un punctaj din partea criticilor de 5.6/10 si 3.4/5 din partea publicului . Pe Metacritic sec: 57/100.

Peter Travers de la Rolling Stones conchide:

Sanders was on to something in taking the Snow White tale to its most menacing extreme. Right now, he lacks the skill set to shape and mold what’s in his head to screen proportions. But the good news is that Sanders has the potential to do just that. Today’s misfire just might turn into tomorrow’s masterwork.

Daca am epuizat ofertele de filme fantasy si curiozitatea e mare fata de what’s all the fuss about this movie, go for it. Din pacate filmul lui Sanders se dovedeste a fi mult zgomot pentru nimic cu o melodie buna din partea Florence and The Machine.

Comments