August: Osage County (2013) – Familie, dulce nebunie

actori: Meryl Streep, Dermot Mulroney, Julia Roberts, Ewan McGregor, Abigail Breslin, Benedict Cumberbatch, Chris Cooper,Juliette Lewis
Edge and Back: 8.5/10

Barbara Weston: Marriage is hard.
Karen Weston: That’s one thing about mom and dad. You gotta tip your hat to anybody who can stay married that long.
Ivy Weston: Karen, he killed himself.

Misery loves family.
Ce poti sa spui dupa ce vezi “August Osage County”? Daca cineva cauta o lectie de doua ore despre suisurile si coborasurile dintr-o familie, this is the movie for you. Nebunie, agonie, adevar si minciuna, dragoste si ura all rolled into one. Meryl Streep merita Oscar-ul – sorry Cate Blanchett – iar Julia Roberts ar trebui sa primeasca statueta aurie cu toate ca the odds sunt in favoarea lui Jennifer Lawrence. O fresca de familie uimitoare regizata de John Wells, produsa de George Clooney si avand la baza o piesa de teatru scrisa de Tracy Letts. Nu prea dai gres cand mergi pe mana unui castigator al premiului Pulitzer.

Ce avem noi aici ?

O nebunie in toata regula, fermecatoare, sfasietoare si cat se poate de reala. Familia Weston are probleme, are secrete si are o maniera neortodoxa de a face ordine in vietile fiecarui membru atunci cand patriarhul familiei, Beverly (Sam Shepard) decide sa plece in lumea celor drepti. Violet (Meryl Streep), sotia lui dependenta de pastile si bolnava de cancer nu are liniste si nu-i lasa pe ceilalti membrii ai familiei sa aiba liniste. Tragicul eveniment – sinucidere sau nu – le aduce acasa pe cele trei fete ale clanului Weston: Barbara (Julia Roberts) – aproape divortata cu un sot posh-infantil (Ewan McGregor) si o fiica, Jean (Abigail Breslin) mult prea matura pentru cei 14 ani – Karen(Juliette Lewis) – o pierde vara cuplata cu un Don-Juan trecut de prima tinerete (Dermot Mulroney) – si Ivy (Julianne Nicholson) – retrasa si fragila dar usor amorezata de varul sau Charles (Benedict Cumberbatch). Pe langa clanul Weston sta si neamul Aiken: Mattie Fae (Margo Martindale)- sora lui Violet, o femeie dintr-o bucata – si sotul mult prea calm pentru familia care fierbe in jurul mesei, Charlie (Chris Cooper).

La prima vedere intreg familionul pare scos din paginile unui manual de psihologie. Sunt multe momente cand simti ca te sufoci din cauza crizelor, secretelor, rabufnirilor si suspinelor ce te impresoara din toate partile. Un lucru este clar, Merryl Streep trebuie sa plece acasa cu premiul Oscar pentru rolul lui Violet. Daca s-ar tine cursuri de actorie, secventa de la masa in care Violet se dezlantuie asupra tuturor este o noua marturie ca aceasta actrita este definitia talentului iar Julia Roberts revine dintr-un con de umbra cu o interpretare pe masura.

Farmecul acestui film vine din jocul impecabil al actorilor. “August Osage County” este in primul rand filmul lui Merryl Streep si un ghid al relatiilor intr-o familie disfunctionala. Pentru ca asa cum bine spunea mama, familia nu ti-o poti alege.

Comments