The Words (2012) – Intre viata si fictiune ce alegi?

Nota: 7.5/10

”Do you think you can just steal a man’s life and expect there will be  no price to pay?” – The Old Man

The Words este un film care te invaluie. Firele narative se intretaie, structura filmului fiind de povestire in rama. Atmosfera filmului: prezent, trecut, trecerile de la New York la Parisul de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, muzica  lui Marcelo Zarvos sunt punctele forte ale filmului. 

Nu putem vorbi de morala in sensul clasic al cuvantului in acest film. Putem sa judecam gestul lui Rory (Bradley Cooper), putem la fel de bine sa ne intrebam daca si noi am fi procedat la fel, undeva intre acceptarea unei rutine zilnice dar cinstite si un pas spre necunoscut unde accepti consecintele actiunilor tale, platesti pretul si mergi mai departe, undeva intre viata si fictiune, amarciune sufleteasca si incercarea de a regasi linistea sufleteasca. Poate chiar sub forma unui roman in care iti povestesti viata dar nimeni nu realizeaza ca tu iti spui povestea.

Ce avem noi aici?

Rory Jansen (Bradley Cooper) are o nevasta frumoasa ( Zoe Saldana) si o dorinta de a publica romanul la care trudeste de peste 3 ani. Un roman scris noapte de noapte, cu multe sacrificii, acceptand sa-si calce mandria in picioare si sa lupte pentru acest vis. O poveste relativ normala pentru zilele noastre cand mai toti ne regasim dorind sa ne afirmam prin ceea ce altii considera hobby iar pentru noi este suflul de libertate din plasa constrictiva a datoriilor de zi cu zi. Rory are norocul sa descopere in timpul lunii de miere la Paris o servieta si in servieta sa gaseasca un roman scris cu lacrimi si sange. Un roman ce merita cu prisosinta sa fie publicat. Rory si-l insuseste iar aceasta poveste pierduta devine un succes. Un succes care nu este al lui. In viata lui Rory isi face aparitia un batran (Jeremy Irons) care se intampla sa fie autorul povestii publicate de Rory. Un batran ce a pierdut totul si acum isi vede viata citita de milioane de oameni sub semnatura altcuiva. Intreaga poveste, a lui Rory, a batranului, este descrisa in romanul scris de Clay Hammond ( Dennis Quaid), un scriitor renumit ce atrage atentia studentei Daniella (Olivia Wilde). Filmul merge pe ipoteza daca Clay si Rory sunt de fapt aceeasi persoana. Este romanul ”The Words” adevarul publicat despre romanul scris de Rory in semn de penitenta si eliberare de demonii trecutului? Trailerul filmului atinge usor aceste teme si prin melodia utilizata ”Demons” compusa de Imagine Dragons.

I want to hide the truth
I want to shelter you
But with the beast inside
There’s nowhere we can hide
No matter what we breed
We still are made of greed
This is my kingdom come

(Imagine Dragons – Demons)

La capitolul interpretari Jeremy Irons face un rol foarte bun, un rol ce ar putea sa-l joace si-n somn, maniera prin care il infrunta pe Rory, crescendo-ul si intensitatea de la inceputul povestirii facand loc pe final la acceptarea realitatii. Batranul nu ofera consolare lui Rory, nu accepta vinovatia ce isi face aparitia in sufletul lui Rory. Aceasta este viata aleasa de Rory cu ea va merge mai departe. Este sentinta oferita dupa ce l-a demascat, poate cea mai dura sentinta: sa traiesti cu vina si remuscari. Sa pierzi tot ce aveai mai drag pe lume, sa ai tot ce ti-ai dorit. Sa dai la schimb dragostea pe faima, linistea sufleteasca pe amaraciune. Sa fii aplaudat si elogiat si sa stii in fiecare moment ca nu sunt cuvintele de lauda aduse operei tale ci scriiturii altcuiva. Accepti sau spui adevarul. Rory in interpretarea lui Bradley Cooper nu este un autor ratat, nu este un scriitor prost, este un scriitor ce nu-si gaseste cuvintele si apeleaza la un exercitiu pentru a simti ‘cuvintele’. Cuvintele lui Ben Barnes, versiunea tanara a lui Jeremy Irons, un Ben Barnes convingator in postura de scriitor ce a pierdut suficient de mult in viata incat sa ofera cuvintelor sale pe hartie un suflu personal. Olivia Wilde nu este utilizata prea mult in film, este o admiratoare, o scriitoare in devenire, jurat si judecator pentru Clay? Finalul filmului ofera loc la interpretari, ceea ce nu este un lucru rau.

Punctele forte ale filmului sunt interpretarile oferite de Jeremy Irons si Bradley Cooper. Cooper este natural pe ecran in raport cu relatia sa cu Dora (Zoe Saldana) , poate si datorita faptului ca cei doi sunt un cuplu si in viata reala. Jeremy Irons, straluceste intr-un rol ce nu pare sa-i puna prea multe probleme, Irons si-l insuseste si ofera in tandem cu Ben Barnes portretul scriitorului ce a oferit ‘cuvintele’ sale lui Rory. Muzica si atmosfera filmului captiveaza spectatorul. Punctele slabe ale filmului vin din rolurile secundare ale Oliviei Wilde si Dennis Quaid. Chimia dintre cei doi pare fortata iar rolul Daniellei si aparitia ei in peisaj puteau sa fie eliminate, Quaid putand foarte bine sa duca povestea lui Rory de unul singur si la fel de bine sa ofere o parte din raspunsul la intrebarea daca Rory si Clay sunt aceeasi persoana.

Ce spune critica?

In afara de faptul ca a dat cu acest film de pamant? IMDb-ul ofera un scor de 6.4/10, RottenTomatoes: rating-ul criticilor 4.6/10 cu o prospetime a tomatometer-ului de 22%, in timp ce utilizatorii site-ului ofera: rating de 3.4/5 si o prospetime de 55%. Metacritic putem spune ca a taiat in carne vie: 37/100 din partea criticilor si 6.0/10  din partea utilizatorilor.

The Words suggests that a story, whether true or not, can help get us through, if we believe it enough. Though this film can’t quite pull it off, a good enough thief can get away with it.

(Michael Phillips – The Globe and Mail)

Va intrebati atunci de ce merita vazut acest film? Pentru poveste, pentru ceea ce vom simti fiecare cand vom intra in sala si cum vom lasa povestea sa curga prin noi. Este o poveste despre suflet, despre cuvintele ce au capturat sufletul unui scriitor si au redat viata si puterea de a continua sa scrie altui scriitor, este o poveste ce merge dincolo de proprietatea intelectuala.  In viata intr-un fel sau altul vei plati pentru orice greseala, vei merge mai departe si vei invata ceva din propriile greseli sau nu.

Comments