Oz: The Great and Powerful (2013) – Oz – intre “a good man” si ” a great man”

Nota: 7/10

I don’t want to die! I haven’t accomplished anything yet! Please! (Oz)

Oscar Zoroaster Phadrig Isaac Norman Henkel Emmannuel Ambroise Diggs (James Franco) traieste o viata banala pana cand in urma unei incurcaturi amoroase, se urca intr-un balon si ajunge in tinutul Oz. Noul film al lui Sam Raimi are la baza romanul scris de  L. Frank Baum,  The Wonderful Wizard of Oz si se prezinta aidoma unui prequel la filmul din 1939, Vrajitorul din Oz. Acum depinde de incasari si de producatori pentru ca Oz: The Great and Powerul sa lase loc de buna ziua pentru o readaptare a povestii micutei Dorothy. 

Atmosfera de basm se strecoara din primele cadre si te tine in scaun pana la final cand incepi sa auzi vocea lui Mariah Carey cantand melodia Almost home odata cu derularea la end credits.

Ce avem noi aici?

Oz incepe aidoma unui film vechi, un format de 4:3, alb-negru pentru, treptat ajungem si la pelicula color, daca stam si ne amintim de filmul Vrajitorul din Oz putem sa vedem si un omagiu adus de Raimi filmului realizat de Victor Fleming. Oscar/Oz (James Franco) este un iluzionist sarmant, las si mincinos ce aterizeaza intr-un tinut de poveste si afla cu stupoare ca populatia acestui loc asteapta un vrajitor puternic ce-i va scapa de tirania vrajitoarei rele. Avem trei surori vicleana Evanora(Rachel Weisz), ingenua Theodora (Mila Kunis), serafica Glinda ( Michelle Williams) si intorsaturi de situatie ce ne tin cu sufletul la gura, asta datorita talentului celor trei actrite ce a intra in rol. Theodora este un deliciu iar Mila Kunis ar trebui sa se reorienteze catre acest tip de roluri – vezi Black Swan si Max Payne – fiind o revelatie in tandem cu Weisz.

James Franco nu a fost actorul luat in calcul pentru acest rol, Robert Downey Jr si Johnny Deep se aflau in negocieri dar norocul i-a suras lui Franco, poate si datorita programului incarcat al celor doi actori. Oz in varianta Franco oscilieaza intre un rol bun si exces de zel. Cu toate acestea reuseste sa te convinga mai ales in ultima parte a filmului. Poate si datorita lui Michelle Williams, cei doi avand chimie pe ecran.

Rachel Weisz, vicleana si diplomata face un rol bunicel. Actrita britanica cu o paleta bogata de roluri putea sa ofere mult mai mult dar acest lucru sta si in calitatea scenariului si a dialogului. Evanora apare putin si totul sta pe umerii lui Weisz sa construiasca din mai nimic un personaj credibil.

Zach Braff (Finley/Frank) si Joey King (China Girl) sunt buni chiar foarte buni, King fiind o prezenta incantatoare si plina de farmec pe ecran. Avem si o surpriza marca Sam Raimi, Bruce Campbell (Evil Dead, Sky High, Spider Man) apare intr-un delicios rol cameo.

Punctam si aspecte mai putin placute in Oz: The Great and Powerfull: momentul muzical al piticilor, calatoria in bule de sapun si jocul dezlanat al Milei Kunis si usor stangaci al lui James Franco. La aspecte pozitive notam designul costumelor, atmosfera de basm si promisiunea unei continuari. Da, mi-ar face placere sa vad – atata timp cat exista si un scenariu bun – un remake la Vrajitorul din Oz.

Oz: The Great and Powerful este un film ce merita vazut alaturi de cei dragi. Un film simplu daca ne raportam la scenariu dar avand in centru o lume de basm ce te tine timp de 2 ore pe scaun.

Ce spune critica?

Oz: The Great and Powerful nu s-a bucurat de cronici prea bune. Pe IMDb are o nota de 7.2/10. Pe Rotten Tomatoes o prospetime de 67% si o medie de 6.3/10 din partea criticilor de film. Metacritic ofera o medie de 48/100.

Kim Newman (Empire):

If there are post-Harry Potter children who don’t know or care about The Wizard of Oz, they might be at sea with this story about a not-very-nice grownup in a magic land, but long-term Oz watchers will be enchanted and enthralled. There’s even a musical number, albeit an abbreviated one. Mila Kunis gets a gold star for excellence in bewitchery and Sam Raimi can settle securely behind the curtain as a mature master of illusion.

Justin Chang (Variety):

This elaborate exercise in visual Baum-bast nonetheless gets some mileage out of its game performances, luscious production design and the unfettered enthusiasm director Sam Raimi brings to a thin, simplistic origin story.

Comments