Curiozități și valori românești. “Ia vezi” altfel de ştiri

Vă invităm să citiţi un nou interviu marca Edge and Back cu Radu Pleşca aka IaVezi.com
- “IaVezi” e un îndemn sau o dojană?
Ar putea fi şi un pic de dojană, sincer, dar mai degrabă este un îndemn pentru a primi şi altceva în afară de stereotipurile de la televizor. Sunt de acord, există un sistem, iar actualitatea este importantă în funcţie de motivele fiecăruia dintre noi. Astfel, informaţii prioritare pentru presă sunt crimele, demascările corupţilor din politică, orice din fotbal, vieţile private ale vedetelor şi divertismentul. Corect, avem nevoie să ştim ce se întâmplă în ţară. Atâţia microbişti aşteaptă fotbalul. Celebritatea este o afacere care stabileşte trenduri pentru populaţie, prin monden, o altă formă de publicitate. De asemenea, se pare că toată lumea are nevoie, la un moment dat, de acea deconectare fie ea tâmpă sau foarte puțin benefică a divertismentului. Audienţa este imensă pentru aceste categorii de informaţii, iar o zi are doar 24 de ore. Aşadar, rămâne foarte puţin loc pentru cultura generală şi pentru sutele de valori româneşti, care ne definesc ca popor. Proiectul “IaVezi” vrea să demonstreze că prin altfel de știri, poate deveni echilibrul dintre ce se întâmplă în România şi ce este România.
- Cum s-a născut proiectul tău?
Ideea de “IaVezi” s-a născut în vara lui 2014. După mai mult de patru ani de experienţă jurnalistică, mi-am dat seama că omit în mod intenționat anumite subiecte pe care le public, pentru că “așa cere audiența”. Un psiholog mi-a zis cândva că un om se respectă şi este respectat de alţii pe cât de bine îşi cunoaşte propria persoană. Proiectul nostru vrea să arate că teoria se aplică şi în cazul unui popor. Aşadar, am creat un site pe care l-am numit “IaVezi” ca un sinonim la “fii atent”, iardin septembrie 2014, eu şi colegul meu, Horia Anton, ne-am apucat să scriem altfel de știri. Ne-am axat pe tineret și am pornit cu “Ce zice muzica”, cea mai citită rubrică de pe iavezi.com. Probabil pentru că are interviuri cu cântăreți și detalii despre concerte sau petreceri. Apoi, am început să prezentăm cultura generală prin curiozități și să vorbim despre valorile românești. La începutul anului, am atins pentru prima oară peste 2000 de vizitatori unici pe lună, iar proiectul nostru a devenit o marcă înregistrată cu acte în regulă și drepturi de autor pentru conținut. Obiectivele noastre principale pentru acest an sunt integrarea proiectului printre celelalte societăți media, dezvoltarea permanentă a calității conținutului său și sedimentarea conceptului “IaVezi” printre prioritățile românilor.
- Care ți se pare că e reacția cititorilor români la articolele alternative sau scrise diferit?
Cred că satira este pentru știrile prezentate diferit. “IaVezi” aduce altfel de știri. Reacția cititorilor români la astfel de sufiecte este o lucrare care va fi permanent în curs, probabil. Eu și Horia susținem că totul ține de calitatea informațiilor și modul în care le prezentăm pe iavezi.com. Audiența din România este foarte sceptică la lucrurile noi. De aceea, numărul cititorilor noștri este restrâns, momentan, dar cu reacții pozitive. Primim zilnic zeci de mesaje de la oameni care fie încurajează inițiativa “IaVezi” sau pentru că vor să participle la proiect, însă majoritatea vin din afara țării. Acum avem aproximativ 3000 de vizitatori unici pe lună și ne bucurăm de fiecare dată când auzim expresia „ia vezi” folosită ca atenționare.
- De ce crezi că filmele cu supereroi prind la public?
Pentru mine, supereroii sunt modelele de care am nevoie atunci când orice fel de sistem dă greș. Ei salvează ziua! Din punct de vedere profesional aș spune că modul în care este prezentată povestea unui film reprezintă cheia succesului. Pe langă scriitură, prezentarea conține și tot ceea ce înseamnă imagine.
- Cum ți se pare nișa fanilor comics/Marvel/DC/cosplay din România?
Mi se pare la fel de mare ca peste tot în lume, dar foarte slab mediatizată. De aceea, majoritatea românilor nu prea știu ce să creadă despre comunitatea geek cu totul. Cel mai ușor lucru e să traduci cuvântul și să vezi că înseamnă “tocilar”, un termen luat peste picior de foarte mult timp. Din cauza asta, nișa geek este și un pic sceptică în ceea ce privește mediatizarea ei, părerea mea. M-am întâlnit cu treaba asta și pe plan profesional. Cred că e mult loc de mai bine din partea tuturor.
- Te consideri un geek? Si de ce?
Mă consider un geek în toată regula! Îmi place să fiu foarte bine informat, sunt curios de fel, vorbesc mult, port ochelari și sunt gamer amator arogant. De asemenea, sunt un mare fan al genurilor SF și Fantasy. “Războiul Stelelor”, “Stăpânul inelelor” și “Urzeala tronurilor” sunt primele de pe o listă lungă de preferințe. De cinci ani, sunt unul dintre cavalerii Jedi de la toate acțiunile la care a participat Club Star Wars Romania. În anul I de facultate, l-am dat pe Superman exemplu la un seminar, doar pentru că este singurul supererou journalist. Recunosc că am păstrat o strânsă legătură cu copilul din mine, de care sunt mândru pentru că m-a ajutat de foarte multe ori.
Comments
Post a Comment