World War Z (2013) – Mother Nature is a serial killer

Nota: 7.5/10

Mother Nature is a serial killer. She wants to get caught, she leaves bread crumbs, she leaves clues… Mother nature knows how to disguise her weakness as strength. (Andrew Fassbach)

Din filme am invatat ca sfarsitul omenirii este unul invaluit in chinuri, moloz, cadavre rasfirate pe caldaram, morti-vii sau asteroizi chititi sa ne faca una cu pamantul. 

Viata noastra atarna de un fir de ata si ala chinuit de teama ca vine o stanca din spatiu sau ca ne mananca zombii. Asta daca eliminam desigur pandemiile, cataclismele, navele extraterestre si fel de fel de zei, creaturi fara suflet si alte oratanii ce ne doresc pe post de maimute-zburatoare ( ghiciti filmele unde fac trimitere). World War Z are la baza romanul scris de Max Brooks  – personal nu ma astept niciodata din partea unui film sa fie fidel cartii, cine are asemenea asteptari mult succes pe viitor, cartea ramane carte, filmul ramane film, deal with it – Brad Pitt joaca bine – nu stiu altii cum sunt dar Tom Cruise si Brad Piit nu m-au atras nici la capitolul actorie nici la capitolul aspect fizic, daca Cruise in ultima vreme face ce poate pe ecran in amintirea vremurilor cand era Top Gun, Brad Pitt, sarguincios din fire incearca fel de fel de roluri, acesta ii vine foarte bine – iar cine avea chef de un dezmat vizual, corpuri mutilate sa-si puna pofta-n cui. World War Z aduce usor cu I am Legend, Brad Pitt chiar joaca bine, CGI-ul este reusit – atacul Ierusalimului – iar daca te duci in sala fara pretentii exagerate s-ar putea sa-ti placa acest film.

Ce avem noi aici?

Gerry Lane ( Brad Pitt) este un om obisnuit, cu o familie obisnuita pana in ziua cand din senin zombii decid sa atace Statele Unite iar fostul investigator ONU de voie de nevoie este pus in fata unei alegeri: fie ajuta ce a mai ramas din autoritatea Statelor Unite sa opreasca pandemia fie el si familia sa se vor descurca cum pot intr-o lume unde zombii ataca tot ce misca – mai precis tot ce face zgomot: o chichita foarte interesanta mai ales ca in cinematografe zumzetul telefoanelor si taclalele interminabile intre spectatori te fac sa devii zombii la fata locului sa macar un Terminator fara simbrie.  Nu se stie cum dar pe undeva prin Coreea colt cu India via Israel – sa traiasca geopolitica si ultimele trend-uri in materie de puteri in devenire, puteri medii si cafeteli clasice fara de sfarsit la orizont sunt aduse in tema sub forma unui thriller – se gaseste pacientul zero iar Gerry porneste in cautarea leacului.

Brad Pitt de felul lui a pendulat intre roluri de june prim, erou fara simbrie si tata de familie, in cazul de fata cu o figura ce aduce a country singer – vine o vreme cand varsta nu-ti mai permite plete in vant si aer de hobo – chick dar Pitt se achita onorabil de aceasta sarcina – se descurca incredibil de bine cu un rol facut sa te anime pentru cronici acide. Ce reuseste acest film este sa puna din nou spectatorul fata-n fata cu Apocalipsa. Fie ca e asteroid, pandemie, vijelie, armate de Chitauri sau Zod pus pe fapte mari, omenirea se confrunta cu disparitia. Darwin si survival of the fittest. Bineinteles gasim si twist-ul salvator intr-o secventa in care Pitt chiar joace bine – da, ma repet dar rar gasesc un film unde Brad Pitt sa intre in rol, poate ca familia si postura de tata si sot si-au pus amprenta pe acest rol dar Pitt este natural, din nou un lucru destul de rar daca este sa iau la bani marunti toata filmografia domniei sale.

Walking Dead – serial – este la moda si se vede treaba ca studiourile se uita prin ograda televiziunilor si cand simt miros de box office se apleaca spre scenariile cu potential – vezi Warm Bodies. Zombii in cazul de fata au spirit de turma, sunt urati cu spume dar bravo scenaristilor si regizorului nu avem parte de scene interminabile de carnagiu explicit. Da, film cu zombii fara sange este ca Iron Man fara bancurile lui Tony Stark dar World War Z mizeaza pe intelectul spectatorilor nu pe efectul smoke and mirrors ( rar se intampla sa reuseasca minunea). Scena atacului Ierusalimului ma duce cu gandul spre Kingdom of Heaven meets I am Legend – stiu genuri diferite – mise en scene, CGI si background-ul fortat dar nastrusnic pus cap la cap fac din aceste secvente un mare plus pentru film si un personaj ca Segen ( Daniella Kertesz ) cat de cat credibil.

World War Z nu este genul de film facut sa te minta frumos. Nu este zombi-film clasic, nu este nici end of the world-movie in varianta cand Bruce Willis nu ne salveaza. Este un hibrid cu idei bune.  Brad Pitt este singura vedeta din film prins intr-un rol de tata de familie meets erou fara voie. Nu-i un rol ce ii poate aduce o nominalizare la Oscar dar e uman, un rol mult mai reusit decat incropea Will Smith in I am Legend. Din pacate filmul World War Z si cartea sunt doua entitati paralele in acest caz.

Ce spune critica?

World War Z se bucura de cronici bune si va avea se pare si un sequel. Pe IMDb are o nota de 7.4/10. Pe Rotten Tomatoes are o prospetime la tomatometer de 68% si o medie din partea criticilor de film de 6.2/10 (141 cronici pozitive si  67 negative). Metascorul pe Metacritic este de 62/100.

Scott Foundas, Variety:

Emerges as a surprisingly smart, gripping and imaginative addition to the zombie-movie canon, owing as much to scientific disaster movies like “The China Syndrome” and “Contagion” as it does to undead ur-texts like the collected works of George Romero.

Michael Phillips, Chicago Tribune:

The stakes are high and the excitement’s there and the results, as previously stated, are messy but fairly entertaining.

Nick de Semlyen, Empire:

This nightmarish travelogue is coy about gore, but it’s still an effective thrill-ride. If the sequel happens, let’s hope it delivers some actual combat.

Comments