The Hollow Crown (2012) – “Uneasy lies the head that wears a crown”

Piese: Henriada: Richard al II-lea, Henric al IV-lea partea 1, Henric al IV-lea partea a 2-a, Henric al V-lea

Regizori: Richard al II-lea -Rupert Goold; Henric al IV-lea partea 1 &2 – Richard Eyre, Henric al V-lea – Thea Sharrock

Actori: Ben Whishaw, Jeremy Irons, Tom Hiddleston, Simon Russell Beale , Julie Walters , Michelle Dockery , David Suchet, Rory Kinnear, Joe Armstrong, Patrick Stewart, James Purefoy, Alun Armstrong, John Hurt.

Tara: Marea Britanie

DVD/BluRay: Amazon UK

( Richard al II-lea  – William Shakespeare )

httpv://www.youtube.com/watch?v=M4N9-4vhYVU

Continuam serialul Shakespeare on Screen cu un nou episod dedicat mini seriei The Hollow Crown difuzata vara trecuta pe BBC, parte a proiectului Olimpiada Culturala ce a coincis cu Jocurile Olimpice ce au avut loc la Londra in 2012.

Producatorii au intuit rost de marketing mizand pe distributie si piesele alese, unele dintre favoritele publicului britanic. Actorii se impart in consacrati ai scenei si marelui ecran si juni primi ce sunt pe val dar sunt si foarte talentati (Ben Whishaw, Tom Hiddleston, Joe Armstrong ). Ideea centrala a fost marimea si decaderea, coroana ce apasa greu pe crestetul monarhilor. S-a mizat mult pe talentul si pasiunea actorilor angrenati in proiect cat si pe decoruri, costume, muzica si atmosfera. S-a mizat pe interesul tinerilor fata de aceasta miniserie. Unii nu au citit pana la vizionarea The Hollow Crown tetralogia lui Shakespeare. Sau Shakespeare in general. Manati de curiozitate, dorind sa vada cum arata actorii favoriti in noi filme, BBC-ul s-a bucurat de o audienta crescuta pe parcursul celor patru saptamani, seara de sambata devenind prilej de discutii inainte si dupa fiecare episod. A fost un pariu castigat nu doar din punctul de vedere al audientelor cat si in ceea ce priveste calitatea pieselor. Actorii alesi au investit pasiune si energie, au jucat cum au putut ei mai bine si acest lucru s-a simtit dincolo de ecran. Este meritul BBC-ului pentru ca a gasit de cuviinta sa impleteasca perioada Jocurilor Olimpice de la Londra cu Olimpiada culturala si sa mizeze pe Shakespeare. Rezultatul: 4 episoade, 4 seri de sambata vara trecuta petrecute alaturi de mari actori si piese de teatru dragi mie.

Richard al II-lea

Sinopsis:

Naiv si vanitos, tanarul Richard isi incepe drumul maririi si decaderii surghiunindu-l pe Henric Bolingbroke (Rory Kinnear), varul sau, impreuna cu Thomas, conte de Mowbray (James Purefoy). Urmeaza confiscarea pamanturilor unchiului sau, John of Gaunt (Patrick Stewart), tatal lui Bolingbroke pentru a putea finanta razboiul impotriva Irlandei. Razboi ce-l va pierde.  Aceste acte ale tanarului rege atrag nemultumirea numerosilor curteni, printre ei aflandu-se si Ducele de York (David Suchet). Acesta il va adaposti pe Bolingbroke odata reintors in Anglia. Tanarul Henric va incepe sa elimine unul cate unul pe nobilii de la curtea lui Richard. Regele va fi arestat iar in temnita este asasinat. Bolingbroke, acum regele Henric al IV-lea are remuscari pentru crimele comise si porneste intr-un pelerinaj pentru a primi iertarea divina in urma regicidului comis.

Ben Whishaw joaca un Richard mesianic. Un tanar devenit rege cu un anturaj prost. Perceput frivol si impulsiv, acesta devine prizonierul deciziilor neinspirate ce vor marca cursul istoriei.  Orice actiune, stilul sau de viata devin arme impotriva sa iar cei ce au fost odata fideli se coalizeaza pentru a-l dobori. Intors din exil, varul sau, Henric Bolingbroke va reusi sa-l invinga si sa acapareze puterea.

