Silver Linings Playbook (2012) – Nebunia naste iubire si viceversa

Nota: 8.5/10

The only way to beat my crazy was by doing something even crazier. (Pat)

Adaptarea romanului scris de Matthew Quick, Silver Linings Playbook este o poveste dulce amaruie, neconventionala cu marele dar de a revigora genul comediilor romantice. Stiti tiparul nu? El o cunoaste pe ea, el o iubeste, ea il iubeste, au parte de cateva obstacole si la final iubirea invinge. 

 In Silver Linings Playbook avem un twist la clasica abordare. Pat (Bradley Cooper) si Tiffany (Jennifer Lawrence), el sufera de tulburari bipolare, ea este o dependenta de sex. Amandoi incearca sa-si revina de pe urma traumei emotionale suferite. Filmul a avut premiera in cadrul Festivalului de Film de la Toronto in septembrie 2012 unde a castigator People’s Choice Award. De atunci acest film este prezent in toate competitile, este pe buzele criticilor de film si are nici mai mult nici mai putin de 8 nominalizari la premiile Oscar. Jennifer Lawrence este favorita pentru sectiunea cea mai buna actrita intr-un rol principal la Oscar, iar nominalizarea lui De Niro pentru rolul secundar ofera o sectiune echilibrata la cel mai bun actor intr-un rol secundar. David O.Russell isi asuma o poveste de dragoste originala, unde cei doi invata sa aibe incredere unul in celalalt. Uneori putem foarte usor eticheta pe cineva drept nebun, uneori cei ce par sanatosi sunt de fapt nebuni si cei considerati nebuni sunt sanatosi, uneori aparentele insala si de cele mai multe ori este bine sa luam viata cu bune cu rele si sa luptam, sa nu abandonam, sa gasim acea raza de soare in orice, the silver lining. Excelsior! Daca merge pentru New York si Stan Lee, merge si pentru mine ;).

Ce avem noi aici?

Pat Solitano Jr (Bradley Cooper) este externat dupa 8 luni dintr-un spital psihiatric si afla ca sotia sa Nikki l-a parasit. Se muta in casa parintilor sai. Tatal sau Patrizio (Robert Downey Jr.)  nu are un loc de munca si mai nou castiga bani pentru a pune pe picioare un restaurant prin diverse pariuri si foarte multe superstitii legate pe meciuri si ce aduce noroc pe timpul jocului. In viata lui Pat intra Tiffany (Jennifer Lawrence), o tanara vaduva ce si-a pierdut locul de munca, dependenta de sex. Pat refuza sa o uite pe Nikki iar planul lui, atitudinea pozitiva si orice miscare intreprinde au ca scop sa o intalneasca, sa-i vorbeasca si sa se impace. Viata lui Pat este o obsesie formata in jurul fostei sotii, o stare ce nu-i ofera o iesire, o raza de soare. Totul se schimba pentru Pat atunci cand Tiffany decide sa ia taurul de coarne.

Scenariul acestui film, dialogurile, atitudinea dezinvolta dau savoare unui film ce iese din tipare si nu se conformeaza cu ce asteapta lumea de la o comedie romantica. Un profesor de istorie eliberat in custodia mamei si o tanara pasionata de muzica si dans, fasneata si cu gura bogata. Am avut dubii legate de Jennifer Lawrence pana sa vad acest film. Imi plac filmele unde pot vedea actori veterani jucand relaxat si ajutand actorii tineri. Cum a fost cazul lui Al Pacino alaturi de Johnny Deep in Donnie Brasco sau impreuna cu Keanu Reeves in The Devil’s Advocate. De Niro alaturi de Lawrence si Cooper ofera un rol complex, o revenire perfecta pentru acest monstru sacru al filmului. Dialogurile dintre De Niro si Cooper si De Niro si Lawrence sunt sarea si piperul. Un fel de examen de maturitate luat cu brio de cei doi actori.

Ce ii leaga pe Pat si Tiffany este faptul ca intre cei doi exista intelegere fata de cine sunt, de ce sufera, fata de tratament, fata de refuzul lor de a uita ceea ce-i distruge, refuzul fata de un tratament pe baza de medicamente ce ii transforma in legume. Aleg sa se ajute unul pe celalalt in cadrul unui concurs de dans. Nu o fac ca sa castige, participa ca sa-si demonstreze ca pot sa uite si se pot vindeca in stil propriu. Isi accepta nebunia si refuza sa se lase intimidati si dati la o parte datorita stigmatului pus asupra lor de societate. Locuiesc intr-o suburbie unde toti stiu tot despre toata lumea. Genul de cartier unde ti-e drag sa locuiesti. Pentru cei doi privirile aruncate de trecatori, de vecinii ce se uita curiosi sa vada ce mai fac nebunii, nu-i mai deranjeaza. Inainte de toate se accepta unul pe celalalt.

Silver Linings Playbook are sansa sa devina repede un film clasic ajutat de un scenariu bun si actori ce au jucat natural si cu un mare chef de munca la acest proiect. Bradley Cooper a aratat compasiune, Jennifer Lawrence a fost naturala si plina de energie, infectand pe cei din jurul sau  cat si publicul spectator cu efervescenta si voie buna. Robert De Niro m-a facut sa-i uit periplul artistic comic din seria Meet the parents iar rolul lui Patrizio arata inca odata de ce este in stare acest mare actor. In rolurile secundare ii avem pe Julia Stiles si Chris Tucker, prezente agreabile, de compozitie dar fara a parea inutile in poveste.

Ce spune critica?

Silver Linings Playbook se bucura de cronici bune din partea criticilor de film. Pe IMDbare un scor de 8.1/10 din partea a peste 60.000 de utilizatori. Rotten Tomatoes afiseaza: certified freshness de 92%, un rating de 8.2/10 din partea criticilor si 4.2/5 din partea spectatorilor. Pe Metacritic notam: 82/100 si 36 de cronici pozitive.

Roger Ebert isi incheie cronica pentru Silver Linings Playbook afirmand:

One of the ingenious and sort of brave accomplishments of Russell’s screenplay (inspired by a novel by Matthew Quick) is the way it requires both father and son to face and deal with their mental problems and against all odds finds a way to do that through both an Eagles game and a dance contest. We’re fully aware of the plot conventions at work here, the wheels and gears churning within the machinery, but with these actors, this velocity and the oblique economy of the dialogue, we realize we don’t often see it done this well. “Silver Linings Playbook” is so good, it could almost be a terrific old classic.

Oscarul in 2013 are parte de cateva Cenuserese cum ar fi Beasts of the Southern Wild. Silver Linings Playbook readuce in atentia cinefililor comediile romantice with a twist, o poveste simpla dar executata natural si cu efect. Cu o echipa de actori valorosi si replici ce aduc zambetul pe buze fara sa forteze acest lucru. Nu in ultimul rand, Silver Linings Playbook este un film bun ca o ceasca de cafea fierbinte atunci cand ai nevoie de licoarea datatoare de energie, un film numai bun de  vazut alaturi de cei dragi. Un film ce iti intra in suflet.

Comments