The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2: Sa fie pentru sufletele fanilor

Nota: 6/10

“I thought we would be safe forever. But “forever” isn’t as long as I’d hoped.’’ – Bella Cullen

Previous on Twilight: Breaking Dawn part 1: Bella si Edward se casatoresc, fac dragoste si minune, Bella ramane insarcinata iar copilul, acest hibrid om/vampir, o ucide incet dar sigur. Solutia salvatoare vine din partea lui Edward iar Bella este transformata in vampir.

De la bun inceput trebuie sa mentionez ca nu am fost si nu sunt fan Twilight – carti sau filme – dar fiind contemporana cu ‘fenomenul’ nu puteam sa las sa treaca pe langa mine premiera ultimul film din The Saga.  Partile foarte bune ale filmului sunt: poti vedea linistit filmul chiar daca nu stii exact ce s-a intamplat in celelalte filme – la nevoie te ajuta wikipedia si IMDb-ul, comparativ cu celelalte filme, BD  2 e chiar foarte bun. Partile proaste: e foarte lung, aduce foarte multe personaje noi pe principiul ‘si acum facem cunostinta cu’ iar actorii ce au rolurile vampirilor romani, Vladimir si Stefan (Noel Fisher si Guri Weinberg), accentul cu inflexiuni pronuntate a la Lujosi si aspectul fizic pasty and peroxide blonde, n-au nimic in comun cu romanii dar sa intelegem ca echipa de casting nu s-a gandit sau nu stia ca avem si noi actori.

Ce avem noi aici?

Diversitate culturala si legaturi de familie. As putea spune si ceva iz de vampire mafia, Carlisle (Peter Facinelli) are relatii pe tot mapamondul la capitolul vampiri gata sa-i sara in ajutor. De ce sa-i sara in ajutor? Pai sa vedeti dumneavoastra, Bella si Edward se pare ca au adus pe lume un copil nemuritor – adica un fel de Blade meets Duncan McLeod iar in lumea vampirilor sclipiciosi it’s a big no no –  iar la familia di Volturi sar ca arsi cand Irina Denali (Maggie Grace) le aduce la cunostiinta ce a vazut ea in timp ce se plimba prin tinutul unde familia Cullen locuieste – eu ma intreb daca platesc chiria, facturile la utilitati asa uitati in codru dar cu gageturi de ultima generatie . Copilul hibrid, numit Renesmee (Mackenzie Foy)  nu are alt pacat decat ca reuseste sa creasca  intr-o zi cat alti copii intr-un an si sa fie obiectul afectiunii – imprint – lui Jacob (Taylor Lautner). Acest imprint, obicei al lupilor marca Twilight, in contextul de fata este destul de …kinky, tinand cont ca Jacob are 18-19 ani iar Renesmee este un bebelus, dar daca dragoste nu e nimic nu e si daca Jacob nu s-a putut cupla cu Bella atunci the best revenge si to…date her daughter.

Aro (Michael Sheen) & The Volturi hotarasca ca-i cazul sa aduca legea asupra clanului Cullen iar clanul Cullen face un fel de casting de cunostinte si relatii pe principiul: cine doreste sa moara in chinuri sa ni se alature, we have cookies. Bella a evoluat. Multi dintre noi ne nastem pentru a urma o vocatie,pentru  a face ceva cu vietile noastre, Bella ne informeaza ca s-a nascut sa fie vampir. Adica s-a nascut ca sa moara dar sa privim very open minded tot ce iese pe gura personajelor pentru ca in universul Twilight totul se intreprinde in numele iubirii, relatiilor de sange si prietenilor pe viata. La capitolul vampiri de peste mari si tari putem sa subliniem: Twilight trebuie sa ne convinga vizual si vocal ca avem de-a face cu personaje ce nu au de-a face cu Statele Unite – irlandezii sunt albi la fata si roscovani, britanicii au eleganta si accent, cei veniti de prin padurile amazoniene au pene si se acopera cu piei de animale semn ca H&M nu a ajung pana la ei iar romanasii nostrii cu un accent de toata frumusetea ‘not Romanian’ si apar pe principiul veni, vidi si acasa; un alt aspect demn de luat in calcul, vampirii marca Twilight au daruri, au atatea daruri de poti sa juri ca mai era putin si profesorul Xavier aparea in caruciorul sau ultra-mega-tech si ii chema la o reuniune cu X-Men, vampirii Twilight manipuleaza elementele, cheama stihiile, poseda ceva numit Shield – pentru cateva momente am zis ca pe Bella o asteapta Nick Fury la un debrief.

La capitolul personaje si actori totul se rezuma la caricaturi. Kristen Stewart a beneficiat de cel mai mare bine adus personajului sau, vampirizarea. Pe principiul aplicat cu succes in The Vampire Diaries, moartea si invierea pe post de vampir te fac mai increzator, mai slim and fit, aduc atitudine si personalitate iar din fatuca ce-si musca buza de jos si vorbea foarte incet Bella a inflorit. Sa-i fie de bine. Edward aka Robert Pattinson e la fel de emasculat daca nu cumva a atins the lowest low. Mackenzie Foy pe post de Renesmee trece de la copil infatisat CGI -creepy – la un copil ce abia scoate 2 cuvinte dar comunica prin semne si atingand epiderma. Marea problema la Twilight o reprezinta in continuare personajele slab conturate in film si lipsa de expresivitate. Starile sufletesti, dramatismul, the family bonding and all that jazz ce sunt usor fortate in acest ultim film sunt presarate pe ideea: acum bagam muzica de corazon cand se pupa Bella cu Edward, adaugam ceva simfonic/epic pentru scenele in the wide open cand apar echipele adverse, filmam scurt si sarim pe fiecare personaj in parte sa vada lumea ca-i luam pe toti in colimator. Nu-i predictible dar Twilight BD 2 se forteaza sa fie unpredictable in a very predictable way. Asa sta treaba si cu batalia mult anunta intre team Cullen and friends vs The Volturi. Cred ca pe undeva cineva a vazut Savages si a zis ca nu-i o idee rea sa se inspire din finalul filmului lui Oliver Stone, acum intrebati si voi pe fanii cartilor si pe fanii filmelor si poate ne dumirim daca a fost o idee buna sau proasta. Pot sa spun ca m-a amuzat in sensul bun derularea secventei ce se anuntea the big battle.

Tocmai de aceea BD2 pare sa aibe un sfarsit fortat fara prea multa sare si piper dar cu un tribut la final adus tuturor celor ce au jucat in film.

Ce zice critica?

Pe IMDb, BD2 are un scor de 5.9/10, pe Metacritic 52/100, pe Rotten Tomatoes 5.1/10 si o ‘prospetime’ de 47%.

Adica ca sa traducem in termeni comestibili, e un film facut pentru fani. Outsiderii se pot distra, nu-i un film slab, comparativ cu BD 1 este mult mai bun si daca stau sa-mi aduc aminte de primul film Twilight, BD 2 pare sa fie cel mai bun film din serie.

Comments