Evil Dead (2013) – Not so groovy

Nota: 5/10

Kunda… Estrata… Montose… Conda. ( Naturom Demonto)

Scopul reboot-ului: jumatate strategie de marketing, jumatate castigarea unei audiente tinere. Unde mai pui ca multi fani asteapta de ceva vreme noutati despre aventurile lui Ash Williams. 

Franciza Evil Dead inceputa in 1981 cu Bruce Campbell in postura eroul incercat de fortele raului si cu Sam Raimi ca regizor este resuscitata cu sange proaspat in 2013. Aduce ceva nou acest film? Nu. Este o readaptare a filmului din 1981 cu o distributie noua iar gandul pleaca spre un alt experiment nefast cunoscut drept Psycho (1998). Cine se stie slab de inger, nu rezista la valuri de sange aruncate cu galeata spre spectator, automutilare si prostie cat cuprinde, cinematografele in aceasta perioada au o gama variata de filme iar daca cautati un film de groaza bun, cautati orice altceva mai putin Evil Dead 2013.

Ce avem noi aici?

Un grup de tineri aterizeaza intr-o cabana. Eric, Mia, Natalie, Olivia si David ( da, initialele numelor formeaza cuvantul DEMON, aviz grupurilor de prieteni daca initialele numelor voastra formeaza cuvintele Iad, Satana, drac si alte asocieri macabre, plecati acasa nu ramaneti impreuna. Eu ce sa zic, initialele numelui meu formeaza R.I.P. ”rest in peace”. Splendida ironie) decid sa ramana in aceasta cocioaba parasita din care razbeste conform spuselor personajului feminin principal, o duhoarea a mortii. Mia ( Jane Levy) este in stare de sevraj iar gasca de amici gaseste de cuvinta s-o tina in locatia uitata de Dumnezeu decat sa plece naibii spre un spital. Intre timp Eric ( Lou Taylor Pucci) se apuca sa frunzareasca o cartulie numita Naturom Demonto si sa citeasca din ea. Un mic amanunt ce pe parcursul filmului devine important: Naturom Demonto nu trebuie citit. Destul de simplu nu? Gresit. Acest tip de filme te fac sa te intrebi in timp ce le privesti cat de prosti ne cred scenaristii, cat de proaste pot sa fie personajele, mai ales un profesor, incat sa se apuce sa citeasca dintr-o carte blestemata. Ajungi la concluzia ca aceste fiinte sarace cu duhul isi merita soarta pentru ca lupta impotriva instinctului natural de autoconservare. Demonul invocat isi face aparitia si pune stapanire pe Mia. Bineinteles, there will be blood.

Nu zic ca filme gen Nightmare on Elm Street, Hellraiser nu au avut portia lor de prostie imbinata cu misticism iar toate chichitele nascocite pentru a baga groaza in spectatori au fost utilizate. Poate am devenit insensibila la maine taiate, fete ciuntite, cuie infipte in carne. Poate dupa 3 sezoane de Spartacus si nenumarate filme si seriale unde violenta gratuita este la ordinea zilei iar efectele sunt mai de Doamne ajuta decat in Evil Dead, s-a creat in mintea mea  un soi de plictiseala atunci cand vad si revad acelasi tip de scene, aceleasi mutilari. Ar trebui introdusa o regula de aur in acest tip de filme, dialogul sa nu existe pentru ca acolo unde ”bitch” si ”cunt” sunt folosite din 5 in 5 cuvinte e clar ca scenaristul era in pana de  inspiratie. Actorii joaca cu materialul clientului, li se spune sa urle, urla, li se spune sa verse sange, ordinul se executa. Din Evil Dead, un reboot cu aspect de sequel nu ramane decat intentia de a scoate de la naftalina povestea iar Bruce Campbell sa-si reia poate in urmatoarele filme rolul lui Ash.

Evil Dead este o farsa cu aer campy unde toata echipa reunita, de la actori la asistenti si regizor s-au distrat in dulcea amintire a vremurilor de demult cand stateau adunati in jurul unui foc de tabara si incercau sa se speriem unii pe ceilalti cu povesti de groaza.  Din pacate la Evil Dead eu am ras desi doream sa fiu inspaimantata.  Cateodata este bine sa lasi unele lucruri in pace si sa nu le faci un reboot, cum este in cazul de fata. Chit ca as vrea sa-l vad pe Bruce Campbell dupa ani si ani cu grujba-n mana dar tot vreau sa-l vad intr-un film original nu intr-o ciorba reincalzita.

Ce spune critica?

Personal consider notele oferite pentru Evil Dead exagerat de mari tinand cont de mostenirea lasata de Sam Raimi acestei francize. Statutul de film cult nu se obtine peste noapte iar Evil Dead vrea sa creeze o legatura intre trecut -Ash – si prezent – Mia. Pe IMDb gasim o medie de 7.1/10, pe Rotten Tomatoes, o prospetime de  62% (really?!), 6.2/10 din partea criticilor , 98 de cronici pozitive si 59 negative. Metacritic indica un metascor de 57/100.

Chuck Wilson, Village Voice:

The plotting as a whole feels fresh, as does the emphasis on women strong enough to defend themselves.

Nigel Floyd, Time Out London:

Despite much old-school splatter, it’s seldom frightening and oddly unfunny.

Mick LaSalle, San Francisco Chronicle:

This remake of the 1981 horror classic starts well, but it soon degenerates into tiresome shock gore that overstays its welcome, despite the film’s modest run time. Jane Levy as a heroin addict going through withdrawal is the one bright spot.

Comments