The Magnificent Seven (2016)

by Dragos Diaconu

Cu: Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D’Onofrio, Lee Byung-hun, Manuel Garcia-Rulfo, Martin Sensmeier, Haley Bennett si Peter Sarsgaard

Regia: Antoine Fuqua

Dar vai…Ce avem noi aici? Un western? In 2016? Iata ca da. Cine ar fi crezut ca a Hollywood-ul si-a regasit inspiratia si mai lasa deoparte tentativele de resuscitare ale unor teme din trecut se inseala amarnic. Se va gasi mereu cate un regizor/producator dornic sa reinterpreteze dupa placul lui un film de succes din trecut. Acum este randul regizorului Antoine Fuqua, cunoscut pentru filme reusite, precum Training Day (2001) sau The Equalizer (2014), care, probabil din plictiseala, a dorit sa-si incerce norocul cu gen pana acum nou pentru el. Oare i-a reusit misiunea ?

In cazul de fata avem de-a face cu un remake la a 3-a mana, pentru ca si filmul omonim din 1960, regizat de John Sturges si avandu-i in distributie, printre altii, pe Yul Brynner, Steve McQueen si Charles Bronson a fost la randul lui inspirat de un film japonez din 1954 al lui Akira Kurosawa, numit Sapte Samurai, si adesea citat ca fiind o referinta in lumea cinematografica.

Povestea in sine nu ne aduce nimic nou : un grup de sapte proscrisi isi unesc eforturile pentru a proteja un sat situat intr-o pustietate dezolanta de o puternica agresiune externa. In cazul de fata, actiunea a fost mutata din Mexic in Vestul Salbatic, in timpul goanei dupa aur, iar agresorii sunt angajati de un puternic om de afaceri, proprietar al mai multor mine din regiune, mai toate obtinute printr-o tehnica deosebit de violenta.  

Ca si distributie, Antoine Fuqua a vrut sa se asigure ca partea actoriceasca a filmului va fi una de succes si facut apel la nume consacrate ale Hollywood-ului, in mare parte actori cu care a colaborat deja cu alte ocazii. Denzel Washington este Sam Chisolm, liderul gastii si un vanator de recompense, care il cunostea pe personajul negativ, Bart Bogue, jucat de Peter Sarsgaard, inca de pe vremea razboiului de secesiune la care au participat amandoi. Pe parcurs, ii mai aduna de partea sa pe Josh Faraday (Chris Pratt), Goodnight Robicheaux (Ethan Hawke), Jack Horne (Vincent D’Onofrio), Billy Rocks (Byung-hun Lee), Vasquez (Manuel Garcia-Rulfo) si Red Harvest (Martin Sensmeier), toti cu diverse aptitudini care mai de care mai dezvoltate pentru supravietuirea in mediul ostil din acea perioada. Iar aceasta gasca nu dezamageste. Rolurile lor sunt perfect nimerite, iar fiecare si-l indeplineste cu brio. De asemenea, muzica este una care reuseste foarte bine sa transpuna audienta in perioada respectiva si se potriveste impecabil cu actiunea filmului.

Din pacate aici atingem punctul nevralgic al fimului: actiunea. Aceasta nu numai ca este cam previzibila de la bun inceput si orice privitor atent de filme nu se poate lasa surprins de ceea ce recreeaza personajele, dar nu aduce absolut nimic nou conceptului de western. Sincer, de la un regizor care a avut doua filme in stilul noir reusite in palmares, precum Training Day si The Equalizer, ma asteptam sa readuca un pic din acea savoare unica si in aceasta realizare. Dar Antoine Fuqua se pare ca nu a dorit catusi de putin sa riste si a mers pec alea deja batatorita a westernurilor clasice, fara a aduce nimic nou nici in poveste, nici in interpretarea acesteia. Astfel, indiferent de puterea distributiei, filmul reuseste sa fie cam neremarcabil.

Sa ne intelegem: un film cu Denzel Washington nu are cum sa fie un film prost. Nu, in nici un caz. Indiferent de scenariu, Denzel reuseste sa scoata tot ce poate din acel rol si sa ridice pelicula doar prin talentul lui. Iar atunci cand este insotit de alti actori buni in distributie, precum Ethan Hawke, atunci sansele de reusita cresc exponential. Dar asta nu inseamna neaparat ca ceea ce fac ei va ramane si memorabil.

Si exact aici ajungem cu concluzia noastra despre aceasta realizare: un film bine facut, cu o distributie excelenta, cu scene de lupta à la John Woo reusite, dar care foarte probabil nu va ramane in mintea nimanui. Daca nu ma credeti pe cuvant, mergeti sa-l vedeti, macar pentru Denzel Washington, ca merita macar atat pentru munca depusa, si apoi vom vorbi din nou peste cativa ani sa vedem daca cineva isi va mai aduce aminte de Cei 7 Magnifici ai lui Antoine Fuqua. Eu ma-ndoiesc…

Nota : 6/10

Comments