Private Benjamin (1980) – Redescoperire pe sine in bocanci.

Nota: 8.5/10

DVD/BluRay: Amazon.co.uk

Capt. Lewis: Benjamin, you are not FIT to wear that uniform.
Judy Benjamin: No shit!

In 1980 Goldie Hawn aparea intr-un deliciu de film numit ”Private Benjamin”. In 1997 pe PRO TV am vazut pentru prima oara acest film si de fiecare data cand il regaseam pe orice canal de televiziune ma uit cu drag. Acum ceva timp auzeam un zvon cum ca s-ar vrea un remake. 

Pour les connaisseurs, Hillary Duff era in carti si intre timp a aparut intr-un film in aceeasi linie – Cadet Kelly. Printre filmele cu si despre Vietnam, Coreea, WW1 &2 -your pick si filmele de promovare ale armatei SUA – rasare Howard Zieff cu o nebunie de comedie despre o duduca, proaspat vaduva, crescuta in puf ce se hotaraste sa intre si sa ramana in armata. Nu stiu de ce, nu stiu cum si poate mintea mea dupa o zi de munca functioneaza dupa tipare nebanuite dar din filmul asta mai lipsea Allan Alda pe post de Hawkeye Pierce si totul era perfect. Private Benjamin e superb mai ales ca printre picaturile de umor avem o imagine fara perdea a armatei SUA, prejudecatile, abuzurile in functie, etica vremii, context international pe intelesul tuturor. Judy Benjamin e orice mai putin o proasta iar Goldie Hawn o joaca natural incat dupa atata amar de vreme parca mi-e dor s-o vad in ceva nou.

Ce avem noi aici?

Judy Benjamin ramane vaduva in noaptea nuntii si ce sa vedeti voi, Judy are un moment de revenire in simtiri dupa o viata in care si-a lasat parintii sa-i dicteze ce sa faca in orice context. Asa ajunge Judy sa aleaga armata, o armata prezenta de un recrutor unde cazarma e un fel Hilton si regimul de instructie e ceva intre yoga si fitness – club sportiv si tabara de vara. Judy se lamureste repede pe ce lume se afla dar in stil propriu. Despre RDJ se spune in prezent ca rolul lui Tony Stark este un rol unde personajul si stilul actorului fac casa buna cam asa pot sa spun si despre Goldie Hawn in rolul lui Judy Benjamin. Judy se detaseaza de imaginea clasica de blonda proasta, buna la pat si de preferinta cu un tata bogat ce ii face toate nazurile. Judy este ambitioasa, she doesn’t take shit from anyone si se reinventeaza.

Judy are parte de scorpia pe post de comandant, the love interest, familia dusa cu pluta, prietenele alese pe criterii de nationalitate si etnie – the Jew, The Italian, The Black – si o serie de replici, sictir si misto cat cuprinde. Emanciparea femeii este redata fara prea multa filozofie si exces de zel iar Goldie Hawn nu se da de ceasul mortii ca sa intre in pielea personajului, o face natural de ti-e mai mare dragul s-o vezi si s-o auzi. Nu-i de neglijat nici Armand Assante pe post de Casanova francez – he’s French, he’s a communist , ador cliseele internationale prin filme mai ales venite din partea unui personaj cu ceva grade militare pe umar sau rever. Unde Assante se cantonase prin anii ’90 la roluri de mafiot, il regasim in Private Benjamin capabil sa redea o gama larga de sentimente pe ecran si sa combine registrul comic cu cel dramatic fara exagerari.

Eileen Brennan in rolul Capitanului Lewis, Scorpia de Serviciu, probabil face cel mai bun rol de scorpie cu grade din cinematografie, genul de rol ce te face sa urasti personajul si urlii de fericire cand persecutatul personaj principal castiga in fata Scorpiei. Asta vine din partea subsemnatei, etern fana a personajelor negative, villains, grey shades, anti heroes si toata panoplia de personaje bune pentru articole si dezbateri de tot felul. Brennan este o Scorpie geniala, ipocrita, fatarnica, despotica si minune avanseaza in grad fara probleme ba mai mult tine prelegeri despre etica si morala lui Judy – pacat ca nu s-a facut o continuare sau un serial cu aventurile lui Judy dupa finalul filmului macar sa vad si eu ce mai pateste Lewis.

Private Judy merge si acum, este genul de comedie de vazut la ora 17, 9 dimineata sau dupa miezul noptii cu efect de voie buna in timpul si dupa vizionare. Fara pretentii dar cu suficiente impunsaturi ca sa ridicam nitel spranceana si sa ne gandim in profunzime la anumite teme atacate de Howard Zieff.

Ce spune critica?

Nici prea prea nici foarte foarte. Un film ce trebuie vazut. Pe IMDb: 5,9/10 – now that’s not fair you d**ks. Pe Rotten Tomatoes: 6.7/10,  freshness de 87%  din partea criticii si 56% cu 3.5/5 din partea publicului.

Roger Ebert scrie despre Private Benjamin in cronica sa:

Private Benjamin is refreshing and fun. Goldie Hawn, who is a true comic actress, makes an original, appealing character out of Judy Benjamin, and so the movie feels alive_not just an exercise in gags and situations.

Private Benjamin. Give it a go. Nu o sa fiti dezamagiti.

Comments