Un interviu Edge and Back cu Andrei Irode (Blackhawk Security)

Cu Andrei Irode ne-am intalnit la East European Comic Con. Un om minunat care a raspuns cu entuziasm intrebarilor noastre.

1. Cat de greu ti-a fost sa pornesti o afacere si sa devii antreprenor?

A fost dificil mai ales ca in anul 2009 se simteau din plin semnalele recesiunii. Multa lume mi-a spus ca nu voi avea nici o sansa pentru ca piata este suprasaturata de firme de securitate. Nu i-am ascultat si am mers mai departe. A fi antreprenor inseamna din multe puncte de vedere sa fii liber, sa iti poti urma propria viziune. Aceasta libertate vine la pachet si cu multa responsabilitate. De multe ori este foarte dificil. Toate lucrurile de care poate nici nu stiai cand erai angajat acum intra in atributiile tale. Mi-am dat seama cam ce vroia sa spuna Freud “
“Most people do not really want freedom, because freedom involves responsibility, and most people are frightened of responsibility.”
In momentul in care accepti responsabilitatea si ti-o asumi, in acel moment te vei bucura de fiecare moment de libertate. Fiecare astfel de moment merita din plin, in acest fel am putut sa intalnesc oameni speciali de la care am invatat enorm. In acest fel am ajuns sa simt ca fac in viata ceea ce iubesc si iubesc ceea ce fac. Am inteles de ce oamenii sunt tristi de cele mai multe ori…sunt tristi pentru ca nu fac in viata ceea ce iubesc.

2. Care sunt satisfactiile profesionale ale meseriei tale?

Satisfactiile sunt enorme si complexe dar cel mai important este faptul ca esti util oamenilor din jurul tau. Din punctul meu de vedere, scopul suprem este sa te afli in serviciul celorlalti. Cand renunti la propria persoana si iti fixezi ca scop in viata “service to others” in acel moment incepi sa descoperi adevarata natura a omului. In opinia mea, nu ai ce cauta in aceast domeniu daca nu iubesti oamenii, daca nu iti place sa interactionezi cu ei, daca nu iti place sa-i asculti, sa-i intelegi si sa-i ajuti. Este simplu, nu-i asa?

3. Stim ca esti implicat in multe actiuni caritabile. Spune-ne,te rugam, de ce ai ales sa te implici in asemenea actiuni?

Este o poveste trista…colega noastra Ioana nu se mai afla alaturi de noi in urma unui cancer…a fost un moment cutremurator. In memoria ei am ales sa aloc mai mult timp actiunilor caritabile. Asa a aparut parteneriatul cu Hospice Casa Sperantei, o organizatie a carei echipa mi-a intrat la suflet. Datorita lor, am reusit sa organizam anul trecut o campanie numita “Rock pentru Hospice”, campanie care a strans 18000 lei. In aceasta campanie s-au implicat nume mari ale muzicii rock precum Vita de Vie, Coma, Goodbye to Gravity si Days of Confusion. Implicarea artistilor a fost una de exceptie si abia astept editia de anul acesta.

4. Cateva experiente memorabile sau amintiri placute traite datorita profilului tau profesional?

Mi-e greu sa-ti spun experientele memorabile pentru ca te intalnesti cu ele aproape la fiecare pas. Ultima experienta speciala am trait-o la Comic Con alaturi de Manu Bennett. Dupa terminarea festivalului, m-a rugat sa-i arat o parte a Romaniei si am plecat intr-o excursie in care am ras cum nu am facut-o in toata viata. Manu este un tip carismatic si plin de umor molipsitor. A fost genial momentul in care sarea aproape din masina ca sa se pozeze cu o caruta care trecea printr-un sat autentic romanesc…

5. Te-ai confruntat in cadrul activitatii tale cu artisti din toate domeniile cu momente in care publicul a exagerat sau s-a comportat necuviincios? Ne poti da cateva exemple?

Din pacate existe si momente mai putin placute. Va pot da un exemplu concret pe care mi l-a povestit actorul John Noble, un gentleman autentic pe care am avut placerea sa-l cunosc la Comic Con. Mi-a povestit ca uneori este abordat cand se afla la masa cu sotia sau este strigat: “ce faci Walther Bishop?”…mi-a spus ca sotia lui nu se simte prea confortabil in aceste situatii. Toti actorii inteleg ca asta este un lucru normal, pana la un punct…este bine sa nu trecem o anumita limita. Sunt foarte multi cei care cer sa faca o poza in niste momente total nepotrivite sau sunt mult prea “apropiati” de actorii preferati. Multi oameni nu considera politicos sa intri in sfera lor intima, sa-i iei in brate si sa-i ridici de la pamant etc

6. Ce sfaturi ai da celor ca vin la evenimente gen EECC si incearca sa intre discutii – in afara panel-urilor si sesiunilor photo & autografe – cu vedetele?

Cel mai corect este sa apreciezi corect personalitatea actorilor. Sunt oameni care doresc sa interactioneze si in afara perioadelor dedicate, sunt si actori care nu doresc aceste interactiuni. Depinde de la caz la caz. O sugestie ar fi sa sustineti fenomenul prin cumpararea de bilete in avans la aceste evenimente si sa va cumparati bilete speciale pentru a intalni personal actorii preferati. Doar prin aceasta sustinere fenomenul va creste si vom avea in fiecare an un eveniment la nivelul unuia similar din strainatate.

7. Te consideri un fan al comicsurilor sau al filmelor cu supereroi?

Mi-au placut mereu filmele cu supereroi. Este minunat sa crezi ca un om poate face diferenta chiar daca altii sustin ca este imposibil.

8. Daca da, ne poti spune ce film sau personaj te-a impresionat cel mai mult

Mi-a placut mereu Batman. Mi-a placut pentru ca este un om cu o vointa puternica si nu are super puteri. Este doar un om care a ales sa-si traiasca viata in folosul oamenilor.
“A hero can be anyone even a man doing something as simple and reassuring as putting a coat around a little boy’s shoulder to let him know that the world hadn’t ended.”

fotografii by:

by Miluta Flueras http://bit.ly/fotoconcert

si  http://instagram.com/siberianmeatgrinder

Comments