Pentru Bolingbroke regicidul il va urmari pentru tot restul vietii, coroana odata purtata de Richard fiind o grea povara ce va trebui sa o duca pana cand fiul sau va demonstra ca este un demn successor la tron.

Timp de doua ore si douazeci de minute asistam la decaderea unui rege –Richard si ascensiunea altuia –Henric al IV-lea. Ben Whishaw este magistral. Fragil, cu o alura de martir, risca totul si in cele din urma pierde. Consecintele actelor sale le vede mult prea tarziu, atunci cand nu mai poate sa faca nimic pentru a putea schimba ceva. Cu toate slabiciunile, cu toate greselile sale, Richard reuseste sa ne emotioneze iar Whishaw ofera un discurs emotionat, tirada regelui invins, regelui ce abdica.

httpv://www.youtube.com/watch?v=kASCGzDeiE8

Sarah Crompton, The Telegraph:

Goold explicitly linked Richard with both Christ – we saw him ride to his dethroning on a white steed in white garments – and with St Sebastian, shot with arrows. Yet Whishaw never quite managed to suggest religious depth or knowledge gleaned through experience. He was camp, fretful and feeble throughout. It was a virtuoso performance, but not a moving one.

Henric al  IV-lea: Partea intai

Sinopsis:

Regele Henric al IV-lea (Jeremy Irons) se confrunta cu revoltele organizate in jurul lui Owen Glendower si rebelului Henry Hotspur (Joe Armstrong), fiul ducelui de Northumberland (Alun Armstrong) , cei doi fiind nemultumiti caci regele nu a platit rascupararea ceruta de Glendower pentru Mortimer, ginerele lui Northumberland. Henric mai are o problema in ceea ce-l priveste pe Hal (Tom Hiddleston), fiul sau, impetuos si arrogant, aflandu-se in compania si influentat de Sir John Falstaff (Simon Russell Beale), un batran departe de vremurile de glorie, inecandu-si amarul in bautura si benchetuind alaturi de femeile ce locuiau in Eastcheapside. Hal se alatura tatalui sau in batalia de la Shrewsbury unde reuseste sa inabuse revolta organizata de Hotspur, ucigandu-l in timpul unei confruntari pe acesta.  Victoria este de scurta durata pentru ca Henric si Hal trebuie sa infrunte revolte organizate de Glendower si Northumberland, sustinuti acum de cardinalul de York.

Jeremy Irons tine capul de afis in rolul batranului rege Henric al IV-lea. Aflat in toiul revoltelor, slabit si apasat de povara tronului si trecutului, Henric vede in Hotspur, tanarul rebel, fiul ce si l-a dorit in detrimental lui Hal. Promisiunile facute in ajunul abdicarii lui Richard al II-lea nefiind nici acum implinite, cei ce asteapta raspunsuri se lovesc de tacerea monarhului. Considerandu-se tradat, Henry Percy ‘Hotspur’ se alatura rebelilor.

Pe langa  intrigile de la curte si revoltele din tara, Henric are de furca cu fiul sau Hal, influentat si lasandu-se atras de viata frumoasa dar fara capatai prezentata si incurajata de Falstaff. Tanarul print, prefera compania oamenilor simplii decat a curtenilor dar nu pentru mult timp. Constientizand indatoriile sale ca print mostenitor, Hal se alatura tatalui sau in batalia de la Shrewsbury unde va conduce armata catre victorie.

Sunt multe momente captivante in aceasta prima parte. Filmarile si decorurile din Eastcheapside, jovialitatea oamenilor de rand. Hiddleston si Russell Beal fac un duo credibil si plin de umor pe ecran, in special in cadrul scenei in care cei doi il imita pe regale Henric al IV-lea.

Jeremy Irons, Tom Hiddleston si  Simon Russell Beal fac rolurile foarte bune in aceasta prima parte. Irons si Hiddleston ofera interpretari pline de patos si emotie ce trec dincolo de ecran, unul din momentele magistrale fiind confruntarea dintre tata si fiu.

