[Review] Everest (2015)

by Dragos Diaconu
Distributia: Jason Clarke, Jake Gyllenhall, Josh Brolin, John Hawkes, Sam Worthington, Robin Wright, Michael Kelly, Keira Knightley
Regia: Baltasar Kormákur
Da, dupa cum puteti ghici cu usurinta citind titlul peliculei, este un film care are in centrul actiunii muntele Everest. Dar numai ca de data asta nu se prezinta vreo realizare de mare anvergura a omului impotriva muntelui, ci, dimpotriva, una dintre datile cand muntele isi ia tributul fata de oamenii care incearca sa-l cucereasca.
Filmul ne prezinta dezastrul de pe Everest din 1996, in care nu mai putin de 8 oameni si-au pierdut viata, inspirandu-se din cartea scrisa de unul dintre supravietuitori, scriitorul Jon Krakauer, numita Into thin air, si se vrea o relatare biografica a evenimentelor. Pentru a fi pregatit de un film serios, am cautat si eu sa aflu despre respectiva tragedie inainte de film, ca sa nu ma chinui sa urmaresc firul povestii, ci doar calitatea peliculei ce ne-a fost prezentata de catre regizorul islandez Baltasar Kormákur, care a mai regizat si 2 Guns in 2013.
Pentru a nu va strica placerea acestei realizari cinematografice, nu o sa va spun decat ca sirul evenimentelor din film il respecta cu strictete pe cel din realitate, dar povestea ne este prezentata din perspectiva unui dintre conducatorii unei dintre cele doua expeditii implicate in tragedie, alpinistul neo-zeelandez Rob Hall (jucat de actorul australian Jason Clarke), si a echipei pe care acesta trebuia sa o ghideze pana pe acoperisul lumii. Il putem vedea de asemenea si pe Jake Gyllenhall in rolul lui Scott Fischer, conducatorul celei de-a doua expeditii, aducand un aer tipic american si nonsalant intregii aventuri.
Scenariul are grija sa ne prezinte, pe langa povestea in sine, si motivatiile tuturor membrilor echipei pentru a-si pune viata in pericol pentru a intra in ceea ce se numeste zona mortii, adica a ajunge la o altitudine de peste 8000 de metrii, pentru a ajunge pe cel mai inalt varf din lume. Motivatiile oamenilor sunt bineinteles mai adanci decat simpla dorinta de aventura si adrenalina inerenta, ceea ce ne este transmis prin incursiuni prezentate din viata cataratorilor din afara muntilor.
Actiunea, filmata la fata locului, in Nepal, dar si in Alpii italieni si Islanda, este una prezentata intr-un ritm foarte alert, oarecum haotic, ales special parca pentru a transmite publicului ceea ce se petrecea in mintea membrilor expeditiei si a celor care-i insoteau de la distanta o data ce au fost pusi fata in fata cu dezastrul. Acest ritm, impreuna cu niste filmari aeriene asupra muntilor din niste unghiuri absolut spectaculoase (pentru care fara niciun dubiu a fost aleasa o prezentare 3D a filmului), fac spectatorii sa se simta cu adevarat partasi la actiunea filmului.
Si exact aici este buba filmului. Actiunea in sine este dusa la capat intr-un mod absolut ireprosabil, dar parca totusi se trece un pic prea usor peste dramele personajelor, peste lupta lor pentru supravietuire si peste morala finala a unei astfel de povesti tragice. De asemenea, nu ni se prezinta decat oarecum tangential cauzele in sine ale tragediei, care ar fi putut cu siguranta sa fie evitata daca escaladarea muntelui nu ar fi devenit intre timp o activitate comerciala.
Asadar, va recomand calduros sa mergeti la acest film. Este un film de actiune bun, bine regizat, bine jucat, peisajele fac absolut toti banii, iar daca asta cautati la un film, veti fi satisfacuti. Dar daca nu va multumiti doar cu aceasta latura a filmului si va doriti mai mult de atat, aveti la dispozitie un materialul necesar, desi acesta nu e tocmai evident.
Nota: 7,5/10
Comments
Post a Comment