Stand Up Guys (2012) – Stand Up Guys, stand by me

Nota: 6.5/10

They say we die twice. Once when the breath leaves our body, and once when the last person we know says our name. (Val)

Sa-mi spui ca Al Pacino, Christopher Walken, Alan Arkin apar impreuna in acelasi film, pentru mine este echivalentul unui cadou oferit cu drag din senin asta ca sa nu zic ceva in genul lui Val ( Al Pacino) cand se duce cu un scop precis impreuna cu o rusoaica sa se distreze. 

Dar oricum efectul este pe undeva pe acolo. Sa-l revad pe Al fuckin’ Pacino ( for you Godfather zicea Robin Williams  in cadrul AFI Lifetime Achievement Award )  dansand mi-a adus un zambet in coltul gurii la ceas tarziu in noapte si parca il revedeam cum dansa si seducea nu doar pe Gabrielle Anwar dar si intreaga populatie feminina in Parfum de Femeie. Din senin acum cand scriu, in vine in minte replica lui Vlad Nemes catre Sergiu Nicolaescu in ‘Mircea’: ‘sa nu mori bunule’. Asa zic si eu cand ii vad pe cei trei actori in Stand Up Guys, un film departe de a fi un hit, departe de a scoate in evidenta talentul lor. Parca ”going down in a blaze of glory” via Bon Jovi merge de minune cand revad anumite secvente din acest film. O dulce amintire a vremurilor de demult.

Ce avem noi aici?

Val (Al Pacino) iese din inchisoare dupa 28 de ani. Doc (Christopher Walken), prieten bun il asteapta si pune la cale o seara de neuitat. Pentru ca Doc are un plan si trebuie sa-l execute  pana la capat. Gasca se reuneste atunci cand Hirsch (Alan Arkin) se alatura celor doi banditi de moda veche. Stand up Guys este  departe a fi o partitura ofertanta pentru cei doi, criticii au dat de pamant cu acest film, lucru ce puteti sa-l constatati daca cercetati site-urile de profil in schimb va spun ca nu m-am plictisit vizionandu-l chiar daca nu este unul foarte bun. Dar mi-a parut rau ca nu a fost ceea ce speram sa fie.

Se va spune ca nici macar fanii celor trei nu vor putea sa reziste la acest film – iar eu fara pic de jena va spun ca sunt fana Pacino pana la moarte si dincolo de ea ca sa parafrazez zicalele microbiste – dar Stand up Guys mi s-a parut un film bunicel, dulce – amarui ca viata. M-au deranjat glumele cu tenta sexuala utilizate fortat de Pacino dar la naiba dupa 28 de stat la mititica cred si eu ca Val avea o singura idee pe creier . Ei bine, Arkin ii ia fata lui Pacino la faza cu domnitele. Ce stil, ce clasa domne’!

Trei Doamne! Trei mari actori. Christopher Walken posac si gandind fiecare miscare, Al Pacino carefree, boem, filozof si fara regrete, Alan Arkin, traind viata la maxim. Val, Doc si Hirsh, the band of brothers de moda veche. O scena simpatica este cea din masina mult prea high tech pentru cei trei. Candva odata nu era asa de greu de pornit o masina.

Prezenta feminina din film ( Julianna Margulies, Lucy Punch) putea sa lipseasca cu desavarsire, Stand up Guys este un recital executat de Pacino, Walken si Arkin fara prea mult foc si pasiune. Arkin putea sa apara mai mult, prezenta sa este prea scurta, eclectica dar scurta. Merita mai mult timp pe ecran. Mark Margolis (Claphands), obisnuit cu roluri negative, nu ofera cine stie ce dar mintea ne fuge spre vremurile de alta data, spre Antonio Nappa din Oz, spre Francisco de Bobadilla din 1492. Ce vremuri!

Stand up Guys este un film nostalgic pentru nostalgici. Da, mi-a placut sa-i revad pe cei trei mari actori pe ecran, mi-a placut atitudinea de us against the world dar vroiam mult mai mult din partea lor pentru ca stiu ce le poate pielea. Domnilor, vrem mai multe filme unde sa straluciti!

Ce spune critica?

Slab mon chere, slab. Pe IMDb Stand up Guys are o nota de 6.5/10. Pe Rotten Tomatoes: 36% prospetime si un scor de 5.2/10. Pe Metacritic o medie de 41/100.

Roger Ebert ( Chicago Sun Times):

Sometimes it’s all about the casting. The notice of a screening came around, I read the names Al Pacino, Christopher Walken and Alan Arkin, and it didn’t matter in a way what the movie was about – although it didn’t hurt that it was a crime movie.

La final Jon Bon Jovi ( pentru ca muzica a fost superba in Stand up Guys):

Comments