The Hunger Games: Catching Fire (2013) – The sun persists in rising, so I make myself stand.

Regizor: Francis Lawrence
Actori: Liam Hemsworth, Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Jena Malone, Philip Seymour Hoffman

Nota Edge and Back: 8.5/10

From now on, your job is to be a distraction so people forget what the real problems are. (Haymitch Abernathy)

The Hunger Games: Catching Fire, al doilea volum din trilogia ce poarta semnatura Suzannei Collins, nu dezamageste. Povestea este mult mai bine inchegata decat in primul film iar actorii au avut timp sa patrunda tainele personajelor intruchipate pe ecran. Pe scurt, proiectul lui Francis Lawrence se achita cu brio la capitolele imagine, costume, profunzime – unele personaje mai mult decat altele – si – in cazul ca nu ati citit cartile – rastoarna orice idee ti-ai fi facut pe final. Este in schimb un film ce dureaza fix 146 de minute. Mult sau putin,  fanii vor spune din start ca merita, spectatorii nefamiliarizati cu povestea s-ar putea sa devina curiosi si sa intre in joc.

Ce avem noi aici ?

Jocurile Foamei aduc aminte de spectacolele cu gladiatori din Roma Antica. Paine si circ oferite poporului ahtiat dupa sange, in romanele doamnei Collins sunt reambalate in ton cu timpurile moderne. Televiziune, spectacol, zambete false. Totul cladit pe mizerie, suferinta, foame si moarte. Pentru ca unii trebuie sa se distreze iar altii ofera distractia. Viata devine o moneda de schimb, copiii sunt crescuti in teama iar revolta este aproape.

Capitoliul vrea sange. Capitoliul o vrea pe Katniss (Jennifer Lawrence) moarta. Teatrul jucat impreuna cu Peeta (Josh Hutcherson) nu este credibil iar Turul Invingatorilor se transforma intr-un supliciu pentru cei doi tineri. Viitorul este sumbru.

Sa convingi o natiune amortita de bucatele alese si arenele spalate de sangele celor sacrificati de fiecare District, nu este usor mai ales cand intre Katniss si Peeta nu ies scantei.
Puterea vede acest lucru si decide sa se razbune. Legea martiala este aplicata fara mila in Districtul 12 iar a 75-a editia a Jocurilor Foamei va fi o confruntare pe viata si moarte intre castigatorii celorlalte jocuri.

Capitoliul imprumuta din grandoara Romei Antice. Districtul 12 aduce cu un catun subjugat de foame si de opresiunea puterii. Dezechilibrul societatii este reliefat prin costumele purtate. Haine cernite, groase, potrivite pentru traiul greu din mina, de pe camp si tinutele extravagante ale membrilor de vaza din Capitoliu. Sper ca Trish Summerville – costume – si Larry Dias – decoruri – vor primi o nominalizare la premiile Oscar.

Si acum intram in paine. Triunghiul amoros Katniss – Gale – Peeta nu este foarte convingator dar pe parcursul filmului, alte lucruri devin mai importante. Jennifer Lawrence a inteles rolul mult mai bine decat in primul film si da totul pe ecran. Fragila, tematoare, pierduta, infricosata, ironica, mandra, ambitioasa. Cand plange, cand rade, cand e la pamant cand ramai cu ochii pironiti la ecran. Daca moare, daca traieste, ce se intampla. Josh Hutchinson este mult mai increzator in fortele sale si in maniera in care trebuie sa-l interpreteze pe Peeta. Liam Hemsworth nu are prea multe scene pe ecran iar prezenta sa se alatura distributiei-mamut. Stanley Tucci este efervescent, Elizabeth Banks este convingatoare, Donald Sutherland te infioara in rolul presedintelui Snow iar dintre tributuri se remarca Jenna Malone (Johanna) si Lynn Cohen (Mags).

O tanara devine simbolul revoltei. O tanara nu accepta sa fie o papusa folosita de putere. O tanara infrunta Capitoliul si nu respecta regulile jocului. Sortii nu au fost niciodata de partea sa dar Katniss lupta. Lupta pentru viata ei si viata celor dragi. Intr-o lume unde sacrificiul este transformat in spectacol, o gaita-zeflemitoare ofera o voce si un corp poporului. Se sacrifica pentru o lume mai buna.

Croit sa fie un film-blockbuster, “The Hunger Games: Catching Fire” ascunde un ton sumbru, atipic povestilor pentru adolescenti. Filmul lui Lawrence reuseste performanta sa fie mai bun decat prima pelicula din franciza. Ne ramane sa asteptam “The Hunger Games: Mockingjay – Part 1”.

May the odds be in our favour!

“The Hunger Games: Catching Fire” este distribuit in Romanian de Forum Film.

Cronica pe Koolhunt.ro o puteti citi – aici.

Comments