The Great Gatsby (2013) – “Love is blindness”

Nota: 6/10

Gatsby believed in the green light, the orgastic future that year by year recedes before us.

(Nick Carraway)

Baz Luhrmann este regizorul care nu se teme de proiecte indraznete si adora sa le mestereasca in stil propriu. Prin 2004 cand Oliver Stone se pregatea sa lanseze Alexander, rasarise si Baz cu dorinta sa fierbinte de a aduce pe marele ecran un film despre viata si cuceririle lui Alexandru cel Mare.

Daca Stone ii avea pe Colin Farrell, Angelina Jolie si Jared Leto, australianul nostru se mandrea cu Leonardo DiCaprio si Nicole Kidman. Multi au strambat din nas, au ras si carcotit pe seama lui Baz si visului sau de a-si pune semnatura pe un asemenea proiect. Multi vedeau deja un musical, Alexander! Intre timp, regizorul celebrelor Moulin Rouge, Romeo+Juliet si Strictly Ballroom il descopera pe  F. Scott Fitzgerald si al sau roman, ”The Great Gatsby”. Ecranizarea marelui roman american este un examen de maturitate, atat pentru regizor cat si pentru distributia aleasa. Exista 5 ecranizari in prezent si o adaptare sub forma unui spectacol de opera din partea lui John Harbison. Mai mult in 2002, Christopher Scott Cherot, incearca o adaptare sub titlul G, mult hip hop, much ado about nothing. Cam asta a reusit si Baz Luhrmann in 2013. Muzica, culoare, montaj alert, din pacate o fatada imbracata frumos dar goala pe dinauntru.

Ce avem noi aici?

Ca sa intelegi cu adevarat povestea lui Jay Gatsby in primul rand ar fi bine sa fi citit romanul lui F. Scott Fitzgerald.  Marele roman american trebuie tratat cu mare atentie, mai ales cand se incearca o noua adaptare pentru marele ecran. Luhrmann a mers pe drumul sau preferat cand vine vorba de adaptari neconventionale si de aceasta data. Ne-a oferit de anul trecut un trailer din care am inteles cum se va prezenta noua sa creatie. Vibranta, colorata si tematori ne intrebam daca va avea si substanta. De ce iti este frica nu scapi. Nu reprosam calitatea soundtrack-ului atata timp cat distributia si-ar fi facut datoria. DiCaprio este actorul fetis atat al lui Baz Luhrmann cat si al lui Martin Scorsese. Actor cu un chip frumos dar pe ecran nu foarte expresiv iar gama de roluri incercate ma face sa cred ca Leo s-ar regasi in roluri de anti-heroes sau villains. Gatsby este un rateu din punct de vedere al interpretarii pentru DiCaprio. Stangaciile merg prea departe, expresivitatea lipseste si cu toate ca Robert Redford a cunoscut cronici mai putin favorabile atunci cand a jucat la randul sau rolul acesta, parca tot el ramane in memoria colectiva drept Gatsby. Cutezanta lui Baz merge pe cai nebanuite atunci cand in rolul lui Daisy este distribuita Carey Mulligan, o actrita talentata dar nepotrivita pentru acest proiect.  Stearsa si deloc imbietoare, Mulligan incearca sa ne covinga ca pentru acest chip de portelan cu voce diafana, Jay s-a dat de ceasul mortii pentru a o cuceri si a-i oferi totul. “Gatsby? What Gatsby?”, ”the man with the beautiful cool shirts”, din trailer Daisy ne susotea sa fim curiosi, sa vrem sa aflem cine e acest Gatsby. Pana in punctul cand era deja o repetitie obositoare. Prezenta lui Tobey Maguire ( un actor menit sa penduleze intre performante foarte bune si roluri ingrozitor de prost executate ) se straduieste sa ne nareze cat mai convingator cu putinta tragica poveste dar nu transmite nimic in afara de neputinta de a iesi din tiparele conventionalului si a merge spre o prestatie demna de a fi tinuta minte.