Aceasta prima parte ofera si o revelatie, actorul Joe Armstrong, cunoscut din serialul BBC Robin Hood, in rolul lui Henry Percy Hotspur. Armostrong nu a jucat pana acum in piese de Shakespeare fata de experienta celorlalti actori din distributie. Acest lucru nu reprezinta un impediment, Armstrong tinand piept cu brio lui Hiddleston, demonstrand forta si exuberanta caracteristica personajului sau.

httpv://www.youtube.com/watch?v=9s0_58TUPQw

Ed Cummings, The Telegraph:

In that company it seems impolite to single anyone out, but Tom Hiddleston as Hal was superb. Though he’s becoming better known for megabudget Hollywood parts in Thor and Avengers Assemble, Hiddleston has Shakespearean credentials too. In Othello at the Donmar in 2007, he managed to make Cassio the most interesting part: which is no mean feat. Like Branagh, he has the gift of reserve, of holding back until it is absolutely impossible for him not to,at which point he floods out of himself. Ideal for Hal.

Henry al IV-lea: Partea a doua

Sinopsis:

Northumberland jura sa razbune moartea fiului sau, Hotspur si aduna aliati in jurul sau pentru a organiza o noua batalie impotriva regelui. Falstaff dupa ce primeste o mustruluia pentru proasta influenta ce o are asupra lui Hal este pus sa adune o armata in numele lui Henric. Batranul soldat nu prea este incantat de acest lucru si in timp ce se pregateste sa-si paraseasca amanta, Doll Tearsheet, incepe sa-l critice si sa-l insulte pe Hal fara a stii ca acesta il asculta pe ascuns. Intre timp Henric al IV-lea este pe moarte. Hal crezandu-si tatal mort, ia coroana si se aseaza pe tron. Intre tata si fiu are loc un schimb emotionant de replici, culminand cu momentul cand Henric ii aseaza coroana pe cap lui Hal. Henric al V-lea este inscaunat noul rege al Angliei iar prima sa porunca este sa-l alunge pe Falstaff de la curte, lasand astfel in urma sa frivolitatile tineretii.

Acest episod pune in evidenta schimbarea profunda a lui Hal. Tanarul pus pe sotii lasa locul viitorului monarh ce isi asuma responsabilitatile si greutatile ce vin odata cu titlul si coroana. Regizorul Richard Eyre a pus accentul pe talentul si carisma actorilor. Hal este aratat ca un playboy al acelor vremuri. Utilizarea sex-apealului  combinat cu interpretarea rolului, cu emotiile transmise si intensitatea scenelor, ofera un print Hal atractiv dar mai ales credibil. Jeremy Irons, muribund, fragil, cuprins de remuscari, temator in chip de Henric, starneste compasiune.

Maniera in care piesele sunt adaptate fac din Henriada un produs accesibil publicului larg, intr-o prezentare clasica dar cu actori in voga, actori familiarizati cu textul, actori ce ofera mai mult decat o simpla recitare cu patos. Daruirea si pasiunea din spatele acestui proiect, elemente ce s-au regasit in jocul actorilor, au atras interesul publicului.

Nu doar scenele cu o puternica incarcatura emotionala dintre Hiddleston si Irons au avut efect, dar si despartirea si indepartarea de Falstaff au starnit compasiune. O rupere puternica, violenta ce demonstreaza spectatorilor faptul ca Hal s-a maturizat iar in locul tanarului arrogant se afla suveranul Henric al V-lea.

Serena Davies, The Telegraph:

“Uneasy lies the head that wears a crown,” agonised Irons as Henry, as the metal seemed to press in on his skull. That lament is the King’s leitmotif in this play, as an old man reflects on a reign fissured with anxiety. The hollow-eyed despair, the cracked nobility, the searing self-interrogation, this was like a dress rehearsal for King Lear. Irons has already done a Lear of sorts in Dennis Kelly’s modern twist on the play,The Gods Weep, but the way he produced the verse here, breathing and smelling the words, made me long for the real thing.

httpv://www.youtube.com/watch?v=8n0P3IaUca4

Henric al V-lea

Sinopsis:

Falstaff a murit iar Hal a devenit un monarh responsabil. Afland ca este indreptatit la tronul Frantei, Henric al V-lea face o serie de oferte Delfinului dar primeste un raspuns umilitor din partea acestuia: un cadou reprezentand mai multe mingi de tenis. Henric se pregateste de ostilitati, trece Canalul Manecii si cucereste cetatea Harfleur. Fata de locuitori se arata clement dar autorizeaza executia soldatului Bardolph pentru jafurile comise. Atunci cand regele Frantei refuza o noua runda de negocieri, Henric se pregateste pentru batalia ce are loc la Agincourt. Batalia este castigata de englezi iar Henric se casatoreste cu printesa Catherine de Valois, devenind succesorul de drept la tronul Frantei. La varsta de 35 de ani, Henric al V-lea moare iar fiul sau, Henric al VI-lea va pierde teritoriul francez in timpul domniei sale.

