Interviu cu Mircea Muresan despre a doua editie East European Comic Con

Mircea Muresan este directorul executiv al East European Comic Con. Nu stiti ce este EECC ? Weekend-ul 30-31 martie 2013 a fost unul unic la Palatul National al Copiilor.  The geeks si nu numai ei, pasionatii benzilor desenate, anime, jocurilor video, cosplay-ului, filmelor si serialelor au simtit la ei acasa un pic din magia San Diego Comic Con. In 2014 se anunta surprize si mai mari. Jason Momoa si Sebastian Roche sunt deja confirmati pentru a doua editie EECC – se va derula intre 9-11 mai 2014 la Roxempo.  In exclusivitate pentru Edge and Back, Mircea Muresan a acordat un interviu:

1. Cum s-a nascut idee proiectului East European Comic Con ?

Acum 2-3 ani am inceput sa lucram la un proiect axat pe cultura japoneza moderna (anime, manga, muzica etc.) si traditionala. Tot atunci am gandit un concept asemanator cu cel al New York Comic Con care sa il potrivim Romaniei dar si tarilor vecine.

Am lucrat la proiect, am angajat un avocat care s-a ocupat de partea legala, de la nume la verificarea patentelor sau alte chestiuni care sa nu ne puna probleme ulterior, dupa aproximativ 15-18 luni proiectul era pregatit pentru implementare.

2. Cum se desfasoara pregatirile pentru a doua editie East European Comic Con? Ce aduce nou fata de cea de anul acesta ?

Voi incepe cu a doua intrebare si voi reveni la prima. Daca cumva ati fost la prima editie, cel putin din punct de vedere al amenajarii si cum va arata, se va apropia mai mult de San Diego Comic Con. Incepand din luna mai am lucrat cu o companie americana care ofera consultanta unor evenimente de acest tip “Comic Con” care au adus “know how”-ul de care aveam nevoie pentru a lansa o editie lucrata la un nivel cu adevarat “profi”.

Astfel ca pe langa concursurile de Quiz, Cosplay si AMV, vom aduce un concurs nou dedicat editorilor de video pe care il vom tine secret pana probabil in luna ianuarie. De asemenea, pe langa invitatii clasici, mai exact actorii, vom avea si artisti de banda desenata care lucreaza cu DC, Marvel, Dark Horse sau Image Comics, vom aduce “Youtuberi” cunoscuti, atat din tara cat si din afara si vom incerca sa convingem actori din tara sa participe.

Cred ca editia din 2014 va fi complet diferita fata de cea din primavara anului acesta. Va rezolva o parte din problemele primei editii cum ar fi cozile (la intrari, la actori etc.) sau spatiul mic pentru zona de gaming. Ceea ce trebuie sa inteleaga lumea este ca ne este foarte greu sa promitem ca nu va mai fi imbulzeala.

In primul rand oriunde in lume, astfel de evenimente care au succes, aduc multi oameni iar solutia cu o locatie mai mare nu este neaparat cea mai buna. Asta pentru ca indiferent de numarul de persoane asteptate, numarul de expozanti si vanzatori va creste foarte putin in comparatie cu publicul de la o editie la alta. Asa ca, chiar daca ai un spatiu mai mare nu vei avea cu ce sa il umpli. Solutia pe care am gasit-o alaturi de consultanti, a fost sa folosim 3-4 hale separate de la Romexpo. O hala pentru gaming, o alta hala pentru expozanti care sa fie un “bazar/targ” cu produse specifice evenimentului, o hala principala unde sa se regaseasca scena principala, actorii si sponsorii (daca ne ajuta Dumnezeu) si expozantii cei mai mari, si o sala de conferinte de minim 500 de locuri unde sa putem tine Panel-urile(sesiunile de intrebari si raspunsuri).

Astfel vom reusi sa impartim oamenii in 4 locuri in acelasi timp, in asa fel incat sa diminuam imbulzeala. Estimativ in cele 4 locatii pot fi in jur de 8000-9000 de persoane, iar pe zi in jur de 12000 avand in vedere ca publicul nostru petrece mai mult de 4 ore la eveniment.

Pregatirea editiei 2 sau Beta, prima fiind Alpha, consta in construirea unu concept pe baza unui buget estimat la 120.000 euro, lucram indeaproape cu consultantii si Romexpo pentru a gasi solutii logistice calitative si ieftine pe cat posibil, am inceput sa lucram la promovare si deja lucram la schita locatiei, urmand ca in decembrie sa dam drumul inscrierilor pentru expozanti si concursuri. A da, si cautam youtuberi si de cateva zile am avut o prima discutie si am trimis invitatii catre PewDiePie, Tobuscus, Smosh si Markiplier, asteptam sa vedem daca sunt disponibili si dispusi sa calatoreasca in Romania si care ar fi costul.

