Tropic Thunder (2008) – Despre ipocrizia si stereotipurile de la Hollywood fara perdea.

Nota: 9/10

Check it out. Dustin Hoffman, Rain Man – looks retarded, acts retarded, not retarded. Counted toothpicks, cheated cars, autistic, sho’, not retarded. You got Tom Hanks, Forrest Gump – slow yes, retarded maybe, but he charmed the pants off Nixon and won a ping pong competition, that ain’t retarded. Peter Sellers, Being There – infatile yes, retarded no. You went full retard, man… Never go full retard. You don’t buy that? Ask Sean Penn, 2001, I Am Sam – went full retard, went home empty handed. (Kirk Lazarus)

Bravo Ben Stiller! Tropic Thunder spune lucrurilor pe nume. Despre predilectiile in materie de nominalizari la Oscaruri – sa traiasca rolurile de retardati, muribunzi, biopics si nesfarsitele productii cu si despre soldati, presedinti si alte momente din istorie cu potential la premii si elogii din partea criticilor – despre producatori nebuni, regizori batuti in cap, scriitori falsi si actori care nu precupetesc nimic pentru a intra in pielea personajului si de a castiga bani, premii si recunoasterea Cetatii Filmului. Pentru ca drumul spre arta este pavat cu bune intentii dar de cele mai multe ori cararea este deviata iar filmele cu pretentii la Oscar sunt facute dupa retete clare ce garanteaza castigarea statuetei mult ravnite. Un omagiu, o parodie geniala despre cum se fac filmele la Hollywood, cum sunt adjudecate rolurile, cu sictir si ironie. In the Winter of 1969, an elite force of the US Army was sent on a top secret assignment in Southeast Vietnam. The objective: rescue Sgt. Four Leaf Tayback from a heavily guarded NVA Prison Camp. The mission was considered to be near-suicide. Of the ten men sent, four returned. Of those four, three wrote books about what happened. Of those three, two were published. And of those two, only one got a movie deal. This is the story of the men who attempted to make that movie.

Ce avem noi aici?

Ben Stiller stie sa faca filme bune, foarte bune si Tropic Thunder este unul din ele. 5 actori vedeta: Tugg Speedman (Ben Stiller) – prototipul actorului de cariera in filmele de actiune care are acum o pasa proasta si cauta ‘proiectul’ salvator de cariera; Kirk Lazarus ( Robert Downey Jr) – method actor, actorul abonat la premii, intra in pielea personajelor orice ar fi; Jeff Portnoy (Jack Black) – actor de comedie, consumator de droguri, cu fite si toane mai ceva ca mata mea cand nu este hranita si o apuca miorlaitul; Alpha Chino (Brandon T.Jackson) -rapperul/actor de culoare; unde merge el hop si product placement-ul ; Kevin Sandusky (Jay Baruchel) tanara speranta in cautare de rol ce-l va scoate din anonimat. Un film despre razboiul din Vietman ( al catelea pana acum) dupa romanul lui Four Leaf Clover (Nick Nolte) un soldat cu mainile amputate ( oare cum a scris opera? a dictat-o consoartei?!), un regizor pe nume Damien Cockburn ( Steve Coogan) care nu poate sa tina in frau actorii vedete si habar n-are cum sa realizeze un blockbuster asa cum vrea producatorul, Less Grossman (Tom Cruise) un tip de graba varsator de sange si cu gura spurcata – sa-l vezi pe Cruise gras, chel, dansand pe melodii hip-hop si injurand ca la mine-n cartier: priceless. In Tropic Thunder cartile sunt date pe fata si vedem cum sta treaba cu rolurile si filmele cu priza la premii si critici. Totul functioneaza dupa scheme bine stabilite si superficialitatea este la ea acasa.

