Vicious [ITV] – Sitcom old school style

“I  never  know  when  I’m  going  too  far,  but  I’m  always  so  glad  when  I  do”  (Freddie)

Vicious este un sitcom britanic in dulcele stil clasic. Pe vremea cand Familia Bundy si M.A.S.H. rasareau de luni de pana joi pe Pro TV – pentru cei tineri, o epoca demult apusa cand Pro TV-ul difuza chestii faine iar viata se traia fara Facebook, Foursquare si check-in pana si-n pivnita ca sa stie tot mapamondul – ma delectam cu aceste pastile. 

2 episoade pe seara. Radeam de mama focului sau pana cand scumpa mea mama venea sa-mi zica ca pe la 6 trebuie sa ma scol – nesuferita activitate, o ‘indragesc’ si-n ziua de azi, sculatul la ora 6 dimineata vreau sa zic – iar televizorul la ora 22:00 trebuia potrivit la un sonor frate cu somnul – adica mute spre inchis.  Cica in termeni de specialitate li se zice sitcomuri iar eu de ceva vreme tot caut o pilula potrivita ca dimensiune – intre 20 si 40 de minute – cu umor cinic si savuros, ticluita sa-mi satisfaca cheful de revarsat naduful fie prin scris, fie printr-un chiot de ras. Iaca-ta saptamana trecuta, pe cand frunzaream gazetele online, rasare o stire cum ca cei doi Sirs, McKellan si Jacobi ( pentru juni, nenea Magneto cel batran si senatorul din Gladiatorul ) pun de-un sitcom. Aveam si un trailer. Sa fim sinceri, nu-i era opera de arta dar potrivit la ceas de noapte iar distributia – o zaresc si pe Frances De La Tour ( Harry Potter darlings )-  face dintr-o chestiuta batraioara, o dragalasenie izvorata din meme-urile cu Grumpy Cat, din vremuri demult apuse cand sictirul si sarcasmul te tineau in viata pentru toata saptamana de munca.

Ce avem noi aici dupa cum tot bat campii? Freddie ( McKellen) si Stuart ( Derek Jacobi) sunt un cuplu gay ce convietuiesc impreuna de aproape 48.  Da, asta e spilul si twistul si este al naibii de bine realizat dar mai ales jucat de cei doi actori. Freddie este actor, conform spuselor lui Stuart, marea lui realizare e un rol de villain in Doctor Who – muahaha ca tot a aparut un top cu McKellen aka Magneto pe locul 3 in clasamentul villains, dar cum se zice prin sport, forever #1 in our hearts – Stuart la viata lui a fost barman, actualmente nu stim exact ce invarte in afara de pensie. Stuart are o mama, doamna este inca in viata, de unde stam si incercam sa ne dam seama exact ce varsta are Stuart si cand l-a avut mama domniei sale, dar pe la ora 2 noapte mintea mea zburda mai ceva ca Maibachul lui Becali spre poarta palatului sau poleit cu aur. Cei doi batranei isi petrec zilele carcotind, plimband un caine – 20 de ani, inca traieste, ma rog in primele doua episoade aparute – pusi pe harta non stop, aruncandu-si constant replici acide. Prin apartamentul lor se perinda Violet ( De La Tour), prietena , confidenta, cautatoare de tanar in forma pentru poftele sale, Penelope ( Warren), batranica simpatica, usor ramolita, tinta preferata a lui Freddie – Stuart nu se pune doar sunt un cuplu, dragoste fara hachite si toane nu-i dragoste, ma rog asa mi-a explicat mama – si Mason (Voss), luat in colimator de Stuart cu orice ocazie.  Viata celor doi este animata de aparitia lui Ash (Rheon), tanar, chipes, ochi albastrii, freza-n vant, haine stramte. Hot stud.

Pana acum avem 2 episoade difuzate, critici mixte din Albion, 7 episoade pentru primul sezon inclusiv un episod special pentru Craciun. Ce merge de minune si recomanda acest serial – nu mi-as pierde din pretiosul meu timp sa ma uit la toate draciile aterizate pe torrente – este jocul actorilor. Dezinvoltura. Combinatie superba de sarcasm, scarba si sictir ce te imbie sa stai si sa asculti ce sunt in stare sa mai zica Freddie si Stuart. Pe undeva se simte o urma fina din ratoielile din Grumpy Old Men si Birdcage. Norocul acestui sitcom vine din distributie. Cum necum, McKellen si Jacobi si-au unit fortele si prin februarie anul acesta au filmat Vicious. Acest serial nu aduce nimic nou sub soare dar cu toata caldura si sanatatea mintala de care dau dovada, va spun ca merita vazut. Rasul dragii mei este sanatos. Dupa o zi nefericita, dupa o zi de munca, pe la 22:00 cand te gandesti ca te asteapta o noua runda la slujba – sa ne intelegem, multi dintre noi nu avem slujbele mult visate dar we fight the good fight si intr-o buna zi o sa cantam cu voiosie prin ploaie iar guturaiul va sta departe de noi a doua zi – Vicious este exact ce va trebuie pentru o portie de ras sanatos.

Primele doua episoade au avut in centrul actiunii decesul unui prieten comun al celor doi, Clive si introducerea lui Ash, nu stim exact ce invarte acest tanar dar daca are bani de chirie e clar ca nu sta cu mana intinsa. Unde Freddie taie si spanzura cu replici scurte dar la obiect, Stuart le serveste fix acolo unde te doare – eu tot il vad ca pe o copie a lui Nathan Lane in Birdcage dar cum in clipa de fata duc lipsa de seriale de comedie old school style – ar mai fi Anger Management si reluarile la Spartacus, da, pentru mine Spartacus de la Starz este comedie naclaita pana la refuz in sange si maruntaie dar cine l-a ascultat macar o data pe Batiatus poate sa spuna cu mana pe inima ca a ras sanatos. Totul in viata tine de perspectiva. Asa sta treaba si cu Vicious. Nu-i opera de arta, multi dau in el ca-i batranesc – cineva s-a uitat exact sa vada cine joaca in el pana sa scrie cronicile, that’s right,  ma uit la tine Digital Spy – dar e al naibii de distractiv.

Give it a whirl boys and girls.

Comments