Cine este Jane Candy? Interviu cu Neli Morut

Neli este o prietena draga a echipei Edge and Back si de fiecare data ne-a surprins cu talentul, imaginatie si voia buna. Neli a fost alaturi de noi la primul East European Comic Con, la aniversarea primului an de existenta al fan-clubului “Tom Hiddleston Romania” si ne pregateste de fiecare data noi surprize. Jane Candy ne-a fascinat atunci cand am descoperit-o in portofoliul lui Neli si am dorit sa stim cat mai multe despre ea de la creatoarea ei.

Cine este Jane Candy si de unde ti-a venit inspiratie pentru ea?

Neli Morut: Jane Candy este o “gagicuta” roscata, tatuata, care cutreiera lumea trecand prin noi si noi aventuri.
Dupa multi ani de ilustratie si desen am vrut sa fac ceva care sa fie doar al meu. Cand vrei sa faci ceva pe termen lung alege ceva la care sa te pricepi bine si sa te pasioneze. Inspiratia mi-a venit gadindu-ma la o combinatie intre ce faceam eu la momentul ala (djing) si care ar fi “femeia perfecta” in viziunea mea. Dupa ce am desenat prima schita si am postat-o online am primit un feedback extraordinar si de aici a explodat totul.

Care este eroul/eroina de benzi desenate preferat/a?

Neli Morut: Storm din X-Men. M-a fascinat ca personaj, ca personalitate si pentru puterile pe care le are.
Eroi masculini nu prea am. Imi plac mai mult “bad boys”. Imi place foarte mult Spawn care nu este un personaj 100% pozitiv si Loki – God of Mischief. Mi se par personaje foarte complexe si bine scrise /dezvoltate.

Care crezi ca este cel mai bun cosplayer din Romania?

Neli Morut: Livia Viziteu (Cluj) care are si un workshop pentru creatie de costume, arme si alte accesorii cosplay.

Dar cel mai bun cosplayer la nivel international?

Neli Morut: Tasha (South Korea), cosplayer, alternative model, vixen – personajul meu preferat interpretat de Tasha este Kerrigan – Queen of Blades din StarCraft.


Ce sfaturi ai da artistilor de benzi desenate din Romania?

Neli Morut: Sa se tina de treaba, sa nu se opreasca niciodata orice ar spune “gura lumii”, sa invete constant, sa se imbunatateasca in tot ceea ce fac. Sa se promoveze si sa profite de orice ocazie data pentru a se expune cat pot de mult. Orice sansa de expunere este una buna.
Dar cosplayerilor din Romania?

Neli Morut: Sa se concentreze pe evolutie, sa fie intotdeauna pozitivi si prietenosi unii cu altii. Sa se uneasca in pasiunea pentru personaje, sa invete unii de la altii (nu se numeste furt). Sa cladeasca o scena impreuna care sa evolueze constant.

Daca s-ar realiza un film despre Jane Candy ce actrita ti-ai dori sa fie distribuita in rolul ei si de ce?

Neli Morut: Mi-as dori ca Jane sa fie jucata de Jessica Alba pentru ca mi-a fost in minte ca inspirate pentru cateva din illustratii. Mi se pare ca s-ar potrivi si fizic si ca personalitate.

Care este filmul cu supereroi preferat?

Neli Morut: Fara doar si poate X-men. I-am urmarit de mica si in benzi desenate si serialele de animatie acum si-n filme.

Crezi ca in Romania a inceput sa ia amploare fenomenul geek?

Neli Morut: Geeks au existat intotdeauna si vor exista intotdeauna in Romania. Diferenta intre trecut si prezent este promovarea si accesul la informatie. Cu siguranta a luat amploare din simplul fapt ca este mai accesibil. Poti sa fi mandru de faptul ca esti geek si nu mai este de mult un termen negativ. Exista o comunitate mult mai stransa, mai implicata in toate evenimentele dedicate geeks si nerds. O comunitate care s-a ridicat la nivelul fenomenelor de afara si este in continua crestere. Ma bucur enorm sa fac parte din ea.

O sa aiba Jane o varianta masculina si daca da, care ar fi sursa de inspiratie?

Neli Morut: Jane nu va avea o varianta masculina dar va avea parteneri in comic-ul pe care il dezvolt. Jane este unica, nu poate fi inlocuita dar sunt sigura ca viitoarele personaje masculine incluse in episoadele noi vor fi pe placul publicului.

Te-ai gandit vreodata ca Jane sa devina sustinatoarea unei cauze umanitare sau sociale si daca da care ar fi acelea ?

Neli Morut: Jane s-a alaturat deja mai multor evenimente si proiecte sociale cum ar fi lupta Rosiei Montane, unui proiect de creare de locuri de munca (Ateliere fara frontiere), evenimente de sustinere a tinerilor prin arta (Arena DND Summer Fest) si altele. Voi continua sa o implic in proiecte pe care le sustin si eu care sa aduca ceva pozitiv pe lume.

Cat din tine se regaseste in Jane?

Neli Morut: Jane este partial creeata dupa mine cu multe imbunatatiri. Ea va putea sa faca mult mai multe decat as putea eu (time travel, aventuri pe alte planete) si oarecum “traiesc” prin ea. Imaginatia mea este mai mare decat as putea fizic sa fac intr-o viata.

Va invitam sa vizitati pagina de Facebook: Jane Candy Art si site-ul: http://janecandy.com

Comments