Jurassic Park (1993) – ”Welcome to Jurassic Park”

Nota: 8.5/10

Dr. Grant, my dear Dr. Sattler… Welcome to Jurassic Park. (John Hammond)

Au trecut 20 de ani si Jurassic Park nu si-a pierdut farmecul. Coloana sonora ce poarta semnatura lui John Williams, scenariul lui Michael Crichton, distributia, totul sub bagheta magicianului cunoscut sub numele de Steven Spielberg, incanta tinerii ce descopera acest film si adultii ce retraiesc experienta primei vizionari. 

T-Rex a trecut cu brio testul timpului iar universul JP fascineaza ca in zilele de aur ale anilor ’90. Multi dintre noi am crescut cu aceste filme, am visat sa avem o jucarie sub forma unui dinozaur, ne-am tras parintii de maneca sa ne duca la Muzeul Antipa cand in Romania au fost aduse pentru prima oara modelele de dinozauri folosite in film. Intr-o vreme cand nu aveam Internet si utilizam putinele resurse ce le aveam la indemana pentru a ne informa, Steven Spielberg ne-a oferit un film magic ce l-am revazut saptamana aceasta cu acelasi entuziasm ca-n 1993.  Imbunatatit cu ajutorul tehnicii 3D, atat de draga si in anumite cazuri utilizata foarte bine, Jurassic Park ramane filmul care a fascinat spectatorii si a revolutionat evolutia efectelor speciale.

Ce avem noi aici?

Avem momente intense, acele clipe superbe cand o frantura dintr-o melodie iti declanseaza o stare de euforie. Din adultul serios, cu probleme, sarcini de lucru cazi lin intr-un tunel al timpului si te intorci in vremurile copilariei, zambind si privind cu ochii mari cum dinozaurii defileaza pe ecran. Asa se intampla cand aud primele acorduri din coloana sonora marca John Williams.  Jurassic Park demonstreaza dupa doua decenii ca este un film ce poate concura oricand la box office cu filmele ce se regasesc acum pe ecrane.

Povestea este simpla: doctorul Alan Gran (Sam Neill- cel ce nu a fost prima alegere pentru rol) si paleobotanista Ellie Sattler (Laura Dern) sunt tentati cu o oferta de  finantare pe trei ani din partea binefacatorului in materie de cercetari intreprinse de cei doi, John Hammond ( Richard Attenborough), totul venind pe tava daca viziteaza insula privata transformata in parcul Jurassic Park. Un loc unde omul s-a gandit sa se joace de-a Dumnezeu si sa aduca la viata creaturi disparute in urma cu 65 de milioane de ani. Un sabotaj face ca insula sa fie izolata iar dinozaurii sa se transforme din atractii in vanatori.

Frica pune stapanire pe bietul spectator si privim fascinati, suspansul provocat de zgomote, de trepidatii, de chipurile inmarmurite ale personajelor. Convertirea in format 3D nu este excelenta, imaginea este de cele mai multe ori blurata, cu toate acestea farmecul nu se pierde. Tresarim de pe scaun cand auzim tipetele copiilor sau atunci cand mujetele si ragetele dinozaurilor de tot soiul isi fac prezenta simtita.  Daca imaginea nu a primit un tratament complet in materie de 3D, sunetul a fost imbunatatit simtitor.

Jurassic Park 3D demonstreaza ca publicul adora aceasta franciza si exista interes pentru reboot-ul promis initial pentru 2014.

”Welcome to Jurassic Park!”

Ce spune critica?

La 20 de ani de la lansarea pe marele ecran, privim catre site-urile de profil si notam sub imperiul amintirilor: pe IMDb, o nota din partea utilizatorilor de 8/10. Rotten Tomatoes indica o prospetime de 92%, certified fresh, o medie din partea criticilor de 8.2/10 ( 92 cronici pozitive si doar 8 negative). Incheiem cu Metacritic si al sau metascor de 68/100.

Roger Ebert, Chicago Sun-Times:

The movie delivers all too well on its promise to show us dinosaurs. We see them early and often, and they are indeed a triumph of special effects artistry, but the movie is lacking other qualities that it needs even more, such as a sense of awe and wonderment, and strong human story values.

Peter Travers, Rolling Stone:

Colossal entertainment — the eye-popping, mind-bending, kick-out-the-jams thrill ride of summer and probably the year.

Variety:

Spielberg’s scary and horrific thriller may be one-dimensional and even clunky in story and characterization, but definitely delivers where it counts, in excitement, suspense and the stupendous realization of giant reptiles.

Comments