3. Care crezi ca sunt filme/seriale preferate de publicul EECC?

Wow, am incercat si noi sa aflam aceste lucruri si trebuie sa spunem ca Game of Thrones a ramas in topul preferintelor, urmat de Harry Potter si serialul Supernatural, Trilogia Lord of The Rings si The Hobbit, serialul The Big Bang Theory, Doctor Who si Sherlock(BBC). Dupa acestea urmeaza seriale si filme cu super eroi.

4. In ce consta procesul aducerii unui actor la EECC ? Care sunt pasii ?

Nu este o intrebare simpla. La prima editie ne-am jucat de-a baba oarba si am trimis emailuri managerilor si agentilor unora dintre cei mai cunoscuti actori de la Hollywood, pe rand ne-au si refuzat, unii foarte politicos, alti foarte sec ,”NU!”, pana cand agentul lui Jason Momoa ne-a indrumat spre sau managerul de conventii, care a inteles situatia financiar a Romaniei si ne-a sugerat un actor cu un cost mai redus pentru prima editie si anume John Rhys-Davies.

Acum lucrurile s-au simplificat si consultantii se ocupa atat de negociere cat si contactarea managerilor. Insa este de mentionat ca un actor isi rezerva tot timpul in contract dreptul de a amana aparitia (fara a returna banii) din motive de sanatate sau daca primesc un rol intr-o distributie. Au ei o zicala : “Cariera e pe primul loc”.

5. EECC se inspira dupa un eveniment Comic Con din afara in ceea ce priveste organizarea si structura ?

Da si nu. Am incercat sa adaptam foarte mult conceptul New York Comic Con, Dragon Con care nu au tot timpul contracte cu diverse studiouri care se angajeaza sa isi promoveze filmele sau serialele la eveniment prin actorii din acestea. La noi nu se pune problema ca un studiou sa achite costurile pentru un actor. Vorbim de Romania si daca in Marea Britanie abia acum au inceput sa se miste putin lucrurile in aceasta directie, noi mai avem multi ani de recuperat. In primul rand trebuie sa demonstram ca suntem o piata profitabila pentru cinematografie, ceea ce nu este adevarat in acest moment si poate nici in urmatorii 20 de ani.

Asa ca am adaptat evenimentul si am incercat, cu resursele care le avem, sa il aducem cat mai aproape de cel din Statele Unite, fie ca este vorba de NYCC sau SDCC.

6. Pe cine ti-ai dori sa-l aduci la EECC si de ce?

Maisie Williams era pe lista noastra si pot spune ca eram siguri ca va veni, aveam si bugetul si managerul ei de partea noastra, insa Maisie are prioritati (scoala si cariera) bine definite care nu au facut posibila participarea ei la EECC2014.

In cam 4-5 editii cred ca este posibil sa il vedem pe Sir Patrick Stewart, desigur sunt sanse incredibil de mari chiar daca accepta sa amane aparitia inainte cu 2-3 luni de zile. Pentru 2015-2016 fie Mark Sheppard, fie Misha Collins ne vor onora cu prezenta daca se dovedeste ca numarul faniilor serialului Supernatural sunt dispusi sa participe la urmatoarea editie.
Imi este greu pentru ca nu tine de mine ci mai mult de public si popularitatea actorului in estul Europei. Sunt multe seriale si filme care rasar si sunt extrem de populare.

7. Ti-au fost implinite asteptarile legate de prima editie EECC?

Daca este sa privesc asteptarile din punct de vedere a numarului de vizitatori si faptul ca am reusit sa aducem 2 actori, atunci DA! Le-am depasit! Insa sa nu creada nimeni ca nu am vazut toate problemele evenimentului si nu am fost dezamagit de ele. Pot spune ca mai mult am fost entuziasmat ca putem creste un astfel de proiect in Romania.

8. Te-ai gandit sa impletesti EECC cu vreo organizatie caritabila sau un scop caritabil?

Da, chiar de la prima editie la fel ca toate evenimentele cu bilet din Romania, suntem obligati sa sustinem Crucea Rosie Romania cu 1% din incasari. Personal cred ca organizatorul ar trebui sa aiba libertatea de a alege ce organizatie umanitara merita sa fie sustinuta.

Oricum pe langa acest aspect cred ca sustinerea financiara trebuie sa mearga mana in mana cu implicarea directa. Daca este vorba de mediu, social sau sanatate cred ca este foarte usor sa strangi o suma de bani pentru o cauza si sa te lauzi cu acest lucru, eu pretuiesc si implicarea.

Ramane sa vedem ce proiecte gasim in care sa credem cu adevarat si sa fim siguri ca banii nu ajung in buzunarele conducerii sau in buzunarele unor “afaceri de familie” ale acestora.

Interviu realizat de Ioana Raluca Popescu si Miriam Mircea.

Comments