Conspiracy (2001) – 20 ianuarie 1942,Wannsee. Ziua cand i-am condamnat la moarte.

Nota: 8.5/10

Politics is a nasty game. I think soldiering requires the discipline to do the unthinkable and politics requires the skill to get someone else to do the unthinkable for you. (Heydrich)

27 ianuarie, Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Angela a scris un articol pe blog, un top al filmelor despre Holocaust. Aseara undeva in jurul orei 2:30 am revazut un film despre ziua cand s-a discutat  si imbratisat Solutia Finala. 

Filmul regizat de Frank Pierson aduce pe ecran cruzimea, pragmatismul si luciditatea acestui moment cand un grup de oficiali au decis sa adopte anihilarea pentru ceea ce au numit o problema de spatiu a chestiunii evreiesti. Ziua cand i-am condamnat la moarte. Un sir de numere, procente, interpretari ale legilor si proceduri menite ca in final sa fie adoptat un protocol prin care problema de spatiu sa fie rezolvata. Conspiracy este un film unde regasim nume sonore ale cinematografiei, un Kenneth Branagh cum rar il vedem jucand un rol negativ, pragmatic si sadic (Branagh a jucat un alt rol de ofiter SS in filmul Swing Kids ), Stanley Tucci aliat si adjunct, supraveghind ca intalnirea sa decurga fara nicio greseala.

This meeting is not taking place. You will take no calls for anyone at this meeting. Unless the Führer calls. And he won’t. (Adolf Eichmann)

Ce avem noi aici?

Filmul Conspiracy se desfasoara pe durata unei zile, 20 ianuarie 2012, avand structura unei piese de teatru unde momentele de repaos sunt marcate de clipele cand personajele se retrag pentru cateva momente fie pentru a fuma, a manca ori socializa.

Personajele sunt:

  • Kenneth Branagh as SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich: Chief of the Reich Security Main Office (RSHA) and Deputy Reichsprotektor of Bohemia and Moravia.
  • Stanley Tucci as SS-Obersturmbannführer Adolf Eichmann: Head of RSHA Department IV B4.
  • Colin Firth as Dr. Wilhelm Stuckart: State Secretary, Reich Ministry for the Interior.
  • Ian McNeice as SS-Oberführer Dr. Gerhard Klopfer: State Secretary, Party Chancellery.
  • Kevin McNally as Martin Luther: Undersecretary and SS liaison, Foreign Ministry.
  • David Threlfall as Ministerialdirektor Dr. Friedrich Wilhelm Kritzinger: Deputy Head, Reich Chancellery.
  • Ewan Stewart as Dr. Georg Leibbrandt: Head of Political Department, Reich Ministry for the Occupied Eastern Territories.
  • Brian Pettifer as Gauleiter Dr. Alfred Meyer: Deputy Reich Minister, Reich Ministry for the Occupied Eastern Territories.
  • Nicholas Woodeson as SS-Gruppenführer Otto Hofmann: Chief of the SS Race and Settlement Main Office.
  • Jonathan Coy as SS-Sturmbannführer Erich Neumann: Director, Office of the Four Year Plan.
  • Brendan Coyle as SS-Gruppenführer Heinrich Müller: Chief of RSHA Department IV.
  • Ben Daniels as Dr. Josef Bühler: State Secretary for the General Government of occupied Poland.
  • Barnaby Kay as SS-Sturmbannführer Dr. Rudolf Lange: Commander of the Sicherheitsdienst (SD) in Latvia.
  • Owen Teale as Dr. Roland Freisler: State Secretary, Reich Ministry of Justice.
  • Pete Sullivan as SS-Oberführer Dr. Karl Eberhard Schöngarth: SD officer assigned to the General Government.

(via: http://en.wikipedia.org/wiki/Conspiracy_(2001_film) )

Heydrich (Kenneth Branagh) si Tucci ( Eichmann) tin fraiele conferintei, aceasta intrunire fiind doar un prilej de a prezenta ce s-a decis deja, cei invitati fiind chemati ca sa ia nota, sa-si confirme solidaritatea cu programul si fiecare sa ia parte in ceea ce se pregatea fara prilej sa cracneasca. Stuckart (Firth) si Kritzinger (Threlfall) sunt la inceput vocile ce incearca sa aduca legile pe masa negocierilor doar ca sa asiste la un joc macabru unde cartile deja au fost facute iar cei adusi sunt prezenti ca sa ia nota de ceea ce s-a hotarat, sa-si prezinte sustinerea si sa respecte directivele fara sa cracneasca.

Cifrele, legile, momentele in care cei prezenti gasesc ca este de bun gust sa faca glume despre culoarea cadavrelor dupa expunerea la monoxid de carbon combinate cu sadismul si eficienta duo-ului Heydrich/Eichmann ofera o imagine macabra a acelor clipe. Actorii se achita cu brio de roluri, personajul lui Firth incercand fara succes sa aduca rigoarea legilor intr-un context unde se dorea eliminarea eficienta si la scara industriala.

Replicile se succed in ritm alert, filmul aducandu-mi aminte de ”12 oameni furiosi” unde Heydrich ia locul juratului cu numarul 8, aducand cate un argument la fiecare riposta din partea celor ce totusi nu se simt capabil sa-si treaca numele alaturi de o directiva de exterminare in masa. Branagh si Firth au parte de secvente intense, la fel cum si Tucci arata lejer luciditatea si meticulozitatea lui Eichmann.

Conspiracy, film de televiziune produs de BBC/HBO a adus lui Stanley Tucci un Glob de Aur pentru Cel Mai Bun Actor intr-un Rol Secundar intr-un film TV iar Kenneth Branagh a castigat premiul Emmy pentru Cel mai bun Actor intr-un Rol Principal.

Ce spune critica?

Conspiracy s-a bucurat de cronici favorabile. Pe IMDb are un punctaj de 7.7/10 din partea a peste 8000 de utilizatori. Pe Rotten Tomatoes: publicul i-a oferit un scor de 4/5 si 85% au fost incantati de acest film.

James Rampton din partea ziarului The Independen scria despre Conspiracy:

“Showing as part of the BBC’s commemoration of Holocaust Memorial Day, Frank Pierson’s film underscores only too well the old maxim that evil prospers when good men do nothing.”

Conspiracy se bucura de o distributie stralucita, filmat in stilul pieselor de teatru TV cu specific britanic. Un film despre un moment ce a marcat istoria umanitatii, un film despre dorinta de a avea puterea suprema si a de arata ca esti invincibil. Personajele asemeni unor eroi shakespearieni se lasa trada emotiilor iar cei ce se lasa cuprinsi de teama cedeaza, coborand ochii si dand din cap, conformandu-se cu ordinele.

Do they even have a Hell? They do now. We provide it.

Comments