Cand te gandesti la piesa Henric al V-lea iti vin in minte celebrele discursuri rostite de monarh. Toti actorii britanici au rostit macar odata ‘’we few, we happy few, we band of brothers…’’. Pentru britanici aceste randuri scrise de Shakespeare sunt un motiv de mandrie nationala. Daca se intampla ca actorul sa intre in rol, sa simta aceste cuvinte, se petrece ceva cu totul impresionant chit ca esti sau nu englez. Iti intra in suflet, te fac sa te ridici de pe scaun si sa strigi la randul tau ‘Cry God for Henry, England and Saint George!’’

Once more unto the breach, dear friends, once more, in vara lui 2012 aceste cuvinte au fost rostite de tineri ce habar nu aveau de Shakespeare pana atunci – stau drept marturie retele de socializare. Da, au fost fani ai actorilor ce au descoperit frumusetea operelor lui Shakespeare iar un lucru si mai frumos, unii dintre fani au marturisit ca au inceput sa citeasca, pana atunci neavand contact cu opera lui Big Will. Este meritul actorilor, meritul regizorilor si producatorilor, meritul BBC-ului si este dovada de netagaduit ca William Shakespeare va fi citit, va fi descoperit si niciodata nu va fi uitat.

Rolul lui Henric al V-lea a fost facut celebru de Sir Lawrence Olivier iar in 1989, Sir Kenneth Branagh isi incerca la randul sau fortele cu discursul Saint Crispin Day. A venit randul lui Tom Hiddleston sa dea examenul de maturitate britanic dar ce sa vedem noi, nu avem parte de discursul bombastic rostit in fata soldatilor, avem un discurs emotionant, spus in fata unui grup restrans de ofiteri. O interpretare diferita de ceea ce s-a facut pana acum. Asta nu inseamna ca a fost o interpretare proasta. In contextul productiei, a fost potrivita.

Avem parte de doua surprize in Henric al V-lea : prima este prezenta lui Geraldine Chaplin pe post de doica a printesei Catherine si a doua este cea a lui John Hurt, corul. Maniera in care Thea Sharrock alege sa prezinte corul este ingenioasa si ofera incheierea potrivita pentru aceasta mini serie.

Ben Lawrence, The Telegraph:

It is of course a play that is weighed down with the triumphs of previous productions, but Sharrock did enough to make it feel reinvigorated. It may have lacked the cinematic chutzpah of Rupert Goold’s Richard II which opened The Hollow Crown series, but there were still moments of beautiful dramatic clarity; not least in Sharrock’s reinvention of the former page to Falstaff, whose boyhood is ripped asunder by battle and who, at the end of the play, is presumed dead, sensationally killed off as a martyr by the French. Here, he became an onlooker, surviving the battle to be made prematurely wise by what he had seen.

httpv://www.youtube.com/watch?v=THEUKVOb73A

Saint Crispin Speech:

httpv://www.youtube.com/watch?v=j_YFWtb6iwg

The Hollow Crown a fost un pariu castigat pentru BBC. Fiecare episod a durat mai mult de doua ore, audientele au fost mari tinand cont ca aveam piese istorice shakespeariene ce nu sunt gustate de toata lumea. O mini serie ce a avut parte de actori foarte buni ce au oferit interpretari pe masura talentului. M-as bucura daca The Hollow Crown si-ar gasi loc si pe ecranele din Romania.

Recenzii in engleza: Henry IV part 1, Henry IV part 2, Henry V.

Richard II – muzica: Arcade Fire – Intervention (@HollowCrownFans)

httpv://www.youtube.com/watch?v=4CiRoQvngBU

Henry IV & Henry V – muzica: Moonspell – New Tears Eve

httpv://www.youtube.com/watch?v=rS98Eo4LQAQ

Comments