Interviu cu Victor Drujiniu

Cu Victor Drujiniu ne-am reintalnit anul acesta la a doua editie a East European Comic Con. Dupa trei zile de munca si distractie geek style la Romexpo, ne-am tras sufletul, ne-am asternut impresiile pe pagina si ne-am gandit sa-l intrebam cate ceva pe the Mighty Victor. Iata ce a iesit.

Ce te-a atras la lumea graficii si a benzilor desenate?

Hmm… Greu de raspuns. Stiu doar ca de mic copil am fost pur si simplu atras de ilustratii si de desen. Un rol important in acest sens l-a avut tatal meu care a alcatuit o colectie considerabila de PIF-uri, pe care le primea de la o cunostina din Franta iar in cele din urma se abonase si primeam cele noi prin posta( impreuna cu gadget-urile lor absolut fabuloase si atat de creative). Acelea au fost primele mele contacte cu BD-ul si cu ilustratia iar eu am fost fascinat pe loc.

Consideri ca exista concurenta in partea de vest a tarii pentru artistii si graficienii din Bucuresti?

Sincer, as minti daca mi-as spune o parere ferma deoarace nu prea cunosc artisti care sa faca BD in vestul tarii.  Teoretic, prin tot ceea ce aduna si ofera, Bucurestiul este probabil cel mai prielnic loc si pentru crearea si publicarea de banda desenata la noi in tara. Iar daca o luam si numai din acest punct de vedere, cred ca cei din Bucuresti au deja un avantaj considerabil.

Ai vreo preferinta intre stilurile si personajele Marvel si DC?

Interesanta intrebare! Depinde despre ce perioada vorbim. Daca ma intrebai asta la inceputul anilor ’90 as fi raspuns categoric: DC, din ambele punct de vedere (stil si personaje). Astazi insa, diferenta dintre cele doua mari edituri este in mod clar in favoarea Marvel-ului, incepand cu revistele si terminand cu filmele. Eu sunt un ”Marvel boy” de mic si am mai multe personaje indragite la Marvel decat la DC. Desi supererolul meu preferat este: Superman! In ceea ce priveste stilul de desen, Marvel este cu 5 clase peste DC la ora actuala. Din pacate, DC-ul,  desi a avut aceasta relansare cu THE NEW 52, care promitea, incet, incet s-a cam stins si asta din cauza scenariilor dar mai ales a calitatii mediocre a desenului. In plin an 2014 nu poti promova stilul mainstream al lui Image din anii ’90 cand la Marvel apar desenatori exceptionali cu stiluri diferite, realiste dar la fel de spectaculaose! Banda desenata este un mediu visual. Oricat de fantastica ar fi povestea daca nu este ilustrata asa cum trebuie, de catre un artist capabil, ea se va pierde. Si acest lucru se intampla din nou la DC. Pe cand Marvel pune in continuare mare pret pe grafica si are in vistieria sa cei mai buni scriitori si artisti (pencilers, inkers, colorists) din industrie.  In timp ce DC promoveaza mediocritatea, Marvel promoveaza excelenta. La asta se reduce diferenta dintre cele doua. Bineinteles ca m-am referit in special la stil. Daca ne uitam la personaje si “notorietatea” lor, situatia poate ca este ceva mai echilibrata. Insa depinde si de ceea ce faci cu acele personaje.

Cum privesti dezvoltarea fenomenului geek in Romania?

Imi place cum comics-urile si asocierea cu ele sunt privite ca un fenomen “geek”. Insa daca acesta este termenul care i s-a atribuit, ma voi conforma. Cred ca acest fenomen este in plina dezvoltare la noi in tara iar evenimente precum EECC ajuta enorm, oferind o expunere mult mai mare si mai variata decat pana acum. Pe aceasta cale vreau sa le multumesc organizatorilor si sa-i felicit pentru Conventia de anul acesta, care in opinia mea a fost una foarte reusita si cu mult peste editia inaugurala de anul trecut. Insasi acest salt urias, la distanta de doar un an, dovedeste ca exista un real interes pentru fenomen.

Care a fost cel mai greu personaj de realizat/ desenat?

Personajul care mi-a dat cea mai mare bataie de cap in a-l desena a fost Sword Breaker, personajul negativ din The Occultist. Si asta nu numai din cauza design-ului sau dar si datorita stilului pe care l-am abordat eu la acel proiect.

Ne poti da cateva nume de artisti si graficieni din Romania care sunt de retinut si de urmarit in viitor?

Da. Alex Talamba, Adrian Barbu, Bogdan Chelaru sunt cateva nume care au confirmat deja. Bogdan este la inceput de drum dar un inceput foarte promitator tinand cont ca spre deosebire de multi dintre noi el nu are un background/o pregatire artistica.

Se poate spune ca imbini cu succes utilul cu placutul prin meseria pe care o practici?

Nu stiu daca este neaparat “cu succes” dar le imbin. Trecerea de la hobby la profesie reprezinta un process continuu de invatare si adaptare. A fi nevoit sa-ti faci singur programul lucrand in aceasta industrie nu este deloc atat de usor pe cat ar parea. Insa, atunci cand iubesti ceea ce faci, pasiunea pentru acel lucru te motiveaza si te hraneste, astfel ca poti gasi placerea chiar si in momentele mai grele sau cele mai delicate.

Ce parere ai despre femeile care deseneaza benzi desenate in Romania si in strainatate? Crezi ca exista vreo diferenta intre stilul de grafica realizat de femei si cel al barbatilor?

Singurul nume de autoare pe care il cunosc la noi in tara este Maria Surducan. Cea care prin intermediul platformei Crestemidei, a reusit sa stranga fondurile necesare pentru a-si publica romanul graphic: Praslea cel Voinic si Merele de Aur. Sunt fericit sa vad ca astfel de initiative iata isi gasesc sprijinul necesar si la noi in tara. Din pacate nu cunosc alte femei care deseneaza benzi desenate la noi in tara. Urmaresc insa zeci de artisti – barbati si femei- care publica in SUA si Europa si pe care ii studiez. Va pot spune cateva nume de “afara”, cu care si cunoscatorii de comics de la noi ar trebui sa se familiarizeze: Sara Pichelli este desenatoarea mea preferata. Un artist exceptional cu o dexteritate fantastica si un desen superb! Si pentru ca tot este un titlu la moda prin promovarea filmului care va sosi cat de curand si in cinematografele noastre, ea a desenat Guardians of the Galaxy cel mai recent. De asemenea, tot din Italia vine Emanuela Lupacchino, care lucreaza la cel mai inalt nivel, pe piata din SUA, colaborand cu edituri precum Marvel, Valiant si mai ales DC. Dar nu ma opresc numai la desenatoare, unii dintre cei mai buni coloristi – daca nu chiar cei mai buni – din industrie sunt femei si ma refer aici in primul rand la deja celebra Laura Martin, activa in aceasta industire de aproape doua decenii dar si la Nei Ruffino, Joride Bellaire sau Laura Alred.

Acestea fiind spuse, imi doresc din tot sufletul ca si la noi sa apara cat mai multe femei, creatoare de comics deoarece pot oferi multe agestui gen. Asta ma aduce cu gandul si la a doua parte a intrebarii tale, cea legata de diferenta de stiluri. Da, pot exista diferente de stil intre creatorii de comics dar acestea nu tin de gen/sex.

Pagina Deviantart a lui Victor Drujiniu: http://druje.deviantart.com

Comments