[Ce filme vedem in weekend?] Pan & The Walk

Despre “Pan” si “The Walk” am un singur lucru pozitiv de mentionat: merita vazute pentru efectele speciale. Truda si migala echipelor din spatele acestor productii nu au trecut neobservata dar in ceea ce ma priveste, valoarea acestor filme se opreste la CGI. Scenariile sunt sub nivelul telenovelelor mexicane iar actorii sunt alesi pe spranceana si nu sunt pusi in valoare de replicile lemnoase, uneori frizand cu ridicolul.

Sa-ncepem cu “Pan”.

Pe aceasta cale voi declara ca raman fidela filmului din 2003, regizat de P.J. Hogan cu Jeremy Sumpter in rolul lui Peter Pan si Jason Isaacs transformandu-l pe Hook intr-un sexy bastard inainte de existenta lui Killian Jones. Filmul asta vazut la Studio, pe un frig de crapau pietrele s-a asezat comfortabil alaturi de alte pelicule care mi-au mers la suflet. Nu-i Craciun dat de la Dumnezeu si liber de la corporatie in care sa nu-l revad cu drag.

Din pacate, “Pan” nu se va bucura de aceasta onoara si o zic cu multa parere de rau. Joe Wright ne-a fermecat cu “Atonement” si “Pride & Prejudice”, ne-a emotionat cu “The Soloist” ( sunt subiectiva pana-n maduva oaselelor in aceste momente) si m-a pierdut dupa o (re)ecranizare deloc necasara a romanului “Anna Karenina”. Cu “Pan” m-a convins ca se afla incontinuare intr-o pasa proasta, salvata de aerul melancolic al copilariei si de utilizarea efectelor speciale, dar tot nu se aproapie de farmecul lui “Peter Pan” cu toata stradania de care a dat dovada tanarul Levi Miller.

Cei mici se vor prinde cu siguranta in jocul simplu al actorilor si vor aprecia poantele si scenele dinamice dar din postura unui adult capabil sa priveasca obiectiv un film dedicat cinefililor indiferent de varsta, “Pan” este un dezastru de la inceput pana la sfarsit. Mitologia lui Peter Pan este ancora scenariului, Hugh Jackman si Garrett Hedlund fiind ignorati la capitolul dezvoltarea personajelor ca sa nu mai vorbim de cheful de a juca ceva, chit ca-i departe de orice asteptare am fi avut de la acest proiect. Ramas cu dorul de Broadway, Jackman este flamboiant in primele ipostaze ca pe final sa para pierdut in decor iar Hedlund zici ca-i venit la auditia pentru “Indiana Jones”. Cat despre Rooney Mara, eu una sper din tot sufletul s-o revad in filme in care sa JOACE ceva.

“Pan” se pierde in Lumea de Nicaieri si e bine sa ramana acolo pana cand un scenariu de calitatea il poate salva impreuna cu Baietii Pierduti.

Al doilea film de avengura al saptamanii este “The Walk” in regia lui Robert Zemeckis.

Robert Zemeckis ne-a oferit povesti moderne si n-a ignorat eroii din trecut si prezent construind filme care ne-au ramas intiparite in memorie. Acolo unde Marty il intalneste pe Forrest Gump apare si Philippe Petit si ne arunca in fata replica “les carrottes sont cuites”. Expresia asta m-a bantuit ore bune dupa ce am vazut filmul, asta ca in urma cercetarilor efectuate cu sfantul Google cel datator de sperante, sa raman cu explicatiile legata de expresiile codificate din timpul razboiului: Les carottes sont cuites, je répète, les carottes sont cuites.

Cine este Philippe Petit? Un artist francez care in 1974 a executat un numar periculos de mers pe sarme intre Turnurile Gemene din New York. Fast forward in 2015, Joseph Gordon-Levitt ne loveste cu un accent francezo-englez jenant salvat de o franceza relativ ok si o ultima jumatate de ora a filmului “The Walk” care te tine inlemnit pe scaun. In rest, Zemeckis ne plimba cand prin Paris cand prin New York, filmat aidoma videoclipului “Black or White” al lui Michael Jackson cu Levitt pe post the Jacko in varful faimoasei Statue of Liberty rememorand ispravile din tinerete. “The Walk” functioneaza de minune si ca un tribut adus Turnurilor cazute in deloc ocolitul de adaptari cinematografice, 9/11. Pe post de documentar, “The Walk” functiona minunat dar intr-un produs de 123 de minute, actorii si scenaristii s-au zbatut sa faca ceva pana la momentul T 0 cand Petit traverseaza dus-intors de mai multe ori distanta dintre cele doua Turnuri iar rezultatul este lamentabil. Repet, salvarea a venit odata cu faimoasa cascadorie. In rest..morcovi.

Vizionare placuta si va astept si parerile voastre despre cele doua filme.

Comments