Khumba (2013) – In cautarea dungilor

Regizor: Anthony Silverston
Actori/voci: AnnaSophia Robb, Catherine Tate, Steve Buscemi, Liam Neeson, Laurence Fishburne, Jake T. Austin
Actori/voci (Romania): Eugen Cristea, Ionut Grama, Petre Lupu, Cristian Niculescu, Cristian Balint

Nota Edge and Back: 6.5/10

Half a zebra, a whole lot of adventure!

“Khumba” se straduieste sa fie o animatie frumoasa. Cu morala, cu replici amuzante si personaje interesante. Inceputul este sovaielnic dar daca rezistati pret de 15 minute vine si distractia. Rar se intampla sa-mi placa dublajul dar ….”aripile pierzaniei” si “manca-mi-ati morcovii”. Sa nu uit de gazelele cu accent moldovenesc. Sa va explic cum sta treaba.

Ce avem noi aici ?

Dragii babei, intr-o frumoasa zi Khumba a facut ochisori si s-a ridicat copacel spre marea bucurie a grupului de zebre din care facea parte. Dar sa vezi tragedie, micutul era dungat pe jumatate. Pe principiul mintea multa saracia omului – in cazul nostru avem o ceata de zebre – lipsa dungilor este semn rau. Ploaia nu mai atinge pamantul arid si paraiasul seaca vazand cu ochii.

Fire practica, Khumba pleaca intr-o calatorie initiatica spre un izvor magic. Apa cu proprietati miraculoase ii poate oferi dungile lipsa iar acolo unde sunt dungi sunt si semne de ploaie. Sa nu ne punem cu logica zebrelor. Cineva trebuie sa fie de vina pentru ca e seceta.

Orice poveste care se respecta are si un personaj negativ. Phango, un leopard cu un simt al mirosului dezvolat. Pradatorul si-a facut un renume prin comunitatea animalutelor si Khumba se afla in vizorul sau.

Khumba isi paraseste caminul – dupa un moment ce ne aduce aminte de mama lui Bambi si mama lui Littlefoot – si isi face cativa prieteni. Un strut cu veleitati artistice – vezi momentul tribut “Black Swan” -, o bivolita mamoasa, un iepure tacnit, o familie de suricate mereu zambitoare, o turma de gazele cu accent via Chisinau, o oaie nevrotica, un coiot – sau hiena – cu veleitati de sales agent, un vultur cu probleme si … o grupare de marmote speriate ce scandeaza pe un ritm apocaliptic “aripile pierzaniei”.

Nu e “Khumba” o poveste originala dar se vede ca-i o animatie muncita, facuta ca-n vremurile bune ale lui “Fievel” si “Land Before Time”. Un amestec de inocenta, uscheala si morala pe placul prichindeilor. Confruntarea dintre Khumba si Phango ii va tine cu sufletul la gura pe cei mici – in spatele meu cativa pitici murmurau “sa nu moara” – in rest avem voie buna si cateva personaje secundare cu adevarat reusite. Muzica poarta semnatura lui Bruce Retief si are efect in scenele cheie. Felicitarile se duc catre echipa care s-a ocupat de dublajul in limba romana si actorii care au participat la inregistrari.

“Khumba” este distribuit in Romania de Ro Image.

Comments