G.I. Joe: Retaliation (2013) – Sopra tutti siamo noi, G.I.Joe

Nota: 6/10

In the immortal words of Jay-Z: “Whatever deity may guide my life, Dear Lord don’t let me die tonight!”

G.I. Joe: Retaliation este un film de actiune corect cu publicul sau. Vrei actiune, cafteala, efecte speciale, cascadorii cei drept cu ecouri via Ethan Hunt prin Ghost Protocol, replici la misto si God bless America?

 Ia bilet frumusel si repejor la noua pelicula regizata de Jon M. Chu ( s-a indeletnicit el de Step Up dar parca il prind mai bine mitralierele si grenedele decat colantii si flash mob-ul ). Nu cautati logica in secventele de actiune, principiul simplu dar de efect a fost inlocuit de clasica abordare, nu neaparat 4-4-2, cat mai complicat dar sa dea bine in 3D. Farmecul acestui film tine de montaj si de coregrafia scenelor. Actorii nu se dau de ceasul mortii sa ne convinga dar atata timp cat se vede ca sunt intr-o forma fizica de zile mari si se distreaza pe ecran hai sa nu mai fim carcotasi. Luam o cola, o punga de popcorn, gasca de prieteni si ne ducem sa-i vedem pe  G.I.J.O.E.s ( Global Integrated Joint Operating Entity).

Ce avem noi aici?

Roadblock (Dwayne Johnson), Duke (Channing Tatum), Flint (D.J.Catona) si  Lady Jaye (Adrianne Palicki) au parte de noi aventuri. Cei 4 care au speriat vestul ajung sa aibe oarece probleme cand socoteala de acasa cu Presedintele ( Jonathan Pryce) nu se potriveste cu cea de pe teren. Tema centrala este razbunarea iar Roadblock aduna in jurul sau soldatii J.O.E. ramasi on duty ( si alive) in urma unui atac soldat cu multi G.I’s cazuti la datorie. In afacerea asta intra si Bruce Willis in rolul colonelului Joe Colton – un rol in dulcele stil clasic Die Hard. Atata timp cat Willis s-a simtit bine si asta s-a vazut si pe ecran, faptul ca personajul este schitat si lasat la buna cuvinta a actorului sa faca ce poate din el este un detaliu ce putem sa-l catalogam drept despicatul firului in paispe. La fel cum sta treaba si cu ceata de personaje negative, aduntate la gramada ca sa dea un efect dramatic filmului. Comandantul Cobra (Luke Bracey), Zartan (Arnold Vosloo), Storm Shadow ( Byung-hun Lee) si Firefly ( Ray Stevenson) incearca sa para credibili. La fel cum RZA dupa ce ne-a servit proiectul sau de suflet The Man with the Iron First, are o aparitie menita sa ne arata cat iubeste cultura japoneza asa si negativii de serviciu apar si dispar fara sa se chinuie mult pentru incursiuni in strafundul sufletului. Venit, caftit, vrem sa cucerim lumea, amin. Ray Stevenson si Jonathan Pryce dau sarea si piperul in rest mult zgomot pentru nimic dar impachet bine in 3D.

Poti sa reprosezi cat in luna si-n stele acestui film daca ai plecat de acasa asteptand sa vezi Apocalyse Now. Daca ai plec cu gandul sa te distrezi si sa nu te doara capul prea tare ai nimerit bine. Nu stiu cum dar in primul sfert de ora al G.I.Joe Retaliation aveam o senzatie de deja via Delta Force 1. Film de referinta din copilaria mea zbuciumata. Actiune, montaj alert, muzica pe masura. Am cautat profunzime in jocul actorilor la fel de mult cu au cautat cei prezenti sa ridice privirea dincolo de apetisantul decolteu al Adriannei Palicki – candva o candidata la postul/rolul de Wonder Woman. Secventele cu iz asiatic au imprumutat sanatos via Elecktra.

Channing Tatum ar face bine sa ceara un sfat prietenesc lui Dwayne Johnson la capitolul actorie, acest actor a avut un rol bun in A Guide to Recognizing your Saints, de atunci e teapan si fara urma de expresivitate, fizicul il ajuta enorm dar inca mai are timp sa-si finiseze jocul pe ecran. Jonathan Pryce s-a trezit intr-un rol clasic pentru un actor britanic, se achita cu brio ba mai mult are unele din momentele ce-ti raman in minte dupa ce ai vazut acest film : ” you, you, you, you, you and you.”

G.I.Joe: Retaliation este un film lejer, fara prea multe pretentii atata timp cat nu te-ai trezit sa te duci sa-l vezi avand in cap cine stie ce. Te simti bine si daca nu te legi de chichite, scaparile din scenariu vis- a -vis cu realitatea si imbratisez starea de ‘we’re here to kick ass’ o sa-ti placa.

Ce spune critica?

Se putea si mai bine. Pe IMDb in momentul de fata avem o nota de 6.3/10.

Matt Patches ( Hollywood.com):

‘Retaliation’ delivers thrills, but it’s the rare case where playing with more toys would have helped.

Wilson Morales (Blackfilm.com):

With a new director and a brand new set of actors and characters, Retaliation delivers with a better storyline that brings back the essence of what true fans remember of the ’80’s cartoon and comics.

Comments