Pe ecran se desfasoara un dezmat vizual. Dans, muzica, glitz and glamour. Baz Luhrmann crede ca poate seduce publicul cu smoke and mirrors si rateaza esenta povestii scrise de Fitzgerald. Personal, cred ca nu a inteles cartea dar orgolios din fire a dorit sa faca ceva nou si nemaivazut. A reusit sa transforme in schimb o carte ce trebuie citita macar o data intr-un circ vizual, lipsit de esenta dar condimentat pana la refuz cu muzica buna ce-i drept dar trantita in acest ansamblu pentru a compensa carentele interpretarii si scenariului. Despre The Great Gatsby, filmul, s-a spus in campania de promovare ca va fi ‘poate’ cel mai bun film al anului. Nu, va fi cu siguranta una dintre cele mai mari dezamagiri ale anului.

Jason Bailey ne ofera cateva motive pentru care Hollywood-ul nu va reusi sa scoata o ecranizare buna a romanului Marele Gatsby. Unul din motive: excesul de zel sau lipsa carismei cand vine forma de actorii alesi pentru rolul lui Jay. Pana si personajele secundare sufera in versiunea din 2013, cum este de exemplu Myrtle. Isla Fisher merge dincolo de decadenta sezuala si ne tranteste o muierusca de la periferie, ritualul lui Lurhmann de exagera situatiile tragice si haotice cu pura comedie fiind mult prea mult utilizate in acest film. Culoarea si atmosfera vremurilor sunt impinse spre abuz . Un exemplu fiind, scena cursei de masini dintre Gatsby si Buchannan (Edgerton), ce par scoase din franciza Fast and Furios decat din romanul lui Fitzgerald.  Oare Luhrmann pune mai mult pret pe stilizarea pana la absurd in defavoarea unui dialog impecabil intre personaje? Poate. The Great Gatsby nu reuseste sa ne faca sa ne apropiem de personaje, sa tinem cu ele, sa vrem din tot sufletul ca Daisy si Jay sa fie impreuna. Naratiunea executata de Maguire pare o replica palida la acelasi stil de scena via Moulin Rouge.

The Great Gatsby ramane drept un nou experiment al lui Baz Luhrmann de a oferi un film in afara tiparelor. Ce a rezultat este o poleiala lucioasa lipsita de substanta. Da, muzica si montajul va vor convinge din start sa  mergeti sa vedeti acest film, cum de altfel prezenta lui Leonardo DiCaprio va aduce fanii actorului in salile de cinema dar acest film nu face decat sa ne arate ca DiCaprio mai are multe de invatat intr-ale actoriei iar Baz Luhrmann e bine sa inteleaga ca nu orice film poate sa fie abordat doar cu muzica, dans si voie buna, unele povesti au nevoie de profunzime si seriozitate. De talent si de rabdare, de viziune. Probabil ca este o lectie ce trebuia invata demult dar nici acum nu-i prea tarziu.

Ce spune critica?

The Great Gatsby nu are parte de cronici favorabile. Peste ocean putem spune ca a fost desfiintat de majoritatea criticilor de film si pe buna dreptate. Lurhmann a riscat enorm cu acest film si a pierdut. Pe IMDb gasim o medie a notelor de  7.5/10. Rotten Tomatoes indica o prospetime de 50%,  un average rating de 5.9/10 provenit din cele 197 de cronici. Pe Metacritic avem in prezent un metascore de 55/100.

Michael Phillips, Chicago Tribune:

Despite a few good ideas and the uniformly splendid production and costume designs by Luhrmann’s mate and partner, Catherine Martin, this frenzied adaptation of The Great Gatsby is all look and no feel.

Peter Travers, Rolling Stone:

There may be worse movies this summer than The Great Gatsby, but there won’t be a more crushing disappointment.

Scott Foundas, Variety:

More often, Gatsby feels like a well-rehearsed classic in which the actors say their lines ably, but with no discernible feeling behind them.

Comments