Pacific Rim (2013) – To fight monsters, we created monsters

Regie: Guillermo del Toro

Actori: Rinko Kikuchi, Idris Elba, Charlie Hunnam,Charlie Day,Ron Perlman,Max Martini

Scenariu:  Travis Beacham, Guillermo del Toro

Distribuitor: MediaPro Distribution

Nota: 7/10

Today we are cancelling the apocalypse! (Starker Pentecost)

Putem sa-i reprosam multe lui Guillermo del Toro in Pacific Rim dar vedem cat se poate de clar ca geniul din spatelele Hellboy si Pan’s Labyrinth este un geek cand se apuca de un film. Imperfectiunea si fascinatia pentru monstrii o gasim in Pacific Rim, un film pentru multi atipic cand vorbim despre del Toro. Regizor, executive producer, ocazional isi imprumuta vocea pentru personaje de animatie cum a fost cazul pentru Puss in Boots, Guillermo a tinut mortis sa aduca in atentia publicului filmele cu monstii. Godzilla este un Kaiju celebru. Putini isi aminstesc sau cunosc filmele japoneze cu Gamera, Mothra, King Ghidorah, Mechagodzilla, Rodan, Daimajin, Gappa  si King Kong. Nu-i bai, Pacific Rim te arunca intr-un univers unde apocalipsa este din nou pe buzele tuturor ( poate ne era dor dupa World War Z). “Pacific Rim is an incredibly airy and light feel compared to the super-brooding, super-dark, cynical summer movie”, afirma Guillermo. Da si nu. Sa-mi fie cu iertare dar Pacific Rim este destul de dark si brooding cat curprinde, asta daca dam la o parte replicile campy si povestea previzibila.  “This movie needs to be theatrical, operatic, romantic.” Tot de la del Toro citire. Romantismul lipseste cu desavarsire. Cuplul Raleigh (Charlie Hunnam)- Mako (Rinko Kikuchi) numai romantici nu sunt dar sa ne fie clar, era nevoie intr-un film cu tenta apocaliptica sa fim siguri ca specia umana nu se stinge cu una cu doua.  

Ce avem noi aici?

Cand un regizor sufera din prea mult din dragoste pentru un proiect, risca sa ofere un rateu de toate frumusetea. S-a intamplat pe la case mai mari (Oliver Stone, Ridley Scott, Michael Bay). Pacific Rim isi va scoate banii din vanzarile de bilete pe tot globul. Cine va merge sa vada acest film o va face pentru atmosfera, chef de actiune, pretentii putine cand vine vorba de actorie si poveste si dorinta de a da in mintea copiilor. Este un popcorn movie facut cu migala, echipa ILM nu dezamajeste la capitolul efecte speciale (cheful pentru stilul filmelor cu monstrii kaiju si mecha a pastrat secventele in penumbra si furtuna continua).

Din tot tavalugul viziual si auditiv, incercam sa punem cap la cap povestea. Kaiju versus Jaegers. O specie de mosntrii-amfibie ies din ocean si ataca orasele de pe coasta. Guvernele lumii dau mana de la mana si organizeaza programul Jaeger. Doi soldati conduc un robot gigant (nu ma abtin si zic pe fata, Jaegers sunt Tony Stark’s wet dream, kudos Shane Mahan, geniul din spatele costumelor Iron Man) printr-o fuziune neuronala – pe romaneste: cei doi devin compatibili, coordonand fiecare miscare a robotului. Monstrii evolueaza si ataca din ce in ce mai des iar politicienii decid sa opreasca finantarea proiectului Jaeger in favoarea unui zid/baraj. Ghinion. Kaiju trec prin kid ca prin branza ca sa citez un personaj dar sa ne intelegem in acest tip de filme guvernele iau decizii proaste (vezi torpila din The Avengers cu tinta: New York) dar gandite pentru binele populatiei.

Personajele principale sunt: maresalul Stacker Pentecost (Idris Elba), pilotul de pe Gipsy Danger, Raleigh Becket (Charlie Hunnam), Mako Mori (Rinko Kikuchi) si Newton Geizler (Charlie Day). In jurul lor se invarte povestea atunci cand nu avem scene cu Jaegers versus Kaiju. Febletea lui Guillermo del Toro, Ron Perlman apare intr-un rol secundar, Hannibal Chau, regele pietei negre de carne Kaiju. Prezenta sa pe ecran este construita pentru a oferi un partner de replici pentru Day dar Perlman de felul lui stie cum sa puna stapanire pe o scena, in orice fel de film. Rezultatul este unul savuros si indicat este sa ramaneti pana la filmului filmului ca sa vedeti de ce.Hunnam si Kikuchi nu reusesc sa inspire la capitolul potential romantic.

Pacific Rim are un defect principal, aduce mult prea mult cu Independece Day si Armageddon. Raleigh si Mako ne amintesc prea mult de Liv Tyler si Ben Affleck dar jocul celor doi este sub nivelul perechii de pe ecran din 1998. Del Toro nu balanseaza prea bine dinamica: scene de actiune, scene de familie, expozitiune si rezolvarea conflictelor dintre personaje. Finalul din Pacific Rim arunca toate problemele nerezolvate in fata spectatorului cu un deznodamant subtire. Inteleg ca potentialul conflictelor dintre parinti si copii sunt surse inepuizabile pentru orice film si serial dar acest tip de subiect este foarte spinos si are nevoie de timp pentru a se dezvolta sau macar cativa actori buni. Din toata gasca adunata in Pacific Rim, Idris Elba iese in evidenta. Profilul de general scortos cu swag si atitudine, Pentecost ii vine lui Elba ca o manusa.