Tropic Thunder face misto, face un misto destept si corect la adresa trendurilor in materie de filme si roluri, la adresa actorilor si superficialitatii industriei de film. Exagerarile personajelor sunt justificate. De cate ori citim articole sau vedem la televizor apucaturile si vestile despre nu stiu cine sau nu stiu ce mare productie aflata in impas cu o gasca de actori vedeta adusi ca sa ridice nivelul filmului sau/si sa-si mai puna o statueta in vitrina. Ba mai mult, aerul de parodie este genial: vezi Jack Black pe post de actor cazut in patima drogurilor alaturi de RDJ, actor care stie al dracului de bine cum e sa te trezesti ca nu poti filma pentru ca producatorul nu-ti plateste asigurarea pe motiv ca esti un pericol pentru film sau Ben Stiller pe post de action star dandu-se de ceasul mortii pentru a face un rol bun in ochii criticilor – ecouri la adresa lui Stallone. Sa nu uitam discursul dintre Lazarus si Speedman despre cat de departe sa mergi cu un rol dificil – adica un rol de retardat sau muribund – never go fully retard. Oare Sean Penn a vazut Tropic Thunder ?

Fitele vedetelor si taberele de antrenament populare pentru filmele de razboi nu-i scapa lui Stiller. Ne amintim din zeci de interviuri cum Oliver Stone ne povestea despre taberele de antrenament pentru actorii din Plutoon, Born on 4th of July, Alexander. Tehnica de lucru utilizata pentru ca actorii sa intre in pielea personajelor. Pe langa dedicatia pentru film intra in scena si chichitele de PR folosite de actori pentru a fi in centrul atentiei cum ar fi adoptia unui copil, de preferinta de prin Asia ca da tare bine. Si producatorii. Acesti ‘despoti’ geniali care taie si spanzura la Hollywood.

Subiectele alese in film sunt incomode. Stam si ne gandim – vine sezonul premiilor curand – cata dreptate are Ben Stiller in filmul acesta. Goana nebuna dupa statueta si credinta mentinuta an de an ca rolurile de persoane cu un handicap fizic sau psihic sunt culmea talentului. Daca nu e sa fie handicap atunci nu vei da gres niciodata cu rolurile inspirate din momente istorice: regi, presedinti, soldati, scriitori, daca filmul se prezinta cu eticheta ‘dupa fapte reale’ deja in aer se simte buzz-ul de film cu pretentii. Scenele din film in care Ben Stiller interpreteaza rolul lui Simple Jack au deranjat. Zau? Dar daca Kirk Lazarus juca rolul lui Simple Jack in film, totul pentru un Oscar cum era? Publicitatea de orice fel atrage incasari si lumea va merge bucluc sa vada despre ce este vorba. Nu s-a priceput ironia la adresa lipsei de tact si respect fata de subiecte spinoase si dureroase.

Ce spune critica?

De bine. Filmul a fost gustat de critici. Robert Downey Jr a avut o nominalizare pentru rol secundar la Oscar – a pierdut in fara lui Heath Ledger pentru rolul din The Dark Knight – criticii nu au putut sa-i dea lui Ledger Oscarul pentru Brokeback Mountain si postum e prea tarziu pentru un actor versatil si talentat cum a fost Ledger-  BAFTA – Ledger a luat premiul si de data aceasta – si Globul de Aur – you guessed, Ledger a castigat. Pe IMDb, Tropic Thunder are un punctaj de 7/10. Pe Rotten Tomatoes, certified freshness de 83% si  scor de 7.1/10 . Pe Metacritic: 71/100.

Roger Ebert afirma despre Tropic Thunder:

The documentary “Hearts of Darkness” is about the struggles of filming the great Vietnam war movie “Apocalypse Now.” Ben Stiller’s “Tropic Thunder” plays like that doc’s nightmare. A troupe of actors, under the impression they’re making a Vietnam war movie, wanders dangerously in the jungle and is captured by a gang of druglords who think the actors are narcs.

Nu ati vazut inca Tropic Thunder? Ce mai asteptati? O palma data cu dragoste la adresa Hollywood-ului, vedetelor si in general cam tot ce vedem pe ecran si in presa despre toanele si fitele din spatele productiilor. Un film genial ce nu trebuie ratat.

Comments