#FriendsFamilyForever – Interviu cu Andrei Irode

Numele meu este Andrei Irode si imi place sa cred ca ma ocup de siguranta prietenilor care vin la concerte. Cu fiecare concert / eveniment la care am asigurat masurile de securitate, am ramas in relatii de prietenie cu multi oameni. Asta este cea mai mare realizare de-a mea de pana acum. Pot spune cu mandrie ca suntem o mare familie iar de cate ori ma duc la “munca” simt ca ma duc la o intrunire de familie. De aici si Friends Family Forever. De la titlul unei melodii a celor de la Death Before Dishonor la un mod de viata…cand treci prin momente grele iar oamenii iti sunt aproape intelegi ca in viata nu ai nevoie de multe chestii ca sa fi fericit…ai nevoie de prieteni si, restul, indiferent cat este de greu, pare o plimbare prin parc cand ai aproape oameni care cred in tine si te sustin.Cam asa arata fericirea, zambete, glume, sa manaci cartofi cu mana, sa iubesti din tot sufletul, sa ai prieteni cu care sa iesi la o bere…imi plac lucrurile simple.

Voluntariatul este o parte importanta a misiunii tale caritabile. Ne poti spune de ce ai decis sa iti oferi serviciile fara a aștepta nimic înapoi?

Primul moment in care am realizat importanta voluntariatului a fost in urma cu cativa ani. Am aflat ca o buna prietena de-a mea sufera de o boala incurabila si ca sunt putine sanse sa se insanatoseasca. Am simtit nevoia sa fac ceva in acest sens pentru ca ma simteam nefolositor. Printr-un concurs de imprejurari am cunoscut echipa de la Hospice Casa Sperantei, o echipa care mi-a intrat la inima si de care m-am atasat enorm. Oamenii acestia sunt acum, din multe puncte de vedere, familia mea. Am inceput sa lucram impreuna la diverse proiecte si, cu fiecare asemenea ocazie, am devenit din ce in ce mai apropiati. Acum ne luptam sa introducem Serviciul de Ambulanta la Hospice si cred ca in cateva luni acesta va fi complet operational.
In paralel mai desfasor activitati de voluntariat la Grupul Impreuna Rezistam si la Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov (S.A.B.I.F.).


Cum reactioneaza romanii la campaniile umanitare?

Pot spune ca in ultima perioada observ o revitalizare a implicarii oamenilor in campanii umanitare. Probabil ca accidentul de la Colectiv ne-a facut sa intelegem ca nu putem face mare lucru ca indivizi, ci ca avem nevoie de sprijinul celorlalti ca sa putem trece printr-o perioada dificila.

Descrie in cateva cuvinte atmosfera din grupul #Impreuna Rezistam?

Am fost uimit de valul de simpatie de dupa tragedie. Am primit mii de mesaje de la oameni din toata lumea. Oamenii sunt inca frumosi. #ImpreunaRezistam este un grup care a reusit sa tina legatura cu oamenii prin intermediul retelelor de socializare. Mi-e dor de multe ori de colegii mei care, din pacate, au fost nevoiti sa revina la activitatile curente. Sper sa ne vedem mai des pentru ca intre noi s-a creat o legatura cu totul speciala. Lucrurile au functionat pentru ca eram motivati sa schimbam ceva, motivatie pe care o mai pastram si acum. Au fost si momente dificile in care fiecare exploda de nervi… au fost zile grele si multa presiune…


Ce dificultati ai intampinat cu aceste campanii din partea autoritatilor, din partea celor care au vrut sa ajute?

Ne-am lovit deseori de legislatia sponsorizarii, colegii mei primeau diverse oferte pe care nu aveam posibilitatea sa le onoram datorita problemelor legate de legislatie. In acea perioada noi lucram non stop dar multe organisme ne spuneau ca au program pana la orele 17.00 vineri…

Ce sfatuiesti pe cei ce doresc sa ti se alature si sa devina si ei voluntari?

Sa gaseasca o cauza pentru care sa lupte si sa faca asta fara sa se astepte sa primeasca ceva inapoi. De curand am avut o mare problema cu ambulanta. Nu aveam bani sa o reparam si am primit o sponsorizare de la un pacient… lucrurile bune se intorc atunci cand te astepti mai putin.

Crezi ca Romania mai crede in noi?

Romania nu stiu daca mai crede in noi… insa intrebarea este cat de mult credem noi in Romania? Eu unul cred ca putem schimba ceva. Am intalnit multi oameni deosebiti, oameni speciali, oameni care ma fac sa merg mai departe indiferent de greutati. Pana la urma, Friends Family Forever nu este un hashtag care da bine pe Facebook, este un mod de viata pentru cine intelege asta.

Stim ca de multe ori ramanem poate fara energie sau motivatia necesara sa continuam lupta in care credem cel mai mult. Cum e la tine? Unde iti gasesti suportul si Inspirația?

De cele mai multe ori imi gasesc sprijinul in muzica celor de la Coma, E.M.I.L. sau Vita de Vie, H8…cu multe trupe am o relatie cu totul speciala. De ziua mea am primit cadou un CD cu semnaturile baietilor de la Coma, un tricou precum si multe, multe urari si imbratisari care inseamna enorm pentru mine. Ma simt un om privilegiat pentru ca am asemenea prieteni.

Comments