I Give It a Year (2013) – La bine si la rau dar nu cu tine

Nota: 8/10

Sweet dreams are made of this, who am I to disagree.

Love Actually, Bridget Jones, Full Monty. Cateva din comediile british preferate. I give it a year este o romcom atipica si binevenita in peisaj. Marea calitatea a acestui film este umorul si abordarea non conformista a casniciei. 

S-o spunem drept, nu-i opera de arta dar te binedispune, are cateva poante reusite si te tine in fata ecranului. Fie ca mergi la cinematograf, fie ca o sa vezi acest film acasa n-o sa-ti para rau. Intrebarea care se ridica este daca I give it a year va trece testul timpului. Va ramane o comedie de care spectatorii isi vor aminti cu placere sau se alatura altor comedii de duzina, placute dar nimic mai mult?

Ce avem noi aici?

Nepotrivire de caracter. Cunoastem expresia din numeroasele stiri despre divorturile de la Hollywood. Aceasta expresie se potriveste de minune pentru Nat (Rose Byrne) si Josh (Rafe Spall), un cuplu ce a functionat de minune in termeni de amicitie si dezastru spre catastrofa la capitolul casnicie.  O idee la moda in multe filme indie, un exemplu fiind Celeste and Jesse Forever. Nat este ordonata, orientata spre o cariera. Josh este un pierde vara, genul de barbat ce te face de rusine in 5 minute cand il tarasti la o chermeza unde vrei sa te dai mare iar perechea ta se da in stamba. In viata celor doi isi fac aparitia Chloe (Anna Faris), fosta prietena a lui Josh, o activista destul de zurlie si Guy (Simon Baker), un american sofisticat pe gustul lui Nat.

Bancuri despre casnicie cu duiumul, bancuri despre americani versus britanici, bancuri despre viata in cuplu, sex. Tot tacamul despre viata in doi este utilizat  in acest film si avem si o lectie de invatat: prietenul cel mai bun nu este intotdeauna sotul ideal si vice versa.  Primul an de casnicie este cel mai greu pentru ca atunci iti dai seama cu adevarat daca te potrivesti sau nu cu cel/cea luat/a de sot/sotie pentru tot restul vietii. Sa-i suporti toanele, obsesiile, gusturile. Toate acestea reprezinta un test iar un an este suficient pentru a stii daca merita sau nu sa continui o relatie.

Daca umorul si prospetimea povestii fac toti banii in schimb avem cateva obiectii la rolul mai mult pe post de cameo din partea lui Minnie Driver, o actrita de exceptie, executand in I give it a year trei replici, savuroase dar mult prea putine. Simon Baker si Anna Faris par ca se straduiesc sa fie naturali iar rezultatul este taman pe dos, in multe secvente dand impresia ca au picat din senin in poveste si merg pe principiul ‘timpul trece, leafa merge’.

I give it a year este placut. Daca nu ai pretentii exagerate si nu te deranjeaza umorul la limita dintre decenta si grobian – in termeni light, Dan Mazer (Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, Bruno) semneaza scenariul – aceasta comedie merge la inceput de primavara.

Ce spune critica?

Mixed opinions. Pe IMDb gasim un scor de 6.4/10. Pe Rotten Tomatoes : prospetime de 63%, un rating din partea criticilor de film de 5.9/10 pe baza a 35 de cronici pentru pelicula I give it a year.

Megan Lehmann, Hollywood Reporter:

It winds up rather inelegantly shoehorning salty humor and abrasive sentiment into a genre template, but an above-average number of laugh-out-loud set-pieces compensate for the resulting wobbly narrative.

Christopher Tookey, Daily Mail UK:

Here is a brave, or possibly foolhardy, attempt by the producers of Love Actually and Bridget Jones’ Diary to infuse realism into romcom.

Comments