Austenland (2013) – Fantezie vs. realitate

actori: Keri Russell, JJ Feild, Jane Seymour, Jennifer Coolidge
regizor: Jerusha Hess
Edge and Back: 6.5/10

“Austenland” te pune fata-n fata cu limitele devotamentului fata de un fanbase, autor, actor, carte, film, you name it, you’ve got it here. Jane Hayes este o tanara care adora cartile scrise de Jane Austen – sa nu uitam filmele, Colin Firth forever Mr. Darcy in our hearts – si decide sa-si indeplineasca marea dorinta, sa mearga in Anglia la resedinta Austenland si sa intre in pielea personajelor indragite. Cu bune si rele, filmul regizat de Jerusha Hess ofera momente comice suficiente dar pentru mine intrebarea care rasare la finalul filmului este: pana unde mergi din dragoste pentru un hobby?

Ce avem noi aici?

Colin Firth a reusit performanta ca din 1995 si pana in prezent sa fie cel mai reusit Mr. Darcy care a aparut pe micul si marele ecran. Un actor care a jucat atat de convingator incat generatii de femei cand citesc romanul lui Jane Austen il vad pe Firth atunci cand Darcy apare in peisaj, ofteaza (nu-i de mirare daca ne gandim ca Helen Fielding, autoarea romanelor “Bridget Jones” si-a numit personajul masculin principal Mark Darcy si ghiciti cine l-a jucat in ecranizare? Ati ghicit. Colin Firth. Dreams do come true).

Revenind la Jane (Keri Russell), descoperim o tanara care de mica a indragit lumea descrisa in romanele lui Jane Austen. Atat de mult incat pe langa lectura obligatorie – din scoarta-n scoarta cu tot cu fragmente memorate – ajungem la un apartament decorat in stil Regency, canute de ceai, flori, tablouri, pernute si nelipsitele obiecte de colectie ce se gasesc pe Amazon sau ebay.com: figura lui Darcy/Colin Firth din carton in marime reala si o papusa Darcy care recita un fragment indragit de fane.

Viata fetei se schimba atunci cand decide sa-si arunce economiile de-o viata si patrunde intr-un conac din Anglia, Austenland unde Mrs. Wattlesbrook ( Jane Seymour) are o afacere superba: iti ofera la un pret piperat experienta cu tot cu print pe cal alb ca-n romanele lui Jane Austen. The catch is accepti din start ca traiesti o fantezie cu rochii de epoca, dansuri de societate, limbaj BBC si domni gata sa te cucereasca. Actori de profesie. Acum cativa ani am urmarit un reality show, Regency Hourse Party. Daca si voi l-ati vazut, despre asta e vorba in film cu un twist frumos la final.

Daca va era dor s-o revedeti pe Jennifer Coolidge va veti delecta cu o domnisoara Elizabeth Charming venita cu pachetul Platinum. Nu-i fana Jane Austen, se chinuie sa fie o proper Regency Lady dar asemeni orfanei Jane – fiecare participant in functie de pachetul cumparat primeste o identitate pe durata sederii la conac – isi doreste sa traiasca un vis.

Povestea noastra nu este completa fara domnul Darcy. JJ Field joaca rolul lui Henry Nobley, the Mr. Darcy. Sarmant, sarcastic, the whole package with an English accent. Rivala din povestea micutei Jane este lady Amelia (Georgia King) si ca totul sa fie ca-n vis, il avem pe Martin the Stable-boy (Brett McKenzie) care incearca s-o cucereasca pe tanara.

“Austenland” nu te minte cu promisiuni desarte. Este un film simpatic, de vazut alaturi de prietenii dragi. In schimb ce atrage si mai mult la acest film este dilema traita de Jane: cum reusim sa iesim dintr-o fantezie construita ani de-a randul? Pana unde mergi pentru a trai un vis? Fiecare dintre noi are un raspuns, unul mai serios, altul mai romantic, altul mai pragmatic. Este important sa stii bine unde incepe si se termina o fantezie. Sa-ti traiesti visul dar sa nu lasi acel vis sa puna stapanire cu totul pe viata ta.

Da, recomand acest film cu tot cu nota de pe IMDb mai ales daca si voi macar odata ati oftat dupa un Darcy, un Rhett, un Tony, un Krycek, un Dean, un Damon, un Sherlock Holmes si lista poate continua.

Comments