Frozen (2013) – Let it go

actori/voci: Kristen Bell, Idina Menzel, Josh Gad

regizori: Chris Buck, Jennifer Lee

Edge and Back: 8/10

“The cold never bothered me anyway” (Elsa)

Un lucru este sigur, Disney incearca sa ne ofera an de an personaje complexe in animatiile produse iar the villains si eroii de poveste nu mai sunt redati schematic si fara abateri de la sablonul clasic. Asa se face ca cele doua printese din Arendelle ti se strecoara in suflet cu stangaciile lor, cu teama de a nu face rau una alteia, cu frica de propriile puteri, cu sovaieli, cu umor. Sa nu uitam de Olaf, omul de zapada si dorinta lui de a primi imbratisari calde. S-a spus ca “Frozen” aduce cu “Tangled” – daca o sa priviti cu atentia o sa-i vedeti pe Rapunzel si Flynn (Gheorghe Papagheorghe) –insa creatia duo-ului Buck/Lee incearca sa sparga cliseele si de cele mai multe ori reuseste.

Ce avem noi aici ?

Anna si Elsa sunt doua printese care tin mult una la cealalta dar un blestem cade asupra lor. Nu vine o vrajitoare sau o zana rea si arunca un blestem. Else este binecuvintata cu puteri extraordinare. Poate sa controleze gheata. Crescuta cu frica de ceea ce poate sa faca, temandu-se sa nu-i raneasca pe cei dragi, Elsa este prizoniera in propriul regat in timp ce Anna tangeste dupa momentele petrecute alaturi de sora ei.

Din “Frozen” nu lipseste componenta romantica. Anna se indragoste de fermecatorul print Hans, frumos si mult prea binevoitor. Eterna calatorie a eroului – the hero’s quest – in cazul nostru calatoria eroinei nu lipseste. Oare inima Elsei este de gheata si va ramane rece la rugamintile Annei ? Oare regatul Arendalle va ramane pe veci acoperit de zapazi ?

Povestea Craiesei Zapeziilor ne-a incantat copilaria. Multi ne amintim de serile cand citeam basmul alaturi de parinti si bunici sau poate ne uitam la filmul Hallmark cu Bridget Fonda. Daca este sa ma intrebati pe mine, cu toate ca Anna este in prim plan, Elsa este cea care da farmec povestii. Lupta ei interioara ne emotioneaza. Momentul muzical “Let it go” este memorabil datorita interpretarii Idinei Menzel si graficii impecabile.

Sa nu-l uitam pe micutul om de zapada Olaf, sa nu uitam umorul, duiosia si starea de “warm and fuzzy” provocata de “Frozen”. Ati citit bine. Warm and fuzzy asa cum doar o animatie Disney reuseste sa-ti ofere in preajma Craciunului.

“Frozen” aminteste de productiile de pe Broadway – va recomand sa o vedeti pe Idina Menzel in “Wicked” – si incanta prin cantece, atmosfera, grafica si personajele de care te atasezi.

Let it go:


Comments