Restoration (1995) – Intortocheate sunt cararile vietii

Nota: 7.5/10

DVD/BluRay: Amazon.co.uk

Fear is our greatest enemy, and hope is our greatest weapon against the disease. ( Robert Merivel )

Restauration are la baza romanul scris de Rose Tremain in 1989, autoarea publicand o continuare in 2012, Merivel: A Man of His Time. Robert Merivel (Robert Downey Jr.), student la medicina in secolul al-XVII-lea ajunge la curtea regelui Charles al II-lea (Sam Neill) unde profeseaza ca medic veterinar. 

Regasind acest film la inceputul anului, n-am rezistat tentatiei cinefile si l-am revazut – ultima oara il urmarisem dublat in limba franceza pe M6. Distributia, decorurile, muzica si nu in ultimul rand povestea. Carerile vietii sunt nebanuite si de cele mai multe ori intortocheate, tanarul Merivel navigheaza pe clasicul drum al descoperirii de sine. Profita de mediul in care se afla, lasa sa se profite de el, traieste clipa si in cele din urma deschide ochii. De la student la medicina – practicata pe oameni – la veterinar si mire de paie in slujba lui Charles, Merivel nu este personajul care pica in panta disperarii. Nu-i usa de biserica, departe de el acest gand dar nu-i genul sa ignore chemarea profesiei de medic intr-o vreme cand medicina pasea pe teritorii necunoscute iar stiinta si misticismul mergeau mana in mana. M-am bucurat sa-l revad pe Hugh Grant intr-un rol atipic, s-o regasesc pe Polly Walker (Atia din serialul HBO Rome) intr-un rol de curtezana, pe Sir Ian McKellan, David Thewlis si Meg Ryan cu accent irlandez – aici am avut eu oarece nemultumiri de moment poate si pentru ca personajul ei prin mimica si infatisarea imi aduce aminte de cel al lui Nicole Kidman in Far and Away poate prea mult. Un film bun despre redescoperirea de sine, un film de epoca – perioada Restauratiei – , un film de care imi era dor.

Ce avem noi aici?

Robert Merivel (Robert Downey Jr.) si John Pearce (David Thewlis) sunt doi studenti la medicina in Londra secolului XVII. Unde John se dedica complet studiului, Robert se bucura de placerile vietii cu toate ca are talent nativ mult mai bine pronuntat decat John. Talent si curiozitate pentru orice este nou intr-o lume unde era indicat sa ai aceste calitati dar sa ai grija sa nu abuzezi de ele. Excesul si libertinajul dar si cunostiintele si talentul il aduc pe Merivel la curtea regelui Charles al II-lea unde are sarcina de a salva viata lui Lulu, catelusa favorita a monarhului. Merivel se achita cu brio iar regele ii ofera un loc la curte, pozitia de veterinar sef si placeri atat de multe cat poate sa duca tanarul doctor. Merivel se arunca in aceasta viata noua, abandonand cariera de medic si ajunge sa fie ales de Charles sa joace inca un rol, cel de sot de fatada intr-o casatorie aranjata cu lady Celia (Polly Walker), una din amantele regelui. Merivel sa lasa utilizat si de aceasta data, primind in schimbul incheierii mariajului de ochii lumii si promisiunii ca nu va pune ochii pe frumoasa sa consoarta, domeniul Bidnold. Viata se complica pentru Merivel pentru ca va incalca aceasta promisiune pierzand tot ce a cladit pana la acel moment.

Norocul si o noua sanse vin din partea lui John care a deschis un spital pentru saraci, un loc unde Merivel incepe lungul drum al redescoperirii sinelui. O intalneste pe Katherine (Meg Ryan) o tanara nebuna si nu prea, internata dupa ce sotul a parasit-o. Daca Charles si Celia au avut grija, ghidati si de bunavoita si delasarea lui Merivel de a-l aduce la pamant, John si Katherine sunt cei care-l ridica. Merivel este genul de personaj ce renaste din cenusa, lasand luxul si frivolitatile deoparte imbratiseaza meseria si vocatia de medic atunci cand ciuma pune stapanire pe Londra si isi recastiga sufletul. Povestea poate parea siropoasa pentru unii dar ca de obicei va incurajez sa va uitati la film si sa treceti peste primele impulsuri, cautati esenta povestii, morala. S-ar putea sa va placa.

Punctele forte ale filmului vin din jocul actorilor (Downey Jr, Sam Neill, Thewlis si Ian McKellan), decorurile, atmosfera si muzica. RDJ intra in pielea personajului si nu ofera o interpretarea din off, alternand momentele dramatice cu frivolism si umor, ii iese bine. Sam Neill in postura regelui decadent Charles II parcurge un drum sinous de la personaj meschin si crud la cel de rege iertator. Meg Ryan in schimb ai senzatia cand ca este nuca din perete cand face un personaj minunat. Problema lui Ryan obisnuita cu rolurile din comediile romantice este ca nu isi propune o limita cand intra complet in personajul lui Katherine: e credibila cand glumeste si priveste gingas dar devina caricaturala cand se forteaza sa redea nebunia. Ryan nu a fost cea mai buna alegere dar privind spre anul de gratie 1995 si trecand in revista actritele ce putea sa fie distribuite in acest rol -varsta, disponibilitate, tehnica – oferta era limitata – nu o vad pe Winona, poate Kidman.

RDJ si McKellan s-au mai intalnit pe ecran (Richard al III-lea), in Restoration impreuna au chimie si schimbul de replici intre cei doi este natural. N-ar strica o noua colaborare

Muzica in film este semnata de James Newton Howard iar Restauration a obtinut 2 premii Oscar: pentru scenografie si costume.

Ce spune critica?

Mixed opinions. Pe IMDb scorul este de 6.5/10, pe Rotten Tomatoes: o prospetime de 69% si  un punctaj din partea criticilor de 6.3/10, cu 22 de cronici favorabile si 10 nefavorabile.

Roger Ebert isi incheia cronica la Restoration scriind:

“Restoration” is based on a 1989 novel by Rose Tremain, unread by me, but my guess is she covers as much ground as the movie does, since her story is titled “Restoration” and not “Merivel.” What the film evokes is an age that must have been supremely interesting to live in. Sometimes I think that modern travel and communication have destroyed the mysteries by which we live. The people in this film occupy a world of unlimited choice, playing flamboyant roles, relishing in theatricality, mixing science with superstition, discovery with depravity. And by capturing that energy, “Restoration” avoids the pitfalls of pious historical reconstructions and plunges right into the cauldron.

Restoration este un film ce apare rar spre deloc pe micile ecrane, un film in care joaca actori consacrati, actori in voga, actori talenti. O poveste despre viata si cat de usor este sa te abati de la un drum, sa experimentezi tot ce poti si sa fi in stare sa te redescoperi.

Comments