“I wanted to have Idris not be the blonde, square-jawed, anglo, super hip marine that knows [everything]. I wanted somebody that could bring a lot of authority, but that you could feel the weight of the world on his shoulders. When I watched Luther, that’s the essence of the character… Luther is carrying literally the evils of the world on his shoulders. He’s doing penance for all humanity… Idris is one of those actors that is capable of embodying humanity, in almost like a Rodin sculpture-type, larger than life, almost like a Russian realism statue, you know, big hands, all the turmoil of humanity in his eyes. I wanted somebody that you could have doubts internally, and very few guys can do that.” A simtit bine Guillermo ca Idris Elba este actorul potrivit pentru rolul maresalului. In afara de Perlman, Gottlieb si Day cam aici se opreste inspiratia regizorului si echipei din casting.

Am citit interviurile acordate de Guillermo del Toro in ajunul premierei:”I don’t want people being crushed. I want the joy that I used to get seeing Godzilla toss a tank without having to think there are guys in the tank… “What I think is you could do nothing but echo the moment you’re in. There is a global anxiety about how fragile the status quo is and the safety of citizens, but in my mind—honestly—this film is in another realm. There is no correlation to the real world. There is no fear of a copycat Kaiju attack because a Kaiju saw it on the news and said, I’m going to destroy Seattle. In my case, I’m picking up a tradition. One that started right after World War II and was a coping mechanism, in a way, for Japan to heal the wounds of that war. And it’s integral for a Kaiju to rampage in the city.” Bun, sa nu fie multi oameni morti. Sa fie oare o atingere subtila la sutele de morti din The Avengers, Dark Knight Rises, Man of Steel si cate si mai cate blockbustere? Tot ce este posibil dar parca il vedem pe regizor usor ipocrit chit ca imbratiseaza dorinta fierbinte a unui pusti de a vedea Transformers si Godzilla caftindu-se de zor. Orasele prezentate in film in multe secvente prezinta oameni murind pe capete. Traditie ca traditie dar unele lucruri din nefericire raman aceleasi: in filmele unde gasim cuvantul ”apocalipsa” prezent in descriere, there will be blood and dead bodies.

La capitolul ipocrizie tipica filmelor americane gasim si natiunile ce dau coltul din primele momente pe ecran. Daca nu esti american si faci parte dintr-o echipa de soc, sa fie clar mori sau esti ranit grav. Macar aflam ca rusoaicele pleaca la lupta cu un machiaj demn de un photoshooting si o cofoara ce rezista in timpul luptelor.

Patriotismul si replicile standard sunt la ele acasa: “Today, we are canceling the apocalypse!” suna al naibii de bine cu: “We will not go quietly into the night! We will not vanish without a fight! We’re going to live on! We’re going to survive! Today we celebrate our Independence Day!” ( Independence Day).

Merita sa mergem la Pacific Rim? In IMAX, cu un ecran imens in fata noastra, cu sonorul la maxim, lasand la usa prejudecatile si ifosele. Cu bune si rele, Pacific Rim este un film cinstit cu publicul sau tinta. Vrei cafteala intre roboti si pui de Godzilla? Acesta este filmul perfect. Copilul din tine se va distra pe cinste.

Inchei cu un citat preferat din partea regretatului Roger Ebert, merge de minune atunci cand simtim nevoia sa comparam doua tipuri de film atunci cand nu este cazul: “When you ask a friend if Hellboy is any good, you’re not asking if it’s any good compared to Mystic River, you’re asking if it’s any good compared to The Punisher. And my answer would be, on a scale of one to four, if Superman is four, then Hellboy is three and The Punisher is two. In the same way, if American Beauty gets four stars, then The United States of Leland clocks in at about two.”

Ce spune critica?

Pacific Rim are note bune. Chiar foarte bune. Kaiju versus Jaegers. IMDb afiseaza o nota de 8/10 (mai mult decat a obtinut Iron Man 3 si Man of Steel ). Rotten Tomatoes prezinta un tomatometer de 72%, o medie din partea criticilor de film de 6.8/10 (131 cronici pozitive si 50 negative). Metacritic indica un metascor de 65/100.

Tom Huddleston, Time Out London:

If Del Toro is pitching for an audience of 12-year-old boys (and we do mean boys: this is old-school macho), he’s done a bang-up job. Still, there are times when Pacific Rim could be the work of any jobbing Hollywood director – the warmth and idiosyncracy that characterises Del Toro’s finest work, from Pan’s Labyrinth to Hellboy 2, is absent.

Peter Travers, Rolling Stone:

What pulls us over the rough spots is the mind meld between del Toro the artist and the child inside him. They both want to astonish us. Geeks everywhere, salute.

Chris Nashawaty, Entertainment Weekly:

In a sense, Pacific Rim winds up being not enough of a Guillermo del Toro movie. It’s more like a mash-up of “Real Steel” and the “Transformers” pictures. Which is a shame, because the idea is undeniably cool.

Comments