[Cronica de la miezul noptii] Trainwreck / O tipa…dezastru (2015)

distributia: Amy Schumer, Bill Hader, Brie Larson, Tilda Swinton, John Cena, Daniel Radcliffe, Marisa Tomei, Method Man, LeBron James

regia:  Judd Apatow

Dianna: I like you, Amy. You’re clever but you’re not too brainy. You’re prettyish but you’re not too gorgeous. You’re approachable.

Amy: Thank you

“Trainwreck” a incercat doua chestii: sa ne demonstreze cum parintii ne pot distruge sanatos daca li se pune pata si faptul ca emanciparea muierii inseamna sa te imbeti, sa fumezi iarba si sa ti-o tragi cu oricine iti pica cu tronc. Sa ne traieste neica Apatow. M-ai luminat dupa anii de intuneric si frica. Am zarit lumina cand Amy era manga si John Cena incerca s-o aduca pe culmile extazului. Draga Apatow, nu tot ce misca in zona “Sex and the City” are sansa sa devina un hit iar Amy Schumer mai are mult pana va intelege cu ce se mananca actoria.

Ce avem noi aici?

Amy (draga de Schumer) a auzit o vorba de duh de la tatal ei si tampenia i-a ramas in cap mai ceva ca o guma de mestecat lipita pe talpa Conversilor – tanti Andreea Raicu, am citit la matale pe site ca la 30 de ani trebuie sa renunt la Conversi si tricouri cu formatii rock, ca trebuie sa rup t-shirturile cu Iron Man, tanti Raicu…calm your tits si preach la matale in cartier. Moving on. Cica monogamia este o prostie. Amy a schimbat barbatii ca pe sosete – ca sa nu zic ca pe undergarments. Printr-o minune a vietii, Amy lucreaza in redactia unei reviste si acum vin si ma mir, cum mama lui Jared Leto poate Amy sa petreaca pana-n zori – aka sex, bauta si smoking weed – basca sa intarzie la munca si sa nu fie data afara ?! In lumea lui Apatow totul e posibil. Acolo unde unicornii poarta margele roz si Amy ma convinge pe mine ca traieste bine mersi dintr-o simbrie de jurnalist si n-a dat-o – inca – nimeni afara. Yeah, right.

Pana sa va mai zic de Amy tin mortis sa va spun ca Tilda Swinton a reusit sa ma faca sa ma benoclez toata seara la ecran si sa-l felicit pe the make-up artist. O stiti pe Tilda. E talentata, e uschita but let’s face it…nu-i glamazoana. Iaca vine Dianna, un editor-in-chief cu atitudine si tinute rupte din paginile Vogue. Tilda este o prezenta binevenita intr-o comedia coplesita de momente a la SNL.

Back to Amy si ale ei probleme. Amy si maturizarea, baba si prefectura. Intelegem ca trauma provocata de vorbele tatalui si divortul i-au provocat un soc dar Amy nu se lasa. Gaseste fatuca un barbat perfect (Bill Hader) si reuseste sa comita toate greselile pentru care un barbat din viata reala ti-ar da papucii si ti-ar zice “du-te si te cauta” (merge si un hai sictir). Apatow in schimb cauta linia educativa. Trauma trebuie lecuita si pana la final, Amy se leapada cat de cat de vicii.

Da. Am ras la “Trainwreck” dar povestea este cusuta cu ata alba si lipsita de o mana forte care sa calmeze elanul bascalios al lui Schumer. LeBron James se poate reorienta cu succes spre comedii iar Bill Hader – cu toate ciudateniile dragalase ale personajului sau – reuseste sa-i faca fata lui Amy. Ma intreb…oare nu e cazul sa schimbam macazul? Nu de alta dar variatiuni pe stilul ‘Sex and the City’ am mai vazut si mi-a ajuns de seria de trials and tribulations ale femeilor Amy-style. Sometimes less is more si daca familia ti-a provocat traume, iata un tratament – e ieftin – GET OVER IT! (sau apeleaza la un psiholog ori a best friend).

Edge and Back: 7.5/10

Comments