Seven Psychopaths (2012) – Cei sapte magnifici si un caine

Nota: 9/10

“Talking!? What is this, a f—ing French movie?” ( Billy)

‘You beautiful bastard!’ ca sa-l citez pe Russell Brand din Rock of Ages. Martin McDonagh revine dupa succesul In Bruges cu Sapte psihopati…si un caine. Anul acesta la ensemble cast, The Avengers facea legea ei uite ca pe final de an avem o surpriza placuta, o surpriza foarte placuta cu o poveste nebuna, exploziva, regizata antrenant si cu o distributie de zile mari. 

Avem umor, umor negru, sange in valuri si o echipa de psihopati cu povesti delirante. Si Bonny. Bonny, aceasta minune de catel, o pufosenie adorabila. Filmul incanta prin scenariu si actorii alesi in rolurile de poveste. Momentele de umor si ironie domina dialogul: la adresa femeilor ce sunt mai mult de decor si dispar repede din peisaj, la adresa filmelor in general, despre ‘mostenirea culturala’ a diverselor natiuni. Roluri secundare: Harry Dean Stanton – quaker, Tom Waits, ucigas de ucigasi cu un iepure pe post de animal de companie. Clipele de wtf sunt acompaniate de voie buna pentru un film ce promite sa-ti ofere entertainment, actori in roluri foarte bune si un scenariu ce merita o nominalizare la Oscar. Sau Bafta

Ce avem noi aici?

Colin Farrell este Marty un scenarist cu mica problema tipic irlandenza. Bea de stinge. Billy( Sam Rockwell) este un actor somer si part time hot de caini, anghiotantul lui este Hans (Christopher Walken) cu polonez cu un trecut foarte fistichiu si Charlie (Woody Harrelson) un boss mafiot caruia Billy i-a rapit catelul, un shi-tzu pe nume Bonny. Marty al nostru lucreaza la un scenariu ”Sapte Psihopati” dar are o alta problema la orizont pe langa cea cu spirtoasele, nu are in cap pe toti psihopatii necesari. Cum prietenul la nevoie se cunoaste, Billy se ofera sa-l ajuta si ii indica/spune fel de fel de povesti cu psihopati: cum ar fi povestea psihopatului Jack Diamond, un ucigas de mafioti italieni ce arunca pe cadavre un valet din pachetul de carti de joc. Psihopatul quaker ce-l urmareste pe ucigasul fiicei sale, psihopatul vietnamez plecat in lume sa-si faca dreptate. Povestile lui Billy sunt incredibile dar oare sunt ele niste povesti? Ei bine aici vine geniul si the flavor marca McDonagh. Povestile sunt reale si se intretaie in fel si chip caci vedeti voi Billy, Hans, Myra nu sunt niste personaje fistichii sunt niste psihopati superbi ale caror vieti neortodoxe sunt demne de un film pe masura. Sa nu-l uitam pe Zachary, ucigasul de ucigasi, cu tot cu iepurele din dotare. Macar am aflat cu aceasta ocazie ce s-a intamplat cu Zodiac iar Myra este liantul dintre the Killer with a Bunny si Hans Quaker style. Totul este subtil, dement si genial.

Filmul abunda de replici comico-ironice si rasturnari de situatii. De mult nu vazusem un film spumos, gastronomic vorbind Sapte psihopati este ca o prajitura Pavlova ce o savurezi si dupa ce ai mestecat bucatica cu bucatica acum o ora deliciu iar mintea si papilele gustative isi aduc aminte de textura si aroma. De mult nu-l vazusem pe Colin Farrell intr-un rol unde reuseste sa arate ca are talent cu carul si parca uit de Total Recall de asta vara. Walken este intr-o forma de zile mari, un gentleman in film, o minte stralucita iar scena dintre Hans si Paulo ( Zeljko Ivanek – The Autority din True Blood ) este bloody f**king brilliant.

Woody Harrelson revine pe ecrane pe post de mafiot posesor de catel simpatic si un pistol stricat. E atata misto bagat in personaj si Harrelson se achita atat de bine de partitura oferita incat nu poti decat sa striga in fata ecranului: more! Mafiot dat naibii cu o pufosenie pe post de animal de companie.

Fascinanta organizare de forte este the stroke of genius marca Billy. Billy prieten pe cinste ce a intuit potentialul lui Marty si ii ofera scenariul ce bata fictiunea si dovedeste ca viata bate filmul dar totul trebuie  orchestrat pana la cel mai mic detaliu. Bineinteles ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.

Sam Rockwell merita aplauze la scena deschisa pentru Billy, acest dublu psihopat adorabil, cu caciula zurlie, idei nebune si scenarist/regizor al povestii. Unde Marty ametit zi si noapte vede pace si iepurasi pe campii- iar Zachary ii plimba ca pe pudeli – Billy vede sange, final epic a la Tarantino, iubitii ucigasi de ucigasi revenind in a blaze of glory si dovada clara ca geniul si nebunia merg mana in mana iar nebunii nu trebuie incuiati la 9, give them a pen and a paper let them write and pray they won’t stick that pen in your throat. Joe Pesci style.

Ce spune critica?

De bine, IMDb-ul ofera un scor de 7.8/10. Rotten Tomatoes: o prospetime de 81%, un punctaj din partea criticilor de 7/10 si 3.9/5 din partea publicului. Metacritic arata 66/100, 29 de cronici bune si 13 mixte.

Kim Newman de la Empire isi incheie cronica spunand:

Enormously entertaining, endlessly quotable, perfectly cast and packed full of the richest acting you’ll see from an ensemble cast all year, but the result is ever so slightly hollow.

Seven Psychopaths e a must-see! Pe principiul grab your parents, your friends, your grandparents si hai la cinema ca merita din plin.

Comments