Arthur Newman (2012) – “And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music.” (Friedrich Nietzsche)

Nota: 6.5/10

”Family can crush your heart.” ( Arthur)

Asteptam o comedie romantica in schimb am primit o lectie de viata. Dupa vizionarea filmului Arthur Newman m-am declarat multumita. Nu s-a ridicat filmul lui Dante Ariola la asteptarile mele tinand cont de distributie – de altfel farmecul si interesul a pornit de la prezenta lui Colin Firth pe ecran. Intre timp am (re)descoperit-o pe Emily Blunt.

Fiecare dintre noi cunoste pe cineva sau a avut un moment cand nu a fost multumit de viata lui. Nu am avut job-ul dorit, ne-am neglijat familia pana cand am ajuns oaspeti in propria noastra casa. Ne-a fost teama sa incercam ceva nou, ne-a fost teama de singuratate, de nebunie, de uitare. Wallace Avery (Colin Firth) intr-o buna zi isi ia inima-n dinti si renunta la o slujba sigura si banoasa pentru a incepe totul de la zero sub identitatea lui Arthur Newman. In drumul sau rasare Mike ( Emily Blunt) o tanara cleptomana ce se teme sa nu ajunga nebuna asemeni surorii sale. Arthur Newman nu este comedie romantica cat este drama, un film cu foarte mult potential dar executat stangaci.

Ce avem noi aici?

In viata este indicat sa ai prioritati si sa fi in stare sa-ti infrunti probleme, sa incerci sa le rezolvi. Sa nu-ti fie frica sa-ti accepti greselile si sa le indrepti. Wallace Avery gaseste solutia extrema: sa-si incheie viata ratata si sa inceapa una noua sub semnul unei pasiuni – golful – si unei promisiuni obtinute cu ceva vreme in urma de a obtine postul de antrenor in statiunea Terre Haute. In urma lui ramane o prietena, Mina (Anne Heche) si un fiu de care s-a instrainat. Mike ( Emily Blunt) se indeletniceste cu furturi marunte si se teme sa nu ajunga nebuna la fel ca sora ei geamana, internata intr-un sanatoriu. Nebunia vine taman din frica si evitarea solutionarii conflictelor in familie. Americanii au o expresie simpatica ‘like two peas in a pod’, pe intelesul romanilor : ca doua picaturi de apa. Asa sunt Wallace si Mike.

Din pacate scenariul lui Becky Johnston nu reuseste sa ofere destule situatii si sa prezinte o dezvoltare complexa a celor doua personaje centrale, totul bazandu-se pe experienta actorilor si capacitatea acestora de a intra in rol. Emily Blunt se achita onorabil de partitura, amintind de performantele lui Anne Hathaway in Rachel Getting Married si Sandra Bullock in 28 days. Colin Firth nu este alegerea ideala pentru Wallace/Arthur, in cea de-a doua jumatate a filmului acesta intra in rol dar per ansamblu interpretarea sa nu convinge, departe de performanta din The King’s Speech.

Lumea lui Arthur Newman este in primul rand un film din care poti invata si poti regasi crampeie din viata, ofera povete, indeamna spectatorii sa-si infrunte temerile, sa accepte responsabilitatile ce vin odata cu slujbele si familiile. Un film inselator in acelasi timp, etichetat drept comedie dar de fapt o drama actuala. Drama celor ce se tem de viata, de consecintele propriilor alegeri, de viitorul incert.

Ce spune critica?

Primul film al lui Daniel Ariola nu a avut parte de o primire incurajatoare, criticile fiind mixte fata de acest road-movie. Pe IMDb gasim o nota de 6,1/10. Rotten Tomatoes indica o ‘prospetime’ de 24% si o medie din partea criticilor de film de 5/10, 10 cronici pozitive si 32 negative. Metacritic ofera un metascor de 42/100.

Peter Debruge, Variety:

Firth and Blunt make a strange couple, and Ariola a music video helmer making his feature debut, should have devoted more time to making the chemistry work than to sustaining the melancholy mood.

Richard Roeper, Chicago Sun-Times:

First-time feature director Dante Ariola (working from a script by Becky Johnson) has a good feel for these characters and keeps things moving along at a brisk pace.

Mark Jenkins, NPR:

In the real world or a realer movie, the deceitful Arthur and the larcenous Mike would eventually get in big trouble. Yet this road movie is headed not toward serious consequences, but toward docile acceptance. In spirit, it turns out, Arthur Newman is a pretty much a Wallace Avery.

Comments