Snitch (2013) – Dragoste de tata

Nota: 6.5/10

I just want to help my son. (John)

Pana unde mergi ca sa-ti salvezi copilul? Saptamana aceasta am vazut Snitch si Pozitia Copilului la interval de cateva ore unul de celalalt. Da, diferente sunt destule intre cele doua productii dar cele doua filme au in comun sacrificiile facute de parinti pentru copii.

 Daca in Pozitia Copilului Cornelia ( Luminita Gheorghiu) isi utilizeaza toate relatiile pentru a evita incarcerarea fiului sau, in Snitch, John ( Dwayne Johnson) isi vede fiul inchis pentru trafic de droguri, singura posibilitate la indemana este sa faca o intelegere cu Joanne Keeghan ( Susan Sarandon), procuror aflat in toiul alegerilor, devenind informator activ. Filmul este bazat pe fapte reale.

Ce avem noi aici?

Dwayne Johnson a reusit un lucru interesant in ceea ce ma priveste. Mi-a oferit un rol credibil. John Matthews (Dwayne Johnson) are un fiu din prima casnicie. Fiul este arestat din primele minute ale filmului pentru trafic de stupefiante cu posibilitatea de petrece cel putin 10 ani dupa gratii. Procurorul (Susan Sarandon) ii ofera sansa reducerii pedepsei daca Jason (Rafi Gavron) coopereaza si ofera numele altor persoane implicate in aceasta schema. Adica mai pe sleau sa-si toarne prietenii asa cum au facut-o si ei. Jason are principii solide si refuza sa faca acest lucru iar John se vede pus intr-o situatie dificila. Ca parinte intelege ca fiul sau a apucat-o pe cai gresite dar nu renunta sa-l aduca pe drumul cel bun. Cu toate defectele, toate certurile si neintelegerile Jason este copilul sau.

John se aliaza cu Daniel (Jon Bernthal) un fost detinut ce lucreaza pentru el si are relatii cu interlopii locali si se ofera sa aduca dovezi in schimbul eliberarii fiului sau. Situatia se complica atunci cand John atrage atentia lui Juan Carlos ‘El Topo’ Pintera (Benjamin Bratt), sef al unei retele de droguri din Mexic. Pana unde mergi pentru a-ti vedea copilul acasa? Pana la capat. Iar in drumul lui John sunt multe obstacole si decizii grele de luat.

Mi-a placut atmosfera filmului si jocul lui Johnson, Bernthal si Sarandon, cu toate ca aceasta din urma apare destul de rar, personajul sau este credibil. In schimb Benjamin Bratt este o prezenta fortata, caricaturala oferind toate elementele clasice ale unui membru de vaza al lumii interlope.

De la inceputul filmului aflam ca povestea are la baza fapte reale dar confruntarea finala dintre John/cartel si agentii federali condusi de Barry Pepper este mult prea simplist realizata. Personajul negativ iese repede din scena printr-o secventa putin credibila.

Susan Sarandon imi aduce aminte de rolul lui Tommy Lee Jones din filmul The Client (1994), atunci Sarandon juca rolul avocatei ce isi ajuta clientul minor, in Snitch actrita apare aidoma lui Jones, in rolul de procuror aflat in mijlocul alegerilor si utilizandu-l pe Jason ca moneda de schimb atat pentru un succes in vazul televiziunilor cat si pentru atragerea  alegatorilor.

Ric Roman Waugh ofera un film de actiune cu multa emotie. Scenariul pe alocuri este dezlanat iar actiunea are foarte multe momente de suisuri si coborasuri. Greul cade pe umerii lui Dwayne Johnson ce duce partitura in forta si credibil in multe scene pana la capat dar  povestea si deznodamantul par fortate.

Ce spune critica?

Snitch are cronici mixte peste hotare. Pe IMDb are o nota de 7/10. Pe Rotten Tomatoes, o prospetime de 56% si un average rating din partea criticilor de 5.6/10. Pe Metacritic, Snitch are o scor de 52/100 si cronici mixte.

William Goss (Film.com):

Despite its apparent compromises to noble finger-wagging (initially) and requisite fist-pumping (eventually), Waugh has fashioned a sturdy character-first entertainment out of Snitch at a time of year when those are all too rare to behold.

Joshua Rothkopf (Time Out New York):

Snitch is a movie that cries out for the wiry B stars of yore: Robert Forster, a younger Tommy Lee Jones. And it would have occurred to a craftier screenwriter to make his hero’s walk on the criminal wild side a touch more tempting.

Snitch este un film ce nu trebuie ratat de fanii lui Dwayne Johnson iar cei ce-l descopera taman acum sau nu au gustat filmele in care joaca The Rock s-ar putea sa fie o surpriza placuta.

Comments