[Review] Deadpool (2016) – ” From the studio that inexplicably sewed his fucking mouth shut the first time, comes… me!”

Distributia: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, T.J. Miller, Ed Skrein, Gina Carano

Regizor: Tim Miller

„Daddy needs to express some rage”

Dupa ce i-au cusut gura si si-au batut joc de bunatate de origin story, Deadpool aka Wade Wilson s-a hotarat sa arate degetul mijlociu fara jena si sa lupte pentru sansa de avea un film asa cum merita the merc with the mouth.

Ce avem noi aici?

There will be mild spoilers si voi spune de la inceput – pentru ca observ la vizionarile de presa ca majoritatea o tulesc de la filmele Marvel cum incep end credits – stati jos! Urmeaza scena (scenele) de final. Nu de alta dar aseara se golise mai bine de jumatate din sala IMAX. Don’t be like them!

„Deadpool” are parte de un soundtrack genial. In traditia „Guardians of the Galaxy”, melodiile alese sunt in ton cu personajul si atmosfera. „Angel of the morning”, „Shoop”, „Careless Whisper”, „X Gon’Give it To Ya”, „Deadpool Rap” le veti auzi pe parcursul celor 108 minute.

Pe scurt, cum sta treaba cu „Deadpool”? Iata ce se zice pe RottenTomatoes: “Fast, funny, and gleefully profane, the fourth-wall-busting Deadpool subverts the superhero film formula with wildly entertaining – and decidedly non-family-friendly – results.”

Pe larg?

Ryan Reynolds a aratat cucul la propriu si la figurat tuturor celor care ii vedeau zilele numarate in actorie si pe zona de superhero action stars. Dupa ce criticii si fanii i-au sarit in cap pentru X-Men Origins: Wolverine si Green Lantern, iar despre „Copoi pentru Strigoi”(draguta traducere, nu-i asa? Rimeaza!) nu prea avem ce sa spunem pentru ca it sucked big time, omul a luptat pentru ca Wilson sa primeasca un film pe masura tacanelii de care da dovada.

Filmarile s-au realizat in 48 de zile, anul trecut si de atunci asistam la o campanie de marketing cum multi si-ar dori sa faca si/sau sa primeasca .

Big and loud!

Totul incepe de la secventa intro in care echipa ia la misto toate cliseele genului: the British villain – banuiesc ca la Marvel exista o nota secreta care spune cam asa „credem cu tarie ca personajele negative trebuie sa aiba un accent fancy si pentru ca vrem sa fim politically correct si sa nu lovim in tarile din blocul ex-comunist, in asiatici si in nemti, mergem cu un Brit. Plus, astia arata bine, au cohorte de fane si … am zis ca au un accent misto? Also, declaram ca nu gasim un actor neaos capabil sa ranjeasca si sa tina un monolog amenintator dar care sa-ti provoace senzatii placute”. Ma rog, sau ceva in genul asta, trecand prin misto-uri aruncate la adresa CGI-ului utilizat in draci, producatorilor si regizorilor adusi sa respecte cerintele Casei.

Era cazul sa apara un asemenea afront adus genului, nu de alta dar asistam la plafonare pe marele ecran si experimente mai mult sau mai putin reusite pe micul ecran ( thank you Netflix).

Nu este un secret ca sunt impotriva politicii de disneyficare a filmelor Marvel, punct de vedere sustinut intr-o serie de articole si mai ales implicarii excesive a producatorilor in regie, scenariu si montaj. Din ce in ce mai des au rasarit articole despre regizori si actori care au parasit francizele Marvel din cauza presiunilor venite din partea celor din varful ierarhiei. Ramane un mister cum Disney and co nu baga un ban cand vine vorba de perioada nominalizarilor, tinand cont de faptul ca au avut filme cu incasari mari si cronici bune. Seriously! Daca tot ai un film apreciat de criticii de film, de ce nu incerci sa-l promovezi in sezonul festivalier? Daca Michael Bay in nebunia lui a mers cu „for your consideration” cu Transformers, Marvel ce asteapta? The second coming of J.C.?

Meanwhile, banuiesc ca vreti sa stiti daca e ceva de capul lui Deadpool si implicit al lui Ryan Reynolds. Cum Robert Downey Jr. s-a nascut ca sa joace rolul lui Tony Stark, asa si canadianul nostru a fost adus pe lume sa-si traga pe el un costum mulat rosu si sa vorbeasca ca pe maidan. Ce zic eu pe maidan? Daca „Jessica Jones”a demonstrat ca eroii Marvel si-o trag – pe bune, traiam cu impresia ca se baga in pat si adorm in doua secunde iar The House of Mouse propovaduieste abstinenta – „Deadpool” este o sursa inepuizabila de glume, mistouri, sicane la adresa unor actori – inclusiv Reynolds si francize – „McAvoy sau Stewart”?- and excesului de pudibonderie.

Premiza filmului e simplista (cam prea simplista): origin story plus save the girl tale, unde Morena de mi corazon este salvata din ghearele lui Ajax/Francis – the evil, sexy Brit – iar noi zarim ceva ce pare a fi hellicarrier din Avengers. What the fuck was that? „Deadpool”putea sa existe bine mersi si fara chichita de scenariu standard „let’s save the girl”. Bad Deadpool dar…. filmul este targetat mai in gluma mai in serios pe segmentul mancatorilor de popcorn in prag de Valentine’s Day adica un love story atipic. Si daca vorbim de lucruri atipice pentru Marvel, brace yourselves pentru cameo-ul lui Stan Lee – aflat la egalitate din punctul meu de vedere cu cel din „Guardians of the Galaxy”. Iubirea meets razbunare meets revamp me!

Film fara un personaj negativ – mai ales cand avem un superhero movie – e ca nunta fara dansul pinguinului. In cazul nostru, Ajax zis si Francis, unde Ed Skrein – il stiti din Game of Thrones si reboot-ul la Transporter – este interesant dar nu te da pe spate. Macar n-avem un soi de anti-hero-villain dar nici scenaristii n-au zabovit prea mult cu el si cu Gina Carano. Macar nu e lame cum au fost de exemplu Malekith sau Whiplash. But still, era loc de mai bine cum si pentru Carano se puteau gasi cateva replici si ceva mai mult de facut decat rolul de minion – Jesus F. Christ, Carano seamana al dracului de bine cu Mariska Hargitay din Law and Order SVU!

But above the 4th wall si inuendoes despre faptul ca Deadpool foodles someone’s balls *rimeaza cu Polverine* there’s an UNICORN! Sfanta Maica Precista cum pot sa critic un film unde an unicorn este utilizat pentru hand jobs si poops money!

„Deadpool”are o campanie de marketing facuta la meserie si fata de alte multe filme Marvel reuseste sa ramana sincer cu fanii personajului dar pentru rating-ul R mult comentat nu avem chiar atat blood and gore. Still, it’s a fucking good ride!

Edge and Back: 8/